Διεθνής Τύπος: Προειδοποίηση ΗΠΑ στην Κίνα για τη Ρωσία – Ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία, ο Ζελένσκι στην Ιταλία

Στις ΗΠΑ, New York Times έχουν τίτλο: «Οι ΗΠΑ αγωνίζονται να αποφύγουν το παγκόσμιο ρήγμα». Η Κίνα μελετά το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τη Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Πολωνία καλεί το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου». Στην πρώτη επέτειο της εισβολής, ο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφτεί τη Βαρσοβία. ΗΠΑ και Γερμανία είναι φειδωλές σχετικά με τις υποσχέσεις τους. Τέλος η Washington Post: «Το μέλλον του Πούτιν κρέμεται από τη νίκη στον πόλεμο». Ο ρώσος πρόεδρος συνεχίζει να σφίγγει την καταστολή στη χώρα μετά τις στρατιωτικές ήττες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «H Έσκεν είναι επικριτική για την αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών». Η συναρχηγός του SPD απορρίπτει το αίτημα του Πιστόριους, ενώ ανακοινώνεται ειδικό ταμείο για την εκπαίδευση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για αποστολές όπλων: Οι κορυφαίοι διπλωμάτες και των δύο χωρών συναντώνται στο Μόναχο». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει «θανατηφόρα υποστήριξη» στη Μόσχα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Τέλος, η Die Welt: «Τώρα όλοι θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας». Η Δύση αναγνωρίζει ότι το Κίεβο χρειάζεται ταχεία στρατιωτική βοήθεια. Ο Σολτς προειδοποιεί τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι Ιταλοί δεν μας εγκαταλείπουν». O ουκρανός πρόεδρος ευχαριστεί την κυβέρνηση για την υποστήριξη και απευθύνεται σε όλους όσους έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση: «Δεν μπορούμε να χάσουμε συμμάχους, αγωνιζόμαστε για την επιβίωση». Στη La Stampa διαβάζουμε: «ΕΕ: σύντομα περισσότερα όπλα». Οι ΗΠΑ επιτίθενται στην Κίνα για τη βοήθεια στη Ρωσία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «O Ζελένσκι ευχαριστεί για τα όπλα: με τη Τζόρτζια, σταθερή κυβέρνηση». Ο ουκρανός πρόεδρος καλωσορίζει την ιταλίδα πρωθυπουργό και τις ιταλικές εταιρείες στην προσπάθεια για ανοικοδόμηση της χώρας του. Τέλος, η Corriere della Sera: «Θα νικήσουμε με τη δική σας βοήθεια». Ο Ζελένσκι έχει εμπιστοσύνη στη Μελόνι, ενώ λέει στο Μακρόν ότι με τον Πούτιν θα χάσει το χρόνο του.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Σούνακ είναι έτοιμος να αψηφήσει τους Ενωτιστές για τη συμφωνία του Brexit». Ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε συμφωνία για το εμπόριο με την ΕΕ ακόμα και αν δεν πάρει την έγκριση του Κόμματος των Ενωτιστών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Κορυφαίος επιστήμονας δίνει αυστηρή προειδοποίηση για τους ‘διαλυμένους’ εργαζόμενους στην Υγεία». Ο Τζέρεμι Φάραρ, ο οποίος σύντομα θα είναι επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του ΠΟΥ, λέει ότι παγκόσμια κρίση ηθικού πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα. Στον Independent διαβάζουμε: «Δωρεάν σχολικά γεύματα για κάθε μαθητή δημοτικού στο Λονδίνο». Η εκστρατεία της εφημερίδας απέφερε καρπούς αφού ο δήμαρχος Λονδίνου φέρνει ένα σχέδιο £130 εκατομμυρίων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Βρέθηκε σορός στην έρευνα για την αγνοούμενη Νίκολα». Περιπατητές ειδοποιούν την αστυνομία για την ανακάλυψη ενός σώματος, λιγότερο από ένα μίλι από εκεί που εξαφανίστηκε η Νίκολα Μπούλεϊ.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αγοραστική δύναμη: Η απάτη του καλαθιού ενάντια στον πληθωρισμό». Η κυβέρνηση καλεί τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να πουλάνε το Μάρτιο 50 προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή. Μια εσφαλμένη ιδέα, κατά τις καταναλωτικές ενώσεις, αφού οι οι φίρμες θα έχουν το ελεύθερο. Στη Libération διαβάζουμε: «Η Libé των Ουκρανών». Ένας χρόνος μετά το ξεκίνημα του πολέμου, εθελοντές, πρόσφυγες, στρατιώτες, πολίτες, πολιτικοί και καλλιτέχνες διηγούνται τη φρίκη, το φόβο αλλά και τις ελπίδες τους. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Χειραγώγηση του κλίματος, μια προσπάθεια μεγάλου ρίσκου». Οι έρευνες στον τομέα της ηλιακής γεωμηχανικής, που επιτρέπει τον περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη, αυξάνονται. Τέλος, η Le Figaro: «Ουκρανία: Οι γνώμες των ευρωπαίων διχάζονται σχετικά με την στρατιωτική βοήθεια». Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop για το Ίδρυμα Ζαν Ζωρές και τη Figaro, η στήριξη στην Ουκρανία παραμένει πλειοψηφική αλλά διαφέρει ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι νέοι φράχτες κατά της μετανάστευσης διχάζουν την Ευρώπη ». Η Ισπανία και η Γερμανία διστάζουν να χτίσουν περισσότερα τείχη με κοινοτικά χρήματα, ενώ άλλες χώρες ζητούν να ενισχύσουν τα κοινά σύνορα. . Και η El Mundo: «Η επιστροφή στη ζωή των ακρωτηριασμένων στην Ουκρανία». H εφημερίδα επισκέπτεται το στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κίεβο, που προσφέρει φροντίδα και αποκατάσταση στους πιο βαρείς τραυματίες που επιστρέφουν από το μέτωπο.

Ετικέτες