Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Οι τιμές αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό». Με ετήσιο ποσοστό 7,5% αυξήθηκαν οι τιμές στις ΗΠΑ, που είναι ο υψηλότερος εδώ και 40 χρόνια. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να εξασθενήσει σταδιακά, λένε οι αναλυτές. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Ο πληθωρισμός επιταχύνει σε υψηλό 40 ετών». Η αύξηση των τιμών κατά 7,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν τροφοδοτήθηκε από την αύξηση του κόστους στέγασης και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Στους New York Times διαβάζουμε: «Ο μεγάλος πληθωρισμός διευρύνει την κυριαρχία του καθώς οι φόβοι σιγοβράζουν». Οι αγορές πέφτουν καθώς τα δεδομένα δείχνουν ιστορικά υψηλό πληθωρισμό. Τέλος, οι Financial Times: «Η Fed υπό μεγαλύτερη πίεση να δράσει καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φθάνει σε υψηλό 40 ετών». Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,5% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1982. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια ώστε να ψυχράνει την “υπερθερμασμένη” οικονομία, με σκοπό την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Αγώνας δρόμου για νέο αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας καθώς η Ντικ παραιτείται». Η Κρέσιντα Ντικ παραιτήθηκε ξαφνικά το βράδυ της Πέμπτης καθώς δεν “είχε άλλη επιλογή”, αφού ο δήμαρχος Λονδίνου, Σαντίκ Καν, απέσυρε την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπό της. Στον Guardian διαβάζουμε: «Η αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ωθείται στην παραίτηση για τις αποτυχίες της σχετικά με την τοξική κουλτούρα». Η Ντικ παραιτήθηκε καθώς ο δήμαρχος Λονδίνου τις επέρριψε ευθύνες για την αποτυχία να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός στην μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της χώρας. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Η Κρέσιντα Ντικ ωθείται σε παραίτηση από επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας». Η αρχηγός της πάλαι ποτέ Σκότλαντ Γιαρντ είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. Τέλος, ο Independent : «Η Ρωσία κοροϊδεύει την Τρας στις ‘παγωμένες’ συνομιλίες για την Ουκρανία». Η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Λιζ Τρας, με το ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη τελείωσε άδοξα, με εκατέρωθεν κατηγορίες για άγνοια των γεωγραφικών ορίων της Ρωσίας.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Βαλερί Πεκρές: Υποψήφια των πλουσίων και πλούσια υποψήφια». H υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου καυχιέται για το πέρασμά της από την περιφέρεια του Ιλ-ντε-Φρανς, που αποτέλεσε βιτρίνα για το πρόγραμμά της το οποίο δεν αντιμετωπίζει τις ανισότητες. Παράλληλα, καταβάλλει προσπάθειες να καμουφλάρει από τα βλέμματα των ψηφοφόρων την εντυπωσιακή της προσωπική περιουσία. Στη Libération διαβάζουμε: «Εκπαίδευση: αποτυχία και μαθηματικά». Αδιαφορία για τα μαθήματα, ανισότητες μεταξύ των κοριτσιών και των αγοριών. Οι συνέπειες από την μεταρρύθμιση του υπουργού Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ είναι καταστροφικές, ξυπνώντας ανησυχίες σχετικά με την πτώση του σχολικού επιπέδου. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κερδοφόρα ιδιωτικά γηροκομεία: ένα προβληματικό σύστημα». Το ωστικό κύμα των αποκαλύψεων για την κακομεταχείριση ηλικιωμένων από την εταιρεία Orpea τώρα βγαίνει και εκτός των συνόρων της Γαλλίας. Άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φροντίδας των ηλικιωμένων βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν, ενώ το ίδιο το ιδιωτικό σύστημα φροντίδας φαίνεται να είναι προβληματικό. Τέλος, η Le Figaro: «Υποψηφιότητα: ο Μακρόν θέλει ακόμα να κερδίσει χρόνο». Σύμφωνα με δημοσκόπηση για χάρη της εφημερίδας, το 68% των γάλλων εκτιμούν ότι ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να ανακηρύξει την υποψηφιότητά του αμέσως. Ο Μακρόν καθυστερεί προσωρινά ενω λέει ότι θέλει να ηγηθεί μιας ξεκάθαρης καμπάνιας.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία». Κίεβο: Η ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα είναι “πρακτικά ανέφικτη”. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ανησυχεί. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Νέα προβλήματα με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Η συζήτηση στην Μπούντεσταγκ καθυστερεί επειδή ένα από τα νομοσχέδια δεν είναι έτοιμο εγκαίρως. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου είναι εκνευρισμένοι. Παράλληλα, η Βαυαρία υποχωρεί από τον υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στα επαγγέλματα υγείας. Τέλος, η Die Welt: «Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τώρα μια κοινωνική ταξινόμηση». Η Επιτροπή της ΕΕ σχεδιάζει την επόμενη οικονομική σύσταση μετά την πράσινη ετικέτα σε μεταβατικές πηγές ενέργειας. Οι αρχές θα μπορούν να ελέγξουν πώς είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις. Η πιθανότητα σύγκρουσης είναι τεράστια.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τα σωματεία και ο Σύνδεσμος Εργοδοτών ψάχνουν μια συμφωνία για το μισθό μπροστά στον πληθωρισμό». H κυβέρνηση καλεί τους κοινωνικούς φορείς σε συμφωνία για αρκετά χρόνια. Και η El Mundo: «Το ΝΑΤΟ επιταχύνει την ανάπτυξή του στην Ανατολική Ευρώπη για την Ουκρανία». Η συμμαχία τοποθετεί στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα στη Ρουμανία ενώ η Ισπανία στέλνει δέκα μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης διχάζουν το Βορρά και το Νότο». Κούρσα για τους πόρους του κοινοτικού πακέτου στήριξης για την οικονομία. Στη νότια Ιταλία (Mezzogiorno) πηγαίνουν περισσότερα χρήματα από ότι είχαν προβλεφθεί. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Φάουτσι: έτσι νικάμε τον κορονοϊό». Ο γνωστός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα και αναλύει το πλάνο των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ιού. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Αέριο, περισσότερη βοήθεια για τις οικογένειες». Η κυβέρνηση θα προβλέψει περισσότερες διευκολύνσεις για να πάρουν οι οικογένειες οικονομική ενίσχυση ώστε να αντέξουν την ακρίβεια των λογαριασμών. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κορονοϊός, έτσι θα ανοίξει πάλι η Ιταλία». Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, είπε ότι η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα θα γίνει σταδιακά. Θα καταργηθεί η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, ενώ μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να καταργηθεί ακόμα και η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού.