Διεθνής Τύπος: «Ρήγματα» στη σχέση Κίνας και Ρωσίας – Ο Όρμπαν διχάζει την ιταλική Δεξιά

Διεθνής Τύπος: «Ρήγματα» στη σχέση Κίνας και Ρωσίας – Ο Όρμπαν διχάζει την ιταλική Δεξιά

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η δεξιά διχάζεται για τον Όρμπαν». Η Ευρωβουλή εγκρίνει ένα ψήφισμα-σοκ: η Ουγγαρία δεν είναι πια μια πραγματική δημοκρατία αλλά ένα αυταρχικό καθεστώς. Η Λέγκα και τα Αδέρφια της Ιταλίας ψηφίζουν κατά, η Forza Italia υπέρ. Ο Μπερλουσκόνι προειδοποιεί ότι χωρίς ευρωπαίους σύμμαχους δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μελόνι και Σαλβίνι με τον Όρμπαν, ντροπή». Ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος Ενρίκο Λέττα δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα και καλεί τα δεξιά κόμματα «να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το Κρεμλίνο». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ενεργειακό μπόνους για περισσότερες οικογένειες». Το καινούριο διάταγμα της κυβέρνησης θα προβλέπει μέτρα 14 δισ. Θα βοηθηθούν επιπλέον 600 χιλιάδες οικογένειες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πρόκληση ο Όρμπαν και τα ρωσικά χρήματα». Η κεντροδεξιά διχάζεται για την Ουγγαρία. Ο Μπερλουσκόνι επισημαίνει ότι ή θα πει ναι μια δεξιά κυβέρνηση στην Ευρώπη ή δεν θα συμπράξει σε κυβερνητικό σχήμα.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Η υποστήριξη της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας φαίνεται να υποχωρεί». Ο Σι Τζινπίνγκ συναντά τον Πούτιν ενώ οι δύο ηγέτες εκπέμπουν διαφορετικά μηνύματα σχετικά με τα όρια της συμμαχίας τους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Πούτιν παραδέχεται τις κινεζικές ‘ανησυχίες’ για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνάντηση με τον Σι». Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου το Πεκίνο συνεχίζει να τηρεί στάση ουδετερότητας. Τέλος η Washington Post: «Οι ΗΠΑ βλέπουν μήνες μαχών που απομένουν στην Ουκρανία». Παρά τα κέρδη απέναντι στην Ρωσία, οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν βλέπουν τέλος στις μάχες στο εγγύς μέλλον.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γερμανία παραδίδει πενήντα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία». H Λάμπρεχτ συμφωνεί σε δύο ακόμη προμήθειες για εκτοξευτές πυραύλων. Παράλληλα, ο Πούτιν λέει ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Κίνας για τον πόλεμο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Γερμανία προμηθεύει περισσότερα όπλα». Η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ θέλει να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερους εκτοξευτές πυραύλων και οχήματα. Ο καγκελάριος Σολτς επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα υποστηριχθεί «όσο χρειαστεί». Τέλος, η Die Welt: «Η επίθεση σε μη στρατιωτικούς στόχους δείχνει την απόγνωση της Μόσχας». Ο τρόμος ως νέα στρατηγική: η καταστροφή υποδομών παραβιάζει το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μια κηδεία για τον κόσμο». Τα παιδιά της βασίλισσας θα συγκεντρωθούν για την ‘αγρύπνια των πριγκίπων’ πάνω από το φέρετρο. Ξένοι βασιλιάδες και ηγέτες θα παραστούν στην ιστορική κηδεία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας αναμένεται να άρει την απαγόρευση του fracking παρά την μηδαμινή πρόοδο για τον κίνδυνο σεισμών». Οι πρώτες εξορύξεις αναμένεται να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι γιατροί και οι νοσοκόμες του NHS θα ηγηθούν του φέρετρου». Η κηδεία της βασίλισσας θα συμπεριλάβει και μέλη από το κοινό δίπλα από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και τους στρατιωτικούς, έπειτα από επιθυμία της ίδιας της Ελισάβετ.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τα επείγοντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, 42 υπηρεσίες επειγόντων έκλεισαν τις πόρτες τους τη νύχτα. Η υπερπληρότητα των κέντρων υπηρεσιών και η έλλειψη μέσων βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Στη Libération διαβάζουμε: «Ενδιάμεσες εκλογές: Μπάιντεν, ο εξαφανισμένος». Η επιτυχία στις εκλογές και η ανάκτηση της δημοφιλίας: σε δυο μήνες στις ενδιάμεσες, το δημοκρατικό στρατόπεδο έχει κινητοποιηθεί από την υπεράσπιση των αμβλώσεων και την απειλή του Τραμπ και μπορεί να σώσει τα προσχήματα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πληθωρισμός, χρέος: οι επιπτώσεις του θριάμβου του δολάριου». Εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας, το αμερικανικό νόμισμα ξεπερνά το ευρώ για πρώτη φορά από το 2002. Η αξία του δολαρίου αντανακλά την αύξηση των επιτοκίων αλλά και την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Αντίο στο τένις από τον Ρότζερ Φέντερερ, το μυθικό πρωταθλητή». Ο 41χρονος Ελβετός ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το άθλημα στο οποίο έλαμψε για πάνω από είκοσι χρόνια, κατακτώντας 20 Γκραν Σλαμ και 103 τίτλους συνολικά.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Πούτιν παραδέχεται την ανησυχία της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία». Η συνάντηση του Ρώσου ηγέτη με τον Σι Τζινπίνγκ υποδηλώνει κάποια απόσταση με το Πεκίνο. Ο Κινέζος πρόεδρος ζητά να δοθεί σταθερότητα σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε «αβεβαιότητα». Και η El Mundo: «Οι μισθοί αυξάνονται στην Ισπανία 42% λιγότερο από ό,τι στην ΕΕ. ». Οι Ολλανδοί, Έλληνες και Ισπανοί εργαζόμενοι υφίστανται τη μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης.

Documento Newsletter