Διεθνής Τύπος: Προειδοποίηση ΝΑΤΟ προς Ρωσία για χρήση χημικών – Έρχεται το αμερικανικό αέριο στην Ευρώπη

Διεθνής Τύπος: Προειδοποίηση ΝΑΤΟ προς Ρωσία για χρήση χημικών – Έρχεται το αμερικανικό αέριο στην Ευρώπη
U.S. President Joe Biden, left, and European Council President Charles Michel arrive for a round table meeting at an EU summit in Brussels, Thursday, March 24, 2022. As the war in Ukraine grinds into a second month, President Joe Biden and Western allies are gathering to chart a path to ramp up pressure on Russian President Vladimir Putin while tending to the economic and security fallout that's spreading across Europe and the world. (AP Photo/Olivier Matthys)

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Το ΝΑΤΟ θα ενεργήσει αν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, λέει ο Μπάιντεν». Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί τον Πούτιν να περιμένει παρόμοια απάντηση. Παράλληλα, η συμμαχία εμφανίζεται “πιο ενωμένη από ποτέ”. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν για τα χημικά όπλα». Από τη σύνοδο των G7 στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το ΝΑΤΟ θα υποχρεωθεί να αντιδράσει σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Μισό εκατομμύριο παιδιά θα βυθιστούν στην φτώχεια». Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αντιμετωπίζει αντιδράσεις για την απόφασή του να μην αυξήσει τα επιδόματα πρόνοιας εν μέσω οργιώδους αύξησης του πληθωρισμού, γεγονός που αναμένεται να αφήσει 1,3 εκατ. ανθρώπους εκτεθειμένους, μεταξύ των οποίων και μισό εκατομμύριο παιδιά. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μπάιντεν: θα απαντήσουμε ανάλογα αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά». Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία θα είναι “πολύ σφοδρή” αλλά αποκλείουν την αποστολή στρατευμάτων.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Μπάιντεν προσφέρει αέριο στην Ευρώπη για να αρνηθεί εκείνο της Ρωσίας». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει την μεγαλύτερη αυστηρότητα στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Μόσχα. “Η ενότητα της Ευρώπης είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα φρενάρει τον Πούτιν”, λένε οι Βρυξέλλες. Και η El Mundo: «Το ΝΑΤΟ συμφωνεί να προστατευθεί από μια πυρηνική επίθεση και απευθύνεται στην Κίνα». Η Ατλαντική Συμμαχία αυξάνει την ανάπτυξή του για να αντιμετωπίσει την απειλή του Πούτιν. Παράλληλα, απευθύνεται στο Πεκίνο για να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα ώστε να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση του πολέμου.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Συντάξεις: Ποιοι θα είναι τα πρώτα θύματα». Με την μεταρρύθμιση που οραματίζεται ο Μακρόν για το όριο σύνταξης στα 65, τα άτομα που συμπληρώνουν τα 62 έτη ζωής τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο. Στη Libération διαβάζουμε: «Μετά από ένα μήνα πολέμου, η Ουκρανία στην επίθεση». Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, το Κίεβο αντιστέκεται και καμιά φορά ξανακερδίζει χαμένο έδαφος. Παράλληλα, οι κυρώσεις και οι παραδόσεις όπλων συνεχίζονται μετά τις συνόδους των G7, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Προεδρικές εκλογές: προγράμματα με ασαφή χρηματοδότηση». Ο αντίκτυπος των προγραμμάτων των υποψηφίων φαίνεται να μην είναι πλέον προτεραιότητα, αφού το χρέος και τα ελλείμματα έχουν εξαφανιστεί από τον προεκλογικό τους λόγο. Τέλος, η Le Figaro: «Οι γαλλικές επιχειρήσεις στη ρωσική παγίδα». Η κυβέρνηση τις αφήνει επίσημα την επιλογή να μείνουν στη Ρωσία, όμως οι γαλλικές εταιρείες αποχωρούν μία-μία, σκεπτόμενες το κόστος στην εικόνα τους.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η βενζίνη πρέπει να είναι 30 λεπτά και το ντίζελ 14 λεπτά φθηνότερα». Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφωνεί σε ένα άλλο πακέτο ανακούφισης από τις αυξήσεις στα καύσιμα, ενώ ανησυχία επικρατεί για τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Πούτιν». Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν σε μια κοινή προσέγγιση. Απειλούν με σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα. Τέλος, η Die Welt: «Πακέτο ανακούφισης δισεκατομμυρίων με πολλά αναπάντητα ερωτήματα». Η κυβέρνηση υπόσχεται αποζημίωση για την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αλλά δεν ωφελούνται όλοι από αυτό.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ενωμένοι κόντρα στον Πούτιν». Ο Μπάιντεν προειδοποιεί εναντίον της χρήσης χημικών όπλων, ενώ θέλει να διώξει τη Ρωσία από τους G20. Παράλληλα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν 15 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν απειλεί τον Πούτιν: θα αντιδράσουμε σε χημικές επιθέσεις». Σε τρεις διαδοχικές συνόδους στις Βρυξέλλες οι σύμμαχοι επαναβεβαιώνουν την ενότητα της Δύσης και την σκληρή γραμμή τους απέναντι στη Μόσχα. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Χημικά όπλα, προειδοποίηση στον Πούτιν». Ο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες του ΝΑΤΟ προειδοποιούν τη Μόσχα: “Αν χρησιμοποιήσετε χημικά όπλα, θα είναι το τέλος σας”. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μπάιντεν προς ΕΕ: περισσότερα όπλα στο Κίεβο». Ανακοινώσεις για περισσότερες κυρώσεις κόντρα στη Μόσχα. Ο ΟΗΕ προτρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και να απέχει η Κίνα από αυτόν.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Οι ηγέτες προσθέτουν κυρώσεις στη Ρωσία». Οι G7 προειδοποιούν ενάντια στη χρήση χημικών όπλων, ενώ οι ΗΠΑ λένε ότι θα δεχθούν 100.000 πρόσφυγες. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν θέλει να διώξουν οι G20 τη Ρωσία». Ο αμερικανός πρόεδρος διευρύνει τα σχέδιά του για κυρώσεις και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς αυτός και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα στην Ουκρανία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι ενώνονται απέναντι στη Ρωσία σε τρεις έκτακτες συνόδους». Οι δυτικές χώρες υποσχέθηκαν καινούριες κυρώσεις και βοήθεια στους πρόσφυγες, όμως οι επιλογές φαίνεται να είναι περιορισμένες. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Μπάιντεν προειδοποιεί την Κίνα με οικονομική κατάρρευση αν υποστηρίξει τον πόλεμο του Πούτιν». Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Κίνα σε περίπτωση υποστήριξης της Ρωσίας.

 

Documento Newsletter