Διεθνής Τύπος: Σάλος στις ΗΠΑ για την απειλή στο δικαίωμα στην άμβλωση – Στα βήματα του Λαϊκού Μετώπου η Αριστερά στη Γαλλία

Στις ΗΠΑ, ένα προσχέδιο γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου που μπορεί να ακυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση έχει πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Η διαρροή από το δικαστήριο ανάβει τη μάχη για τις αμβλώσεις». Ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του προσχεδίου γνωμοδότησης που διέρρευσε στα Μέσα. Έτσι, και οι δύο πλευρές -υπέρ και κατά των αμβλώσεων- ετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη αλλαγή. Στους New York Times διαβάζουμε: «Το προσχέδιο απόφασης για τις αμβλώσεις σηματοδοτεί σεισμική πολιτική αλλαγή«. Το δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι το έγγραφο που διέρρευσε είναι αυθεντικό αλλά υπογραμμίζει ότι δεν είναι στην τελική του μορφή. Οι Financial Times έχουν σήμερα τίτλο: «Η διαρροή από το Ανώτατο Δικαστήριο αναγκάζει το Μπάιντεν να υπεραμυνθεί του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ». Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους δικαστές να μην ακυρώσουν την απόφαση Roe v. Wade, ενώ επισημαίνεται από το δικαστήριο ότι το προσχέδιο γνωμοδότησης δεν είναι ενδεικτικό για την τελική απόφαση. Τέλος, η Washington Post: «Ο Ρόμπερτς επικεφαλής της έρευνας για το έγγραφο που διέρρευσε». Ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς θα είναι εκείνος που θα διευθύνει την έρευνα για την διαρροή που προκάλεσε το σάλο στις ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση.

 Στη Γαλλία, η ευρεία εκλογική συμφωνία της Αριστεράς φέρνει αναμνήσεις από το παρελθόν. Η Humanité γράφει σχετικά: «Συμφωνία της Αριστεράς: με τον αέρα του Λαϊκού Μετώπου». Το κόμμα του Μελανσόν, οι κομμουνιστές και οι οικολόγοι υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ενώ μέχρι το βράδυ της Τρίτης οι σοσιαλιστές ακόμα διαπραγματεύονταν. Η προγραμματική βάση αυτής της ένωσης βρίθει από πολλές προτάσεις. Η Le Monde έχει τίτλο: «Ο Μακρόν αργοπορεί, η Αριστερά αναζητά την ενότητα». Ο γάλλος πρόεδρος εξετάζει, εν κρυπτώ, τα πρόσωπα της μέλλουσας κυβέρνησης και την πλειοψηφία στη Βουλή, επιμηκύνοντας την αβεβαιότητα που αποσταθεροποιεί τους υπουργούς και τους βουλευτές του. Από την άλλη, τα κόμματα της Αριστεράς παλεύουν να βρουν έναν κοινό βηματισμό για να κατέβουν ενωμένα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Στη Libération διαβάζουμε: «Τερματισμός κύησης στις ΗΠΑ: το τέλος των δικαιωμάτων των γυναικών». Το Ανώτατο Δικαστήριο, με την συντηρητική πλειοψηφία του, αποφάσισε την ακύρωση του δικαιώματος της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο και για ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις. Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να απαντήσουν μέσω της κάλπης. Τέλος, η Le Figaro: «Η Κίνα στην παγίδα του ‘μηδενικού Covid’». Η σκληρή απομόνωση εδώ και έναν μήνα στη Σαγκάη δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη διάδοση του κορονοϊού. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη στο Πεκίνο, ενώ το καθεστώς κλείνεται σε ένα αδιέξοδο που γίνεται ολοένα και πιο αντιδημοφιλές.

