Διεθνής Τύπος: Προειδοποίηση Μπλίνκεν σε Λαβρόφ – Ο υψηλός πληθωρισμός προοιωνίζει αύξηση επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Διεθνής Τύπος: Προειδοποίηση Μπλίνκεν σε Λαβρόφ – Ο υψηλός πληθωρισμός προοιωνίζει αύξηση επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Ο Μπλίνκεν συναντά και προειδοποιεί τον Λαβρόφ στις συνομιλίες των G20». Η Ουκρανία επικρατεί ως θέμα στη συνάντηση, με τη Ρωσία και την Κίνα να αποφεύγουν να καταδικάσουν την εισβολή. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπλίνκεν πιέζει τη Ρωσία για τον πόλεμο και την συνθήκη για τα όπλα». Στη συνάντηση με τον Λαβρόφ, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου, ο Μπλίνκεν κάνει έκκληση για την έξοδο της Ρωσίας από την Ουκρανία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «O πεισματικά υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη προσθέτει πίεση για τις αυξήσεις των επιτοκίων του δευτέρου τριμήνου». Οι μηνιαίες τιμές αυξάνονται κατά 8,5%, ενώ το κόστος των τροφίμων και των αγαθών συνεχίζει να αυξάνεται. Τέλος η Washington Post: «Ενώ οι προειδοποιήσεις συσσωρεύονταν, τα κτίρια κατέρρεαν». Η αδράνεια στις πόλεις της Τουρκίας, προηγήθηκαν των φονικών σεισμών.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι Βρυξέλλες θέλουν να παράσχουν στο Κίεβο πυρομαχικά έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ». Η ΕΕ κάνει λόγο για «βασικές ανάγκες» που πρέπει να καλυφθούν στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος Σολτς ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με όπλα στο προσκεφάλι. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Νέες εντάσεις στα σύνορα». Η Μόσχα κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση σε ρωσικό έδαφος, το Κίεβο αρνείται ανάμειξη. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απορρίπτει μια «υπαγορευμένη ειρήνη ενάντια στη θέληση των θυμάτων». Τέλος, η Die Welt: «Ο Σολτς καλεί την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον Πούτιν». Ο καγκελάριος τονίζει: η υποταγή δεν φέρνει ειρήνη. Το αφεντικό του AfD δυσφημεί τις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O πρωθυπουργός παροτρύνεται να μπλοκάρει τη νέα δουλειά της ερευνήτριας των κορονοπάρτι». Επικριτές λένε ότι η μετακίνηση της Σου Γκρέι στους Εργατικούς καταστρέφει την αξιοπιστία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή των οικογενειών για τις καταστροφικές αποτυχίες της ΜΙ5 στη βομβιστική επίθεση του Μάντσεστερ». Οι οικογένειες των θυμάτων κατηγορούν τη μυστική υπηρεσία ότι δεν ενήργησε για να σταματήσει τον βομβιστή που πήρε στο λαιμό του 22 άτομα στις 7 Ιουλίου 2005. Στον Independent διαβάζουμε: «Η ΜΙ5 θα μπορούσε να τον είχε σταματήσει». Καταδικαστική έκθεση αναφέρει ότι η μυστική υπηρεσία είχε έξι ευκαιρίες να σταματήσει τον βομβιστή του Μάντσεστερ που σκότωσε 22 ανθρώπους. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ματ Χάνκοκ: Θα πρέπει να γίνουμε σκληροί με την αστυνομία». Τα μηνύματα του WhatsApp που αποκαλύφθηκαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην αστυνομία να εφαρμόσει αυστηρά τους περιορισμούς των lockdown.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο πόνος της Ιταλίας ». Ο πρόεδρος αποτίει φόρο τιμής στα 68 θύματα του βυθισμένου σκάφους στο Κροτόνε και συναντά τα παιδιά που επέζησαν. Απούσα η κυβέρνηση, σχολιάζει η κυβέρνηση. Ο εισαγγελέας ανοίγει έρευνα: το πλοίο παρέμεινε πέντε ώρες χωρίς βοήθεια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ματαρέλα, η καλύτερη Ιταλία». Ο αρχηγός του κράτους στο Κροτόνε αποτίει φόρο τιμής στα θύματα του ναυαγίου καταχειροκροτούμενος. Η νέα γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Έλλυ Σλάιν ήταν και εκείνη εκεί. Έρευνα για την αλυσίδα των λαθών: το λιμενικό στο στόχαστρο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Covid, 4 χιλιάδες θάνατοι που μπορούσαν να αποφευχθούν». Στα χαρτιά της εισαγγελίας του Μπέργκαμο η συμπεριφορά των 19 υπόπτων που διαχειρίστηκαν την έκτακτη ανάγκη. Από τις καθυστερήσεις του Κόντε μέχρι τις παραλείψεις του Φοντάνα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μετανάστες, έρευνα στις συνθήκες της διάσωσης». Ο φόρος τιμής του Ματαρέλα στο σημείο που κείτονται τα φέρετρα των προσφύγων και η επίσκεψη στους τραυματίες. Παράλληλα, ο κόσμος φωνάζει: «Δικαιοσύνη».

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Εργατικά ατυχήματα: 3 θάνατοι ανά μέρα». Στις περίπου 250 εργάσιμες μέρες ανά έτος, περίπου 700 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Οι συγγενείς των θυμάτων οργανώνονται σε συλλογικότητα και η εφημερίδα φιλοξενεί τις μαρτυρίες. Στη Libération διαβάζουμε: «Ισραήλ-Παλαιστίνη: άποικοι σε κατακτημένη γη». Μετά την άνοδο της κυβέρνησης Νετανιάχου στην εξουσία, οι επιδρομές των εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν πολλαπλασιαστεί. Το κράτος δικαίου δέχεται επίθεση και οι βιαιότητες έχουν κλιμακωθεί επί των ημερών της. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Αύξηση των τιμών των τροφίμων: το άλλο κοινωνικό ρίσκο». Εκτός από τη νέα απεργία των εργαζομένων, που έρχεται σε μερικές μέρες, για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στις 7 Μάρτη, η κυβέρνηση φοβάται πλέον για την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Τέλος, η Le Figaro: «Γιατί οι Γάλλοι δε θέλουν πια να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι». Οι πενιχροί μισθοί και η έλλειψη προοπτικής αποθαρρύνουν τους νέους από το να μπουν στον δημόσιο τομέα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Στην Ferrovial ανατέθηκαν συμβόλαια 1 δισεκατομμυρίου στην εποχή του Σάντσεθ». Η εταιρεία δεν πληρώνει εταιρικό φόρο από το 2020 για πιστώσεις φόρου. Και η El Mundo: «Το Κογκρέσο δεν θα επιτρέψει αστυνομική έρευνα χωρίς την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου». Η αστυνομία ζητά να μπει «χωρίς περιορισμούς» στο γραφείο του Τίτο Μπέρνι. Η εισαγγελία υποστηρίζει «κάθε αποτέλεσμα» που σχετίζεται με το άτομο που ερευνάται, εφόσον το ΑΔ επιτρέψει την πρόσβαση στους πράκτορες.

Ετικέτες

Documento Newsletter