Διεθνής Τύπος: Πρόοδος στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καχύποπτη η Δύση για τις προθέσεις Πούτιν

Διεθνής Τύπος: Πρόοδος στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καχύποπτη η Δύση για τις προθέσεις Πούτιν

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η υπόσχεση για συμφωνία». Ελπίδα για συμφωνία στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, απομένει μόνο το αγκάθι του Ντονμπάς. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους στο Τσερνίχιβ, τουλάχιστον 400 οι νεκροί. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Οι πρώτες αχτίδες της ειρήνης». Ελπίδες για τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία, ξεχωριστές συνομιλίες για το Ντονμπάς και την Κριμαία. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Τα πρώτα σημάδια». Η Μόσχα χαλαρώνει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο, όμως ο Μπάιντεν και η ΕΕ δεν πιστεύουν τίποτα αν δεν δουν υπογραφές. Ο Ζελένσκι παρατά τις φιλοδοξίες για το ΝΑΤΟ και ζητά να μπει στην ΕΕ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πρόβες συμφωνίας κάτω από τις βόμβες». Στις συνομιλίες που γίνονται στην Τουρκία η Μόσχα είναι διατεθειμένη να σταματήσει τα στρατεύματα στο Κίεβο. Οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι σκεπτικοί για τις προθέσεις του Πούτιν.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ο πόλεμος επιδεινώνει τις παγκόσμιες ανισότητες». Η σύγκρουση στην Ουκρανία έβαλε φωτιά στις πρώτες ύλες, θέτοντας τις βάσεις για πείνα και φτώχεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Άβυσσος πλέον χωρίζει τις χώρες της Δύσης και εκείνες του παγκόσμιου Νότου. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία: δόλωμα ή φως στο τούνελ;». Αν και η Ρωσία κρίνει ως “σημαντική” την πρόοδο στις συζητήσεις στην Τουρκία, οι Δυτικοί περιμένουν τις υπογραφές για την στρατιωτική αποκλιμάκωση στο πεδίο της μάχης. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Ουκρανία: Ο γολγοθάς των παιδιών». Σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν φύγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά σύμφωνα με τη Unicef. Στην Πολωνία, οι αρχές σπεύδουν να καταγράψουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα για να μην καταλήξουν θύματα trafficking ή να εξαφανιστούν. Τέλος, η Le Figaro: «Το δημόσιο χρέος, ο μεγάλος ξεχασμένος της προεκλογικής εκστρατείας». Το χρέος της Γαλλίας έφτασε το ποσό των 2,8 τρις ευρώ, ένα από τα πιο μεγάλα της Ευρώπης. Αλλά το θέμα του χρέους δεν συζητιέται σχεδόν καθόλου στο δημόσιο διάλογο, παρατηρεί η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ουκρανία απαιτεί εγγύηση στρατιωτικής βοήθειας για ουδετερότητα». Πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό. Παράλληλα, η Μόσχα χαμηλώνει τη στρατιωτική δραστηριότητα στο Κίεβο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Τα αντιμαχόμενα μέρη έρχονται πιο κοντά». Η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε ουδέτερο καθεστώς, η Ρωσία θέλει να μειώσει τις στρατιωτικές ενέργειες κοντά στο Κίεβο. Τέλος, η Die Welt: «Η Μόσχα και το Κίεβο αναφέρουν πρόοδο στις συναντήσεις». Η Ρωσία θέλει να μειώσει «ριζικά» τις στρατιωτικές δραστηριότητες σε δύο περιοχές. Ο Πούτιν θα πρέπει να εξετάσει την ουκρανική πρόταση. Οι μάχες για τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις συνεχίζονται.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Δύση είναι καχύποπτη για την υπόσχεση του Πούτιν να τερματίσει την πολιορκία του Κιέβου». Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει ότι δεν πιστεύει τίποτα μέχρι να δει υπογραφές για την αποκλιμάκωση. Η Ουκρανία προσφέρει την αποκήρυξη του ΝΑΤΟ σε αντάλλαγμα εγγυήσεων ασφαλείας. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν βλέπει πρόοδο μετά την προσφορά της ουδετερότητας από το Ζελένσκι». Η Ουκρανία προτίθεται να μη μπει στο ΝΑΤΟ αλλά με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας. Η Ρωσία υπόσχεται να σταματήσει τις επιθέσεις στο βορρά της Ουκρανίας και ζητά ειδικό καθεστώς για την Κριμαία και το Ντονμπάς.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Ρώσοι υπόσχονται να χαλαρώσουν τις επιθέσεις στο Κίεβο». Βρετανία και ΗΠΑ αμφιβάλλουν για τις προθέσεις του Πούτιν. Στο Guardian διαβάζουμε: «Παρανομίες στη Ντάουνινγκ Στριτ: η αστυνομία επιβάλλει τα πρώτα 20 πρόστιμα για το ‘Partygate’». Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει νέες πιέσεις μετά τις ενέργειες της Σκότλαντ Γιαρντ για τις παραβιάσεις των κανόνων του lockdown. Ο Independent έχει σήμερα τίτλο: «Η Ρωσία υπόσχεται να μειώσει τις επιθέσεις γύρω από το Κίεβο». Η κίνηση χαιρετίστηκε ως σημάδι προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι Ρώσοι παρατούν την κατάκτηση του Κιέβου». Ο Πούτιν αναμένεται να αποσύρει τα στρατεύματα και να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, καθώς η Ουκρανία προσφέρει ουδετερότητα.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η Δύση επιφυλακτική καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες αυξάνουν τις ελπίδες». Η Ρωσία υπόσχεται να χαλαρώσει τις επιθέσεις της ενώ η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να ξεχάσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Το Κίεβο προσφέρει ουδετερότητα στη Μόσχα». Οι συνομιλίες για το τέλος του πολέμου δείχνουν πρόοδο, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις θανατηφόρες επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία. Οι New York Times έχουν κύριο τίτλο: «Οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο, αλλά η Ρωσία μάχεται για περισσότερο έδαφος». Το Κίεβο είναι διατεθειμένο να υποσχεθεί ουδετερότητα αν η Δύση εγγυηθεί την προστασία του. Τέλος, οι Financial Times: «Ρωσία και ΕΕ σε αντιπαράθεση καθώς ο Πούτιν επιμένει στην πληρωμή με ρούβλια». Η προοπτική μιας διακοπής αυξάνεται ενώ η Ευρώπη αναζητά τρόπους να πληρώνει σε δολάρια ή ευρώ.

Documento Newsletter