Διεθνής Τύπος: Ρωσικά αντίποινα για την επίθεση στην Κριμαία – Στροφή 180 μοιρών της Τρας

Στις ΗΠΑ,  οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι φόβοι για αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα ξεθωριάζει τη χαρά του Κιέβου». Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στα νότια της Ουκρανίας την Κυριακή σε απάντηση της επίθεσης στην γέφυρα που την ενώνει με την Κριμαία. Η Washington Post γράφει: «Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για την επίθεση στη σημαντική σύνδεση με την Κριμαία». Το Κίεβο διατρανώνει ότι μπορεί να επικρατήσει στον πόλεμο με την επίθεση στη γέφυρα, που έστειλε κύματα-σοκ στο Κρεμλίνο, εκτιμά η εφημερίδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι απερίσκεπτες περικοπές στην πετρελαιοπαραγωγή του OPEC+ απειλούν την παγκόσμια οικονομία, λέει η Γέλεν». Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκινούν συναντήσεις, ενώ ανησυχούν για τις φτωχές χώρες. Τέλος, η Wall Street Journal: «Η επιτυχία του Χόβιτζερ στην Ουκρανία αναθερμαίνει τη ζήτηση για το όπλο». Η βρετανική στρατιωτική βιομηχανία BAE Systems είπε ότι εξετάζει την επανέναρξη της παραγωγής του Μ777 Χόβιτζερ, καθώς οι επιδόσεις του όπλου στην Ουκρανία αναθερμαίνει το ενδιαφέρον γι αυτό.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H Τρας προσπαθεί να σαγηνέψει». Η πρωθυπουργός προετοιμάζει επαγγελματικά δείπνα για να κερδίσει τους επικριτές της μέσα στο κόμμα. Παράλληλα, η μείωση των επιδομάτων σε πραγματικούς όρους αναμένεται να εγκαταλειφθεί. Ο Guardian έχει τίτλο: «Αντάρτες πιέζουν την πρωθυπουργό για τα επιδόματα καθώς επιπλέον 450.000 έρχονται αντιμέτωποι με την φτώχεια». Το κόμμα των Συντηρητικών προειδοποιεί την Τρας καθώς έρευνα δείχνει τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της μείωσης των επιδομάτων. Στον Independent διαβάζουμε: «Ολόκληρες οικογένειες βρέθηκαν σε ουκρανικούς ομαδικούς τάφους». Διακόσια πτώματα βρέθηκαν στο Ντονέτσκ μετά την αποχώρηση των Ρώσων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η έκρηξη στη γέφυρα ήταν τρομοκρατική πράξη, λέει ο Πούτιν». Ο ρώσος πρόεδρος αναμένεται να κλιμακώσει την απάντησή του αφού κατηγόρησε τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Πλειοψηφία για κόκκινο-πράσινο στην Κάτω Σαξονία».Επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του ομόσπονδου κρατιδίου ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ SPD και Πρασίνων. Ο Άλτουσμαν παραιτείται από την προεδρία της τοπικής οργάνωσης του CDU. Παράλληλα, ισχυρό βγήκε το ακροδεξιό AfD, ενώ το FDP δηλώνει «λυπημένο». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το SPD κερδίζει τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία». Ο πρωθυπουργός Στέφαν Βάιλ μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, το κόμμα του προηγείται σαφώς του CDU. Το AfD παίρνει διψήφιο ποσοστό, για το FDP το βράδυ γίνεται καρφί.  Τέλος, η Die Welt: «Η έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας δείχνει την αδυναμία του Πούτιν». Το Κίεβο είναι χαρούμενο, η Μόσχα είναι τρομοκρατημένη από την καταστροφή. Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε στόχους στη νότια Ουκρανία. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι κύριοι του πολέμου». Η άνοδος του Πριγκόζιν, επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, και του Καντίροφ στο Κρεμλίνο: εκδίωξη του υπουργού Σοϊγκού και ανάληψη της σύγκρουσης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Δεν είμαστε τέρατα αλλά ευρωπαίοι πατριώτες». Η Μελόνι βάζει φωτιά στη Δεξιά, έχοντας μαζί της στο Πάνθεον τους: Ουρίμπε, Ανιές, Καστ και Μοραβιέτσκι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι προς ΕΕ: θέλει κουράγιο». Για το αέριο, η αρχηγός των Αδερφών της Ιταλίας λέει στην Ευρώπη να είναι αλληλέγγυα προς όλους, να μην υποκύψει μπροστά στους λίγους. Παράλληλα, μελετάται διάταγμα για στήριξη ύψους δέκα δις. απέναντι στην ακρίβεια των λογαριασμών ενέργειας. Τέλος, η Corriere della Sera: «Επιδρομή στους άμαχους, βεντέτα του Πούτιν». Ο ρώσος πρόεδρος καλεί το συμβούλιο ασφαλείας μετά την επίθεση στην Κριμαία. Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στη γέφυρα, σύμφωνα με τον Πούτιν. Επίσης, σφαγή στη Ζαπορίζια: τουλάχιστον 13 νεκροί, μέσα σε αυτούς και παιδιά. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ολοκληρωτική πίεση». Αρκετές εκατοντάδες πρατήρια καυσίμων τα βγάζουν με δυσκολία πέρα. Η TotalEnergies ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προχωρήσει στις ετήσιες διαπραγματεύσεις με την προϋπόθεση να σταματήσουν τα μπλόκα, πράγμα που αποτελεί ευθύ εκβιασμό προς τους απεργούς. Στη Libération διαβάζουμε: «Έλλειψη καυσίμου: η αντλία που χτυπάει». Με φόντο τα υπερκέρδη των εταιρειών καυσίμων, η μισθολογική μάχη που παραλύει τα κυριότερα διυλιστήρια της χώρας και επιταχύνει το κλείσιμο πολλών πρατηρίων καυσίμων. Η κυβέρνηση ελαχιστοποιεί τις δυσκολίες, γράφει η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μουντιάλ στο Κατάρ: οι λόγοι της δυσφορίας». Λίγες εβδομάδες πριν το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, η ανησυχία στη γαλλική κοινωνία για την κατάσταση των δικαιωμάτων και τη διαφθορά στα Εμιράτα αυξάνεται. Τέλος, η Le Figaro: «Για τον Μακρόν, ένας προϋπολογισμός μεγάλων εντάσεων». Από αυτή τη Δευτέρα, οι βουλευτές εξετάζουν το σχέδιο νόμου για τα οικονομικά, που έχει αποτελέσει σημείο σύγκρουσης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο Άρθρο 49, παράγραφο 3, που προβλέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εθνοσυνέλευσης, σε περίπτωση μπλοκαρίσματος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου παραιτείται εξαιτίας του μπλοκαρίσματος της ανανέωσης». Ο Σάντσεθ καλεί τον Φεϊχόο σε μια έκτακτη σύσκεψη, ενώ το Λαϊκό κόμμα βάζει τη Δικαιοσύνη στο χείλος του γκρεμού, γράφει η εφημερίδα. Και η El Mundo: «H παραίτηση του Λέσμες ανοίγει μια συνταγματική κρίση». Ανακοινώνει ότι δεν θα συνεχίσει στην προεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά το πολιτικό μπλόκο στην ανανέωση.

Ετικέτες