Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Κρίση στην Ουκρανία: οι ΗΠΑ σημαίνουν συναγερμό». Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους συμμάχους τους την Παρασκευή για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον στρατεύματα στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ουκρανία: μπορούμε να σταματήσουμε τα γρανάζια του πολέμου;». Ανυποχώρητος στις πιέσεις της Δύσης, ο Πούτιν έχει ενισχύσει τις δυνάμεις στα λιμάνια της χώρας ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε θέση αναμονής για μια ρωσική επίθεση, την οποία περιμένει άμεσα. Η Humanité έχει σήμερα τίτλο: «Κομβόι ελευθερίας: ποιοι είναι;». Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο κόντρα στο εμβολιαστικό διαβατήριο και μερικές φορές ενάντια και στο εμβόλιο. Όμως υπήρχαν και αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και διαμαρτυρίες για την πτώση της αγοραστικής δύναμης. Τέλος, η Libération: «Δεν στερούμαστε το φαγητό, αλλά όλα τα υπόλοιπα». Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από την πόλη Μποέν, βόρεια του Παρισιού, όπου το 37% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα, η επισφάλεια αγγίζει ένα στα πέντε παιδιά σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Όλαφ Σολτς: η κρίση στην Ουκρανία υπό πολύ σοβαρή απειλή». Ο καγκελάριος ταξιδεύει στο Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ρωσική εισβολή. Στη Die Welt διαβάζουμε: «Ακόμη και οι επικριτές του Κρεμλίνου υποκύπτουν στην προπαγάνδα». Το μήνυμα της Ρωσίας προς τον λαό της είναι ξεκάθαρο: είναι μια ειρηνόφιλη χώρα που προκαλείται από την κακή Δύση. Εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα από την πολεμική υστερία πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Στάινμαγερ: ‘Μην αποφεύγετε τις διαμάχες’». Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. “Να μη μένεις ουδέτερος όταν κινδυνεύει η δημοκρατία” ήταν το μήνυμά του.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κούρσα για τον εξοπλισμό του Κιέβου». Δύο χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυρά από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία, Λιθουανία. Επίσης, ο Σολτς συναντά αυτή τη Δευτέρα τον Ζελένσκι και την Τρίτη τον Πούτιν για διερεύνηση μιας ειρηνικής λύσης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ουκρανία, τελευταίες προσπάθειες για διάλογο». Ο Μπάιντεν υπόσχεται στον Ζελένσκυ αποφασιστική απάντηση σε περίπτωση εισβολής. Ο Σολτς την Τρίτη στη Μόσχα. Ο Ντράγκι επιστρατεύει 250 στρατιώτες. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Η Ουκρανία στα χαρακώματα: καμία πολιτική πτήση πάνω από την μαύρη θάλασσα». Πύραυλοι μεταφέρονται στην Λιθουανία, ενώ η Γερμανία είναι σε ετοιμότητα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Μπάιντεν και η ΕΕ, μήνυμα σε Πούτιν». Οι δυτικοί σύμμαχοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, ενώ αναμένεται να γίνει σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ηγέτες στην τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν μια εισβολή στην Ουκρανία». Ο Μπόρις Τζόνσον θα ταξιδέψει στην Ευρώπη και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Κίεβο και τη Μόσχα. Στο Guardian διαβάζουμε: «Καταδικαστική έκθεση για το ρατσισμό αποκαλύπτει μεγάλη ανισότητα στις υπηρεσίες υγείας». Οι μειονότητες μένουν αβοήθητες σχεδόν σε κάθε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με έκθεση του παρατηρητηρίου Φυλής και Υγείας του NHS. Ο Independent έχει τίτλο: «Η Ουκρανία αντιδρά στην ρητορική της Βρετανίας για τη Ρωσία». Η Ουκρανία απέρριψε την Κυριακή τις επισημάνσεις του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, που είπε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες με τη Ρωσία έχουν μια “μυρωδιά Μονάχου”. Ο ουκρανός πρέσβης Βαντίμ Πριστάικο είπε ότι είναι λάθος να παραλληλίζουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία με την πολιτική κατευνασμού της Βρετανίας απέναντι στο Χίτλερ, ο οποίος προσήρτησε τη Σουδητία όσο γίνονταν οι συνομιλίες στην βαυαρική πόλη το 1938. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός προτρέπει την Ρωσία να κάνει πίσω από το χείλος». Ο Τζόνσον κάνει έναν τελευταίο γύρο επαφών για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο Καναδάς ενεργεί για να ανοίξει το πέρασμα». Το εξαήμερο μπλοκάρισμα στο συνοριακό πέρασμα έχει σοκάρει το εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ η καναδική αστυνομία διέλυσε την διαμαρτυρία που έκαναν οι συμμετέχοντες στο “κομβόι ελευθερίας”. Η Wall Street Journal κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Μπάιντεν υπόσχεται γρήγορη αντίδραση σε μια εισβολή». Οι ΗΠΑ λένε ότι είναι έτοιμες για την πιθανότητα η Ρωσία να εξαπολύσει σύντομα επίθεση ενάντια στην Ουκρανία. Στους New York Times διαβάζουμε: «Η γέφυρα στα σύνορα θα ανοίξει σύντομα, διαβεβαιώνει ο Καναδάς». Ο αποκλεισμός της γέφυρας Ambassador απο διαδηλωτές διαλύθηκε ενώ οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα Οτάβα μπαίνουν στην τρίτη εβδομάδα τους. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Σολτς σχεδιάζει νέες συνομιλίες για την Ουκρανία ενώ η Δύση κλιμακώνει τις εκκενώσεις». Ο γερμανός καγκελάριος θα συναντήσει τον Πούτιν την Τρίτη, ενώ οι γειτονικές χώρες ετοιμάζονται για πρόσφυγες.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα πέφτει στα χέρια του Vox». Στις εκλογές της Κυριακής για την αυτόνομη κοινότητα της Καστίλης και Λεόν, το Λαϊκό κόμμα κέρδισε με 31,4% ενώ το Σοσιαλιστικό πήρε 30%. Έκπληξη αποτελεί η άνοδος του ακροδεξιού Vox που από μία έδρα που είχε κερδίσει το 2019, τώρα έχει 13. Η συνεργασία του με το Λαϊκό κόμμα είναι μονόδρομος για να επιτευχθεί πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Και η El Mundo: «Πύρρειος νίκη του Μανιουέκο που ρίχνει το Λαϊκό κόμμα στα χέρια του Vox». Το ακροδεξιό κόμμα πήρε 17% και έγινε ο ρυθμιστής των εκλογών, αφού Αλφόνσο Φερνάντεθ Μανιουέκο, υποψήφιος του Λαϊκού κόμματος, πρέπει να συμπράξει μαζί του αν θέλει να έχει την πλειοψηφία.