Διεθνής Τύπος: Σάλος στη Βρετανία με τον βιαστή αστυνομικό – Συνελήφθη ο τελευταίος Νονός της ιταλικής μαφίας

Διεθνής Τύπος: Σάλος στη Βρετανία με τον βιαστή αστυνομικό – Συνελήφθη ο τελευταίος Νονός της ιταλικής μαφίας

Στη Βρετανία, ο Guardian έχει τίτλο: «Αξιωματικός της Μητροπολιτικής αστυνομίας παραδέχεται μοχθηρή καμπάνια βιασμού και τρομοκράτησης». Ο αστυνομικός Ντέιβιντ Κάρικ έρχεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μετά την παραδοχή του ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε 12 γυναίκες. Ο αρχηγός της αστυνομίας ζητά συγγνώμη για την αποτυχία ανταπόκρισης στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για τον κατά συρροή κακοποιητή. Στον Independent διαβάζουμε: «Ντροπή στη Μητροπολιτική αστυνομία». Ένοπλος αστυνομικός είναι ένας από τους χειρότερους κατά συρροή βιαστές στην ιστορία της Βρετανίας. Έκανε περισσότερες από 70 σεξουαλικές επιθέσεις μέσα σε 18 χρόνια. Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 κακοποιητές είναι σε υπηρεσία. Οι Times γράφουν: «Η μαζική απεργία από τους δασκάλους θα πλήξει εκατομμύρια μαθητές». Το κύμα απεργιών στα σχολεία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, ενώ τα σωματεία κατηγορούνται ότι γυρίζουν την πλάτη στα παιδιά. Τέλος, η Daily Telegraph: «Έχουμε αποτύχει. Δεν θα έπρεπε να είναι αστυνομικός». Ο βιαστής αστυνομικός που υπηρετούσε στη Μητροπολιτική αστυνομία παραδέχθηκε την ενοχή του για 49 κατηγορίες, ενώ ο αρχηγός απολογείται.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο τελευταίος σφαγέας». Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο συνελήφθη τη Δευτέρα το πρωί στην κλινική «Λα Μανταλένα» στο Παλέρμο, μετά από 30 χρόνια φυγής από το χέρι του νόμου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο τελευταίος Νονός». Μετά από 30 χρόνια συνελήφθη ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο. Η Μελόνι λέει ότι είναι παράλογο να μιλά για συμφωνία, τον περιμένει σκληρή ποινή φυλάκισης. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο νονός των σφαγών». Σύλληψη στο Παλέρμο μετά από 30 χρόνια για το Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, τον τελευταίο μεγάλο κεφάλι της μαφίας. Ήταν σε κλινική για τη θεραπεία ενός όγκου. Τέλος, η Corriere della Sera: «Συνελήφθη ο νονός των σφαγών». Ο Μεσίνα Ντενάρο συνελήφθη στο νοσοκομείο. Καταζητούνταν για 30 χρόνια.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σολτς: Έχω ξεκάθαρη ιδέα για το πώς θα συνεχίσουν τα πράγματα χωρίς την Λάμπρεχτ». Η υπουργός Άμυνας παραιτείται λόγω της «εστίασης των μέσων ενημέρωσης» στο πρόσωπό της. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς έχει ήδη αποφασίσει για τον διάδοχό της». Μετά την παραίτηση της Κριστίνε Λάμπρεχτ, ο καγκελάριος δεν θέλει να ανακοινώσει μέχρι την Τρίτη ποιος θα ηγείται του υπουργείου Άμυνας στο μέλλον. Τέλος, η Die Welt: «Ο πληθωρισμός βαραίνει τη διάθεση στο Νταβός». Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερη ανησυχία από την κλιματική αλλαγή.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Η ανάπτυξη της Κίνας μειώνεται στο 3%». Τα lockdown για τον κορονοϊό μπλοκάρουν την κατανάλωση, μειώνοντας το ποσοστό ανάπτυξης, από το 8,1% που είχε φτάσει το 2021. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει το homework. Μπορεί κάποιος να την ξεπεράσει;». Μαθητές χρησιμοποιούν προγράμματα ΑΙ (artificial intelligence) για να γράψουν τις εργασίες τους. Οι καθηγητές προσπαθούν να εντοπίσουν τους… απατεώνες στις τάξεις τους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ τιμωρούν τα πακέτα ιδιωτικών επενδύσεων που θέτουν σε κίνδυνο τους ασφαλιστές». Η ρυθμιστική αρχή ερευνά τα επενδυτικά ταμεία με τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ και ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης αναμένεται να εξεταστεί. Τέλος η Washington Post: «Η Κίνα μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η παγκόσμια ύφεση». Η ανάκαμψη από το ξέσπασμα του κορονοϊού είναι το κλειδί της υπόθεσης, ενώ οι οικονομολόγοι βλέπουν ήδη σημάδια ανάκαμψης.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πυρηνική ενέργεια: Έχει η Γαλλία τον τομέα των φιλοδοξιών της;». Ο νόμος για την επιτάχυνση της πυρηνικής ενέργειας συζητείται αυτή την Τρίτη στη Γερουσία. Αλλά η επανεκκίνηση των πυρηνικών πάρκων έρχεται σε αντίθεση με τις αδυναμίες το τομέα που έχει παραμεληθεί πάρα πολύ, όπως εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Υπόθεση Ουτρώ: μια τηλεοπτική σειρά στο επίκεντρο του φιάσκο». Σε ένα ντοκιμαντέρ σε τέσσερις συνέχειες που εκπλήσσει με το θάρρος της και θα προβληθεί από την γαλλική τηλεόραση, ερευνά την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλόνισε τη Γαλλία πριν από 25 χρόνια, καθώς και την ασύγγνωστη αποτυχία του δικαστικού συστήματος. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία: ένα ταμπού ξεπερνιέται». Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να στείλει 14 βαριά οχήματα τύπου Challenger στο Κίεβο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από δυτική χώρα. Τέλος, η Le Figaro: «Πυρηνική ενέργεια: η κυβέρνηση αποφασίζει τελικά να επιταχύνει». Η Γερουσία εξετάζει να μελετήσει αυτή την Τρίτη το νομοσχέδιο που θα απελευθερώσει τα μελλοντικά project από διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μαροκινά τελωνεία με Θέουτα και Μελίγια, έτοιμα να ανοίξουν». η διέλευση των εμπορευμάτων θα ξαναρχίσει την παραμονή της συνόδου κορυφής στο Ραμπάτ. Και η El Mundo: «Παραιτείται η γερμανίδα υπουργός Άμυνας ενώ συζητείται η αποστολή τανκ στο Κίεβο». Η Κριστίνε Λάμπρεχτ παρέδωσε χτες, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, την παραίτησή της καθώς συνέχιζε να γίνεται στόχος πολεμικής από τα Μέσα και την αντιπολίτευση.

Ετικέτες

Documento Newsletter