Διεθνής Τύπος: Σε ιστορικά χαμηλά η CDU στη Γερμανία – Σκληροπυρηνική κυβέρνηση Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Στις ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν: «Οι Ταλιμπάν αποκαλύπτουν μια κυβέρνηση σκληροπυρηνικών και υπόπτων για τρομοκρατία». Ο παλαιός σύμβουλος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλάς Μουχάμαντ Χασάν Αχούντ είναι ο προσωρινός πρωθυπουργός, με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον πολιτικό επικεφαλής Αμπντούλ Γανί Μπαραντάρ. Υπουργός άμυνας θα αναλάβει ο Μοχάμαντ Γιακούμπ, ο οποίος είναι γιος του μουλά Ομάρ. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι Ταλιμπάν διακηρύττουν την κυριαρχία τους καθώς αποκαλύπτεται το νέο καθεστώς». Γυναίκες και πολιτικοί αντίπαλοι δεν αναλαμβάνουν καμία θέση ευθύνης. Ανάμεσα στους υπουργούς και ένας καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για τρομοκρατία. Η Washington Post έχει τίτλο: «Οι Ταλιμπάν δημιουργούν προσωρινή κυβέρνηση». Όλοι οι συμμετέχοντες είναι μέλη της στρατιωτικής ομάδας, δείχνοντας ότι οι εκκλήσεις για μια πιο συμπεριληπτική κυβέρνηση δεν εισακούστηκαν. Τέλος, οι New York Times: «Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν από το παλιό καθεστώς αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης». Ο θεοκρατικός πυρήνας των ισλαμιστών μαχητών φαίνεται να μην αλλάζει.

Στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Ιστορικό χαμηλό: η CDU πέφτει στις δημοσκοπήσεις στο 19%». Καθώς οι ψηφοφόροι φαίνεται να απομακρύνονται από το κόμμα, η καγκελάριος δίνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον υποψήφιο της Ένωσης, Άρμιν Λάσετ, από το βήμα της Βουλής. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Η Μέρκελ επιτίθεται στον Σολτς: ‘κανείς δεν είναι πειραματόζωο’». Η καγκελάριος και ο αντικαγκελάριος προωθούν τους εμβολιασμούς ενώ τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για την CDU είναι άσχημα. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η Μέρκελ διαφημίζει τον Λάσετ στην βουλή». Η καγκελάριος είναι ασυνήθιστα σαφής στην στήριξή της για τον υποψήφιο της Ένωσης, ο οποίος επιτίθεται στον Σολτς. Από την πλευρά της, η Ανναλένα Μπέρμποκ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια σχετικά με την κλιματική προστασία.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται τα πυρά του Τύπου, ακόμα και του συντηρητικού, για την αύξηση των φόρων. Οι Times γράφουν: «Το φορολογικό βάρος θα είναι το μεγαλύτερο εδώ και 70 χρόνια». Μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός την Τρίτη σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος πρόνοιας, κάθε εργαζόμενος καλείται να πληρώσει εισφορά 1,25% επί του εισοδήματός του. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Οι υψηλότεροι φόροι από τον Πόλεμο». Ο Τζόνσον αθετεί δύο προεκλογικές υποσχέσεις του καθώς αυξάνει τις εισφορές των εργαζομένων και «βάζει πάγο» στην τριπλή δικλείδα για τις συντάξεις καθώς προσπαθεί να βρει πόρους για το NHS. Ο Guardian κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο πρωθυπουργός στοιχηματίζει την φήμη σε ένα σχέδιο για την Υγεία ύψους £12 δισ- θα έχει αποτέλεσμα όμως;». Ο Τζόνσον προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση στην κοινωνική πρόνοια ωθώντας το φορολογικό άχθος των πολιτών σε επίπεδα ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης. Τέλος, ο Independent: «Προειδοποιήσεις στον πρωθυπουργό ότι το σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας θα αποτύχει». Οι κεφαλές της κοινωνικής πρόνοιας έχουν προειδοποιήσει τον Τζόνσον ότι το σχέδιο θα αποτύχει καθώς 1,6 εκατομμύρια ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ έχουν μείνει χωρίς βοήθεια αφού όλα τα κονδύλια κατευθύνονται προς το NHS.