Στη Γερμανία, ο Τύπος ασχολείται με την παραίτηση του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το ‘ροκέ’ στην καγκελαρία σώζει το συνασπισμό στην Αυστρία». Η εφημερίδα δανείζεται από την σκακιστική ορολογία για να περιγράψει την πλήρωση της θέσης του Κουρτς από τον υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που ανήκει στους Πράσινους κυβερνητικούς εταίρους. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η δεύτερη αποχώρησή του». Εξ αιτίας κατηγοριών για διαφθορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αποχωρεί από την καγκελαρία, παραδίδοντας τη θέση στον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Αυτό σημαίνει ότι ο 35χρονος Κουρτς θα γίνει για δεύτερη φορά πρώην καγκελάριος μετά την υπόθεση Ίμπιζα. Τέλος, η Die Welt: «Μια παραίτηση που συνταράσσει τον Κουρτς». Ο απελθών καγκελάριος δέχεται τις συνέπειες της υπόθεσης με τις διαφημίσεις, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει στη θέση του. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτά είναι καλά νέα για την Αυστρία, κι ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βρει μιμητές στην Ευρώπη.
Στην Ιταλία, νεοφασιστικά τάγματα εφόδου έκαναν την εμφάνισή τους σε διαδηλώσεις πολιτών ενάντια στον εμβολιασμό, κάνοντας επίθεση στα γραφεία της Εργατικής Ομοσπονδίας CGIL. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ένα μαύρο σχέδιο ενάντια στις πόλεις». Μετά την επιδρομή των νεοφασιστών στην Ρώμη το Σάββατο, συνελήφθησαν 12 μεταξύ των οποίων και ένας πρώην τρομοκράτης των νεοφασιστικών «Ένοπλων Επαναστατικών Πυρήνων» (Nuclei Armati Rivoluzionari – NAR). Πολλοί συγκρίνουν τα επεισόδια με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από οπαδούς του Τραμπ. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Διαλύστε τα νεοφασιστικά κινήματα». Στη διαδήλωση της Εργατικής Ομοσπονδίας, ο γενικός γραμματέας Μαουρίτσιο Λαντίνι έκανε την επίθεσή του απέναντι στην επιδρομή νεοφασιστών στα γραφεία της ομοσπονδίας. Παράλληλα, η Τζόρτζια Μελόνι του ακροδεξιού κόμματος «Αδερφοί της Ιταλίας» υπερασπίζεται τον εαυτό της λέγοντας ότι όντως πρόκειται για τάγματα εφόδου αλλά δεν ξέρει από πού προέρχονται. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Πίεση της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις». Μετά τις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Ρώμη το Σάββατο, δύο επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος «Νέα Δύναμη» (Forza Nuova), Ρομπέρτο Φιόρε και Τζουλιάνο Καστελίνο, συνελήφθησαν. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Διαδηλώσεις υπό περιορισμό λόγω της βίας». Επίθεση σημειώθηκε από πολίτες που αντιτίθενται στο υγειονομικό διαβατήριο σε αίθουσα επειγόντων σε νοσοκομείο της Ρώμης κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, αφήνοντας 4 τραυματίες. Ο Ντράγκι θέλει περισσότερους ελέγχους για την ασφάλεια του κοινού.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μια δίκη που θα γραφτεί στην ιστορία». Οι δολοφόνοι του Τομά Σανκαρά, του αφρικανού «Τσε», εμφανίστηκαν στην Μπουρκίνα Φάσο. Οι περιστάσεις της δολοφονίας που έγινε το 1987 είναι γνωστές, λέει η εφημερίδα, και το μόνο που μένει είναι να φανερωθεί ποιος ήταν πίσω από τους δολοφόνους. Στη Libération διαβάζουμε: «Μακρόν, ο πρόεδρος των πλουσίων: η ώρα του απολογισμού». Σύμφωνα με έρευνα, τα τελευταία πέντε χρόνια, η αναδιανομή του πλούτου έγινε υπέρ των υψηλότερων εισοδημάτων, αφού είχαν ετήσιο όφελος 1178 ευρώ έναντι 346 ευρώ για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι προεδρικές εκλογές υποκείμενες στους κινδύνους των δημοσκοπήσεων». Τα κόμματα και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος καταφεύγουν σε δημοσκόπους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε «δημοσκοπικές φούσκες». Οι αποκλίσεις στις εκτιμήσεις και η μεθοδολογική μεροληψία είναι λόγοι να διαβάζει κανείς τις δημοσκοπήσεις με προσοχή. Τέλος, η Le Figaro προειδοποιεί: «Ο εισοδισμός της Κίνας, ένας κίνδυνος για την Δύση». Το Πεκίνο χρησιμοποιεί όλα τα μέσα στη διάθεσή του για να ασκήσει επιρροή στο εξωτερικό και να υπονομεύσει το φιλελεύθερο σύστημα, αναφέρει η εφημερίδα. Μια πρόκληση που οι δημοκρατίες παίρνουν τελευταία στα σοβαρά.
Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Οι λίστες αναμονής του NHS πυροδοτούν ένα κύμα κακοποιήσεων εναντίον του προσωπικού». Η μεγάλη αναμονή στα νοσοκομεία αναγκάζει τους εργαζόμενους να δέχονται την οργή, και σε ορισμένες περιπτώσεις τις επιθέσεις, των αγανακτισμένων ασθενών. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Τζαβίντ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια κρίση long Covid». Οι φόβοι για τον αντίκτυπο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνονται καθώς τα περιστατικά ολοένα και πληθαίνουν. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο: «Το υπουργείο Οικονομικών καταρρίπτει τον Κουαρτένγκ». Ο υπουργός Βιομηχανίας «αδειάστηκε» από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο τον κατηγόρησε ότι έβγαλε από το μυαλό του τις συνομιλίες για βοήθεια στις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται λόγω της ενεργειακής κρίσης. Τέλος, οι Times: «Οι υπουργοί συγκρούονται για την βοήθεια στα εργοστάσια». Το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί τον υπουργό Βιομηχανίας, Κουάζι Κουάρτενγκ, ότι «επινοεί πράγματα» μετά την χτεσινή ανακοίνωσή του ότι είναι σε συνομιλίες για παροχή βοήθειας στις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές ενέργειας.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι δρόμοι της Πολωνίας διαδηλώνουν τον ευρωπαϊσμό τους». Δεκάδες χιλιάδες πολωνοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στην υπερ-συντηρητική κυβέρνηση. Αφορμή ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου πάνω στο εθνικό. Η Πολωνία έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΕΕ για την επιρροή της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ ηγείται της επίθεσης του Σοσιαλιστικού κόμματος της υπονόμευσης της Μαδρίτης». Ο ισπανός πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη για την αποχώρηση πολλών δημόσιων υπηρεσιών να φύγουν από την πρωτεύουσα.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι λιανικοί πωλητές μισθώνουν καράβια για να εξασφαλίσουν τις προμήθειες». Γνωστές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στις ΗΠΑ, όπως το Home Depot, το Walmart και το Costco, προσπαθούν να παρακάμψουν τις καθυστερήσεις στα λιμάνια ώστε να προμηθευτούν εγκαίρως τα προϊόντα για την επερχόμενη εποχή διακοπών. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Μια ενεργειακή κρίση παραλύει τον κόσμο». Η κρίση στην ενέργεια πυροδοτεί μια συζήτηση για το πόσο έτοιμος είναι ο πλανήτης για μια «ανανεώσιμη επανάσταση». Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Οι πολωνοί διαδηλώνουν υπέρ της ΕΕ». Στο δρόμο βγήκαν χιλιάδες πολωνοί πολίτες για να διαδηλώσουν υπέρ της παραμονής στην Ένωση. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 80% των πολωνών επιθυμούν την παραμονή στην ΕΕ. Τέλος, οι New York Times: «Στη μάχη για δύο νομοσχέδια, ενώ οι κίνδυνοι για το περιβάλλον αυξάνονται». Δυο νομοσχέδια για την κλιματική με σημαντικά μέτρα αναμένουν την έγκριση τους από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν περιέγραψε τη στιγμή ως «την τελευταία ευκαιρία για να σώσουμε τον πλανήτη»