Πώς υποδέχεται ο διεθνής Τύπος τη νίκη Ερντογάν στην Τουρκία και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία

Πώς υποδέχεται ο διεθνής Τύπος τη νίκη Ερντογάν στην Τουρκία και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Ερντογάν εξασφαλίζει τη νίκη στις επαναληπτικές εκλογές και μένει στην εξουσία». Η εκλογική κούρσα ήταν για γερά νεύρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέζησε των συνεπειών του πληθωρισμού, ενώ αντιμετώπισε για πρώτη φορά σοβαρή πρόκληση από τα αριστερά του. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών προσπαθούν να καταπνίξουν την αντίσταση καθώς τελειώνει η διορία για το όριο χρέους». Η συμφωνία του Μπάιντεν αυξάνει το όριο μέχρι το 2025, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι λέει ότι είναι ένα καλό νομοσχέδιο για τις ΗΠΑ. Τέλος η Washington Post: «Ο Ερντογάν νικά στις επαναληπτικές εκλογές». Τρίτη δεκαετία για τη διχαστική του διακυβέρνηση, καθώς ξεπερνά τα οικονομικά προβλήματα και μια ενωμένη αντιπολίτευση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα σαρώνει στη Μαδρίτη και πολλαπλασιάζει την εδαφική του ισχύ». Η Αγιούσο και ο Αλμέιδα θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία στην Κοινότητα και την πρωτεύουσα. Οι του Λαϊκού κόμματος χρειάζονται το ακροδεξιό Vox στις περισσότερες από τις αυτόνομες κοινότητες που «παίζονται» ακόμα. Επίσης, το Λαϊκό κόμμα προηγείται του Σοσιαλιστικού με περισσότερες από τρεις μονάδες στις ψήφους στις δημοτικές εκλογές. Και η συντηρητική El Mundo, με… ψυχραιμία και κριτική απόσταση από τα γεγονότα, σχολιάζει: «Το Λαϊκό κόμμα σαρώνει και η τιμωρία του Σάντσεθ σβήνει το Σοσιαλιστικό κόμμα από τον χάρτη». Το Λαϊκό κόμμα επιστρέφει στην εξουσία στις αυτόνομες κοινότητες της Βαλένθια, των Βαλεαρίδων Νήσων, της Κανταβρίας και στη Λα Ριόχα και μπορεί να κυβερνήσει στην Εξτρεμαδούρα. Οι Σοσιαλιστές αντέχουν στην Αστούριας και τη Ναβάρα. Το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 750.000 ψήφους περισσότερους από το Σοσιαλιστικό κόμμα, το Vox καθιερώνεται, το βασκικό Bildu μειώνεται και το Podemos εξαφανίζεται σε πολλές κοινότητες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Περισσότερα χρήματα για φροντίδα στο σπίτι». Η Μπούντεσταγκ εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εκτιμά ότι «Δεν υπάρχει τέλειος νόμος». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η επιλογή του Φρίντριχ Μερτς για εξουσία». Tο CDU-CSU κατηγορεί τους Πράσινους ότι κρίνουν τους πάντες αφ’υψηλού. Ωστόσο, δεν αποκλείει μια συνεργασία. Τέλος, η Tagesspiegel: «Διαφωνία  στην κυβέρνηση σχετικά με την πολιτική ασύλου της ΕΕ». Οι Πράσινοι διαφωνούν με την υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ. Πριν από μια κρίσιμη συνάντηση της ΕΕ, οι Πράσινοι αποστασιοποιούνται από μια συμφωνία με το SPD και το FDP που προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους στους μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H βρετανική αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει μετανάστες να φύγουν από την Αφρική». Οι αξιωματικοί θα συνεργαστούν με την Αλγερία και την Τυνησία, ενώ η Ιταλία προειδοποιεί για 400.000 που θα προσπαθήσουν να περάσουν τη Μεσόγειο. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Μητροπολιτική αστυνομία θα σταματήσει να ανταποκρίνεται σε κλήσεις σχετικές με ψυχική υγεία». Η απόφαση αναμένεται να βάλει το σύστημα υγείας κάτω από ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Ερντογάν λέει στην Τουρκία ότι ‘θα είμαστε μαζί μέχρι το θάνατο’, καθώς κερδίζει στο δεύτερο γύρο». Λαοθάλασσα πανηγύρισε τη νίκη του τούρκου προέδρου, που κέρδισε μια δίχως προηγούμενο τρίτη θητεία στο τιμόνι της χώρας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το πλαφόν στις τιμές θα δημιουργήσει ελλείψεις, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός». Υπουργοί και σούπερμαρκετ λένε στον Σούνακ ότι η τακτική της μείωσης των τιμών των τροφίμων δεν θα δουλέψει.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κόντρα για το ταμείο ανάκαμψης: κάτω τα χέρια από τους δικαστές». Μετά την επίθεση της κυβέρνησης στους δικαστές, ο γενικός εισαγγελέας απαντά: «Είμαστε προπύργιο της δημοκρατίας». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο σουλτάνος Ερντογάν ανεβαίνει ξανά στο θρόνο του». Μετά την επανεκλογή του, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι «τώρα ανοίγει ο αιώνας της δικής μου Τουρκίας». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ταμείο ανάκαμψης, μπρα-ντε-φερ με την ΕΕ». Το μήνυμα της ιταλικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες: «Δε θα δεχθούμε περικοπές στα κονδύλια μας». Μετατροπές αναμένονται μέσα στον Αύγουστο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Φιλονικία για το ταμείο ανάκαμψης, η Ευρώπη ανοίγει». Η αντιπολίτευση επιτίθεται, ενώ η ΕΕ θέλει να κάνει διάλογο με τη Ρώμη. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι καθησυχάζει ότι η χώρα δε θα χάσει κονδύλια.

Documento Newsletter