Διεθνής Τύπος: Πούτιν και Πριγκόζιν εμφανίζονται μετά την ανταρσία – Η Γερμανία στέλνει 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία

Διεθνής Τύπος: Πούτιν και Πριγκόζιν εμφανίζονται μετά την ανταρσία – Η Γερμανία στέλνει 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Πριγκόζιν αρνείται την προσπάθεια πραξικοπήματος καθώς ο Πούτιν τον ραπίζει». Ο αρχηγός της Βάγκνερ λέει ότι δεν είχε πρόθεση να ρίξει τον πρόεδρο. Το Κρεμλίνο αναζητά τρόπο να δείξει ότι έχει τον έλεγχο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Πριγκόζιν αρνείται ότι προσπάθησε να ρίξει τον Πούτιν στην ‘σεμιναριακή’ πορεία του προς τη Μόσχα». Ο αρχηγός της Βάγκνερ εξαπολύει επίθεση στους επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας, η Δύση βλέπει ρήγματα στο Κρεμλίνο. Τέλος η Washington Post: «Ο Πούτιν εργάζεται για να επανακτήσει τον έλεγχο». Ο επικεφαλής στο Κρεμλίνο προσπαθεί να δείξει εικόνα πυγμής απέναντι στους αντάρτες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γερμανία ενισχύει την παρουσία της Μπούντεσβερ στη Λιθουανία ». Μια «στιβαρή ταξιαρχία» για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Διόρθωση προηγούμενου προγραμματισμού. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «4.000 στρατιώτες της Μπούντεσβερ για τη Λιθουανία». Μετά την πολιτική αναταραχή στη Ρωσία, ο υπουργός Άμυνας Πιστόριους ανακοίνωσε ότι μια ταξιαρχία θα τοποθετηθεί μόνιμα στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Τέλος, η Die Welt: «Η εκλογή του διοικητή της περιφέρειας του AfD προκαλεί αλληλοκατηγορίες». Η επιτυχία στη Θουριγγία πυροδοτεί μια διαμάχη σχετικά με την κοινή ευθύνη για την άνοδο του δεξιού κόμματος.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ιατρικές έρημοι, μια χρυσή αγορά». Η κατάρρευση του συστήματος υγείας; Ένα πραγματικό θεϊκό δώρο για τον όμιλο Ramsay, ο οποίος αναπτύσσει τηλεδιαβουλεύσεις και επεκτείνει τον ιστό των υπηρεσιών υγείας του. Στη Libération διαβάζουμε: «Αριστερά: ο αγώνας για διακοπές για όλους». Ταξίδια χωρίς διόδια, μπλοκαρισμένες τιμές για τα τρένα, «οικολογικό πάσο»… Σημειώνοντας ότι σχεδόν το 40% των Γάλλων δεν μπορεί να φύγει, το Nupes ευθυγραμμίζει τις προτάσεις του για «μια πραγματική δημόσια πολιτική στις διακοπές». Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Πούτιν αποδυναμώθηκε από την ανταρσία της Βάγκνερ». Το σύντομο πραξικόπημα ανάγκασε το ρώσο πρόεδρο να συμβιβαστεί με τον επί χρόνια έμπιστό του άνθρωπο, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Τέλος, η Le Figaro: «Η έξοδος του Πριγκόζιν με αγωνία». Άφαντος μετά την πορεία προς τη Μόσχα, ο αρχηγός της Βάγκνερ έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα στο οποίο διαβεβαιώνει ότι δεν ήθελε να ανατρέψει την εξουσία αλλά να εμποδίσει την καταστροφή του ιδιωτικού του στρατού.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Ρωσία δεν θα πνιγεί σε έναν αιματηρό αγώνα, υπόσχεται ο Πούτιν». Ευχαριστεί τους πατριώτες για την αναχαίτιση της πορείας προς τη Μόσχα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι εχθροί ήθελαν να πνιγεί η Ρωσία σε έναν αιματηρό εμφύλιο, λέει ο Πούτιν». Ο Πριγκόζιν υπερασπίζεται την αποτυχημένη ανταρσία ισχυριζόμενος ότι η ‘κοινωνία την απαιτούσε’. Στον Independent διαβάζουμε: «Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται: η πολιτική της Ρουάντα δε θα σταματήσει τις μικρές βάρκες». Η διακομματική επιτροπή απορρίπτει τα ‘βλαβερά, μη πρακτικά και ακριβά’ μέτρα καθώς και το ανησυχητικό σχέδιο να συλλαμβάνονται οι αιτούντες άσυλο που δεν αποτελούν απειλή για τους πολίτες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Θα μπορούσα να πάρω την Ουκρανία σε μια μέρα, λέει ο αρχηγός της Βάγκνερ». Ο Πριγκόζιν επιμένει ότι η προέλαση στη Μόσχα ήταν ένα ‘σεμινάριο’ για το πώς να κάνεις μια εισβολή.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η διαταγή του Πούτιν». Το τελεσίγραφο στους μισθοφόρους της Βάγκνερ: «Ενωθείτε με το στρατό ή φύγετε στη Λευκορωσία. Κάθε προσπάθεια εξέγερσης θα αποτύχει». Ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε με ηχητικό μήνυμα, που αναφέρει ότι δεν ήθελε να κάνει πραξικόπημα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ρωσία, συμφωνία ανάμεσα σε Πούτιν και Βάγκνερ». Ο τσάρος είπε ότι οι αντάρτες μπορούν είτε να μπουν στον στρατό ή να πάνε στη Λευκορωσία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πούτιν: Κοντά στον εμφύλιο πόλεμο». Ο τσάρος είπε από την τηλεόραση: «Η ανταρσία ήταν εγκληματική, θα σώσουμε τη Ρωσία». Κι συνεχάρη όσους δεν τον πρόδωσαν. Ο Πριγκόζιν είπε ότι δεν ήθελε να κάνει πραξικόπημα, όμως το Κρεμλίνο τον διώκει ακόμα για κακουργήματα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Πούτιν επιστρέφει: δεν θα μας σπάσετε». Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι έπνιξε την ανταρσία, κι ότι ανάμεσα στους στρατιώτες της Βάγκνερ υπάρχουν πατριώτες.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Πούτιν προσφέρει στους στρατιώτες της Βάγκνερ να μπουν στον τακτικό στρατό ή να πάνε στη Λευκορωσία». Ο ρώσος πρόεδρος εγγυάται την ασφάλεια των μισθοφόρων που έκαναν την ανταρσία. Και η El Mundo: «Η Ουκρανία περνά το Δνείπερο για να απειλήσει την Κριμαία». Στην άλλη όχθη του ποταμού, το Κίεβο δημιουργεί ένα προγεφύρωμα 60 χλμ από τη χερσόνησο.

Documento Newsletter