Διεθνής Τύπος: Πώς υποδέχονται τα αμερικανικά ΜΜΕ τη νέα υποψηφιότητα Μπάιντεν

Διεθνής Τύπος: Πώς υποδέχονται τα αμερικανικά ΜΜΕ τη νέα υποψηφιότητα Μπάιντεν

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει την επανεκλογή του». Η επιλογή του γηραιότερου προέδρου που έχει περάσει από τη χώρα, θα ζητήσει την ψήφο των Αμερικανών ενώ μπορεί να ξανασυναντήσει τον Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Χάρι Μπελαφόντε: Μια μαγευτική φωνή στη μουσική και τα πολιτικά δικαιώματα». Καθώς έσπαγε τους περιορισμούς, ο σταρ της φολκ μουσικής είχε μεγαλύτερους στόχους κατά νου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν ζητά χρόνο ‘να τελειώσει τη δουλειά’ με μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο». Η προσπάθεια για επανεκλογή το 2024 έγινε γνωστή από τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να κονταροχτυπηθεί ξανά με τον Τραμπ. Τέλος η Washington Post: «Οι φόβοι για χρεοκοπία αυξάνονται». Το τέλμα στη συζήτηση για αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ έχει αυξήσει την ανησυχία στις αγορές.

Δείτε επίσης: Ξανά υποψήφιος και επίσημα ο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ (Video)

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η αστυνομία συλλαμβάνει υπόπτους τζιχαντιστές στο Αμβούργο». Η αστυνομία ανακοινώνει ότι υπήρχε σχεδιασμένη επίθεση με ζώνη εκρηκτικών, ενώ υποψία τρομοκρατικής επίθεσης υπήρχε μόνο στην υπόθεση Ντούισμπουργκ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να είναι ξανά υποψήφιος». Ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ εξηγεί σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι στοχεύει σε μια δεύτερη θητεία. Στις εκλογές του 2024, μπορεί να συναντήσει ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ. Τέλος, η Die Welt: «Γιατί ο Τζο Μπάιντεν είναι ξανά υποψήφιος». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Πηγαίνετε μόνοι σας στην αερογέφυρα του Σουδάν, λένε στους Βρετανούς». Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρίσι Σούνακ, υπερασπίζεται τις προσπάθειες διάσωσης καθώς οι πολίτες μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος δυο μέρες μετά τους διπλωμάτες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Κάρολος ‘υπονόμευσε τη βασίλισσα με το σχέδιο να μηνύσει τον Μέρντοκ’, λέει ο Χάρι». Ο πρώην πρίγκιπας λέει ότι η συμφωνία κλείστηκε για να κερδηθεί η υποστήριξη της εφημερίδας στην διαδοχή της Καμίλα. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Ουίλιαμ ‘πληρώθηκε από τον εκδότη της Sun’ στην υπόθεση υποκλοπής του τηλεφώνου». Ο πρίγκιπας έλαβε ένα μεγάλο ποσό από τον Ρούπερτ Μέρντοκ για να κλείσει η υπόθεση με τις υποκλοπές του τηλεφώνου του. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι ισχυρισμοί του Χάρι στο δικαστήριο αφήνουν λίγες ελπίδες για ήρεμη Στέψη». Ο πρίγκιπας σέρνει τον αδερφό του στα δικαστήρια, κάνοντας λόγο για χάκινγκ, ενώ ισχυρίζεται ότι έλαβε κρυφή αμοιβή από τον Μέρντοκ.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Παιδιά της Αντίστασης». Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είπε: «μια Δημοκρατία ιδρυμένη πάνω σε ένα Σύνταγμα που είναι γεννημένο στα βουνά που έπεσαν οι παρτιζάνοι. Τώρα και πάντα Αντίσταση». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ιταλία είναι αντιφασιστική». Ο πρόεδρος γιορτάζει την Αντίσταση και την παρακαταθήκη της στη σημερινή Ιταλία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο καρπός της 25ης Απριλίου: το Σύνταγμά μας». Στη γιορτή της Απελευθέρωσης της Ιταλίας, ο Ματαρέλα αποθεώνει την αντίσταση στο φασισμό. Τέλος, η Corriere della Sera: «Τα παιδιά της Αντίστασης». Ο πρόεδρος της Ιταλίας γιορτάζει την 25η Απριλίου λέγοντας ότι το Σύνταγμα είναι αποτέλεσμα του παρτιζάνικου αγώνα.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μαγιότ: Το αδιέξοδο». Η βίαιη εκκένωση των παραγκουπόλεων, οργανωμένη από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, προκαλεί νομικά και διπλωματικά ζητήματα, ενώ πυροδοτεί οργισμένες αντιδράσεις. Στη Libération διαβάζουμε: «Χάρι Μπελαφόντε». Ο «βασιλιάς του Καλυψώ» εξέλειψε, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα για τον σπουδαίο καλλιτέχνη και ενεργό ακτιβιστή, που πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει επιδρομή στις επιχειρήσεις». Τα λογισμικά που παράγουν κείμενα και εικόνες κατ’εντολή του χρήστη, ξεκινούν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον κόσμο της εργασίας. Τέλος, η Le Figaro: «Νοσοκομεία: οι λύσεις για να βγουν από την κρίση των επειγόντων». Με αφορμή την υπεράσπιση της στρατηγικής στην υγεία από τον Εμανουέλ Μακρόν αυτή την Τετάρτη, η εφημερίδα καταμετρά τις παθογένειες του συστήματος που έχουν συσσωρευτεί και καθιερωθεί στα επείγοντα εδώ και δέκα χρόνια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Μπάιντεν είναι πάλι υποψήφιος για να σώσει τη δημοκρατία». Ο πρόεδρος καταδεικνύει τον εξτρεμισμό ως μεγάλο κίνδυνο, επιβεβαιώνει ότι θα είναι πάλι η Κάμαλα Χάρις συνυποψήφια αντιπρόεδρος και κλείνει τα ρήγματα μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα, εκτιμά η εφημερίδα. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ ανακοινώνει 20.000 ακόμη ορόφους χωρίς καν να έχει γη». Η Εταιρεία Στέγασης παραδέχεται ότι η γη και η τοποθεσία της βρίσκονται ακόμα σε «φάση αναγνώρισης». Ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό, ειρωνεύτηκε τον ισπανό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι έκανε το «θαύμα των ανύπαρκτων κατοικιών».

Documento Newsletter