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Το ρήγμα μεταξύ αριστεράς-δεξιάς μεγαλώνει μέσα στην γαλλική κοινωνία». Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, οι γάλλοι δείχνουν ξανά ενδιαφέρον για τα κοινά. Σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα εμφανίζονται ως κύρια ενδιαφέροντα της πολιτικής συζήτησης το μεταναστευτικό ζήτημα, το ισλάμ και η κοινωνική δικαιοσύνη. Η νομιμοποίηση των κομμάτων αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο, οδηγώντας σε προσωποποίηση της πολιτικής. Επίσης, το περιβάλλον και η κλιματική κρίση φαίνεται να είναι ένα σημαντικό θέμα για την γαλλική κοινή γνώμη. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ακίνητα: η έκρηξη των κωμοπόλεων». Μαζί με την τηλε-εργασία οι γάλοι αναζητούν και χώρο. Αφήνουν τις μεγάλες πόλεις και μετοικούν στις κωμοπόλεις και τα μεγάλα προάστια. Τέλος, η Libération: «Δίκη για την 13η Νοεμβρίου: αντιμέτωποι με την πραγματικότητα». Είκοσι κατηγορούμενοι, 1.800 μάρτυρες, μήνες συνεδριάσεων για ένα συλλογικό τραύμα. Η δίκη που ξεκινά αυτή την Τετάρτη θα είναι έκτακτη. «Πώς όμως βρίσκει κανείς τις λέξεις για να περιγράψει τον τρόμο;», αναρωτιέται η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, ο Σαλβίνι έκανε ανταρσία στην ψήφιση του πράσινου πάσου και προκάλεσε ταραχές στην κυβέρνηση. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Μεγαλώνει η ένταση για το πράσινο πάσο». Η Λέγκα απέσυρε τις προτάσεις της για τροποποιήσεις στο νόμο για το πράσινο πάσο αλλά ψήφισε όπως το ακροδεξιό κόμμα «Αδερφοί της Ιταλίας». Ο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι η στάση του κόμματός του δεν έχει καμιά ασάφεια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Σαλβίνι ψηφίζει κόντρα στον Ντράγκι για το πράσινο πάσο». Το κόμμα του ακροδεξιού ηγέτη απέσυρε τις τροποποιήσεις αλλά δεν ακολούθησε την κυβερνητική γραμμή, προκαλώντας την οργή του Ενρίκο Λέτα. Η La Repubblica έχει σήμερα τίτλο: «Το επίδομα θα παραμείνει αλλά ο Ντράγκι θα το αλλάξει». Το μέτρο οικονομικής ενίσχυσης λόγω της πανδημίας θα αλλάξει, ενισχύοντας τα εργαλεία προώθησης της εργασίας και της εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή, το επίδομα δίδεται σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες.  Τέλος, η Il Messaggero: «Σχολεία: τα τεστ θα γίνονται στο σπίτι». Τα τεστ σάλιου θα γίνονται στο σπίτι και θα ελέγχονται τυχαία. Παραμένει η υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση απορρίπτει αμέσως την πρόταση του Λαϊκού κόμματος για το Γενικό Συμβούλιο του κράτους». Ο Κασάδο απαιτεί να γίνουν αλλαγές στο νόμο και μετά να ανανεωθεί το Συμβούλιο με του παλιούς κανόνες. Η κυβέρνηση, μέσω της εκπροσώπου της, είπε: «αρκετά με τις δικαιολογίες». Και η El Mundo: «Ο Κασάδο απομακρύνεται από την Αγιούσο και δίνει φτερά στον Αλμέιδα». Ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα, αλλάζει γνώμη και δεν αποκλείει να ανταγωνιστεί την πρόεδρο της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης, Ισαβέλ Αγιούσο, για την περιφερειακή ηγεσία του Λαϊκού κόμματος.

Ετικέτες