Στη Γερμανία, ο Τύπος ασχολείται με την επίσκεψη του επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στην Ουκρανία. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Μερτς στην Ουκρανία: Θα σας δώσουμε ό,τι μπορούμε». Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς είχε συνάντηση με τον Ζελένσκι στο ταξίδι του στο Κίεβο την Τρίτη.  Παράλληλα, ο ουκρανός πρέσβης, Αντρίι Μέλνυκ, επιπλήττει τον Σολτς για την απροθυμία του να ταξιδέψει στην Ουκρανία, αποκαλώντας τον «προσβεβλημένο λουκάνικο». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Προειδοποίηση κατά της προσάρτησης της ανατολικής Ουκρανίας». Οι μυστικές υπηρεσίες φοβούνται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ενσωματώσει τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στο δικό της έδαφος και έτσι να νομιμοποιήσει μια γενική κινητοποίηση. Αυτό θα εγκαινίαζε μια νέα φάση του πολέμου. Τέλος, η Die Welt: «Η ανεργία πέφτει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα». Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η τάση: τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο πληθωρισμός και τα πιθανά ενεργειακά εμπάργκο είναι παράγοντες αβεβαιότητας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα του Φεϊχό σταματά την άνοδο του Vox και φτάνει στο Σοσιαλιστικό κόμμα». Το μπλοκ της Δεξιάς είναι λίγο πριν την απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό Κογκρέσο. Και η El Mundo: «Το CNI συμβούλευσε την κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο να παρακάμψει το Pegasus». Το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών έστειλε τον Ιούλιο του 2021 στην κυβέρνηση ένα εγχειρίδιο στο οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το κατασκοπευτικό πρόγραμμα και έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν τα «μολυσμένα» κινητά τηλέφωνα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Ευρώπη της ανοικοδόμησης». Ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι «έχουμε ανάγκη ενός ομοσπονδισμού πραγματιστικού, από την οικονομία μέχρι την ενέργεια και την ασφάλεια». Η La Stampa έχει τίτλο: «Δόγμα Ντράγκι για την Ευρώπη». Στις Βρυξέλλες, ο ιταλός πρωθυπουργός παρέδωσε την πρότασή του για την αντιμετώπιση της κρίσης: αλλαγή των συνθηκών, «όχι» στην ομοφωνία και έκδοση ευρωομολόγου για την αναχαίτιση της ακρίβειας στην ενέργεια. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Στοπ στο ρώσικο πετρέλαιο τον Ιανουάριο». Αυτή την Τετάρτη αναμένεται το έκτο πακέτο κυρώσεων που θα περιλαμβάνει σταδιακή διακοπή στο πετρέλαιο της Ρωσίας, ενώ από αυτό το μέτρο αναμένεται να εξαιρεθούν οι Ουγγαρία και η Σλοβακία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ντράγκι και Μακρόν: ανακωχή τώρα». Επίθεση στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ενώ αεροπορικές επιδρομές έγιναν στο Λβιβ και το Ντνίπρο. Ο γάλλος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε άμεση παύση πυρός.

Στη Βρετανία, στο Guardian διαβάζουμε: «Μπάιντεν: η απόφαση κατά των αμβλώσεων που διέρρευσε διακινδυνεύει τα πολιτικά δικαιώματα». Οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανατρέπει την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο. Ο Independent έχει κύριο τίτλο: «Κατακραυγή στην απειλή κατά του δικαιώματος στην άμβλωση από το Δικαστήριο κατά μήκος των ΗΠΑ». Ο Μπάιντεν αφήνει να εννοηθεί ότι θα περάσει νέο νόμο για να διασφαλίσει το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν. Οι Times γράφουν: «Όσοι πήγαν σε ιδιωτικά σχολεία χάνουν θέσεις στην Οξφόρδη και το Κέμπριτζ». Ο υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής Στίβεν Τουπ, είπε ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα έχουν λιγότερους εισακτέους στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε να μπορούν μαθητές από όλα τα κοινωνικά στρώματα να έχουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, η Daily Telegraph: «Προτροπή προς τη Γαλλία να απολογηθεί για τους Exocet». Βρετανοί βουλευτές ζητούν να γίνει έρευνα για τις κατηγορίες που θέλουν τη Γαλλία να έχει κρατήσει μυστική την ύπαρξη πυραύλων στον πόλεμο των Φόκλαντ/Μαλβίνας και οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 46 βρετανούς ναύτες.

 

Ετικέτες