Διεθνής Τύπος: Πληθωρισμός ρεκόρ στην Ευρωζώνη – «Καλπάζει» η χολέρα παγκοσμίως

Διεθνής Τύπος: Πληθωρισμός ρεκόρ στην Ευρωζώνη – «Καλπάζει» η χολέρα παγκοσμίως

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ξεπερνά το 10% και κάνει ρεκόρ». Οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν εκείνο στις ΗΠΑ, δοκιμάζοντας το σχέδιο της ΕΚΤ για την επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων και την ανακούφιση των εργαζομένων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Τα ξεσπάσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως, με φειδώ τα εμβόλια». Η κλιματική αλλαγή είναι ο νέος κίνδυνος για το φούντωμα της ασθένειας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η επιστροφή του Λούλα: Οι αγορές αναζητούν σαφήνεια από τη Βραζιλία». Ο έμπειρος πολιτικός είπε ότι θα κυβερνήσει για χάρη όλων των Βραζιλιάνων, ενώ ο Μπολσονάρο τηρεί αιδήμονα σιωπή. Οι αγορές αντέδρασαν χλιαρά στη νίκη του Λούλα, αφού το νόμισμα της χώρας, το ρεάλ, κινήθηκε λίγο πάνω σε σχέση με το δολάριο ενώ οι μετοχές έχασαν ελάχιστο έδαφος. Τέλος η Washington Post: «Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων χτυπά την Ουκρανία». Η Ρωσία στοχεύει υποδομές, ενώ οι επιθέσεις οδηγούν σε ελλείψεις νερού και ρεύματος.

Στη Βρετανία, ο Guardian έχει τίτλο: «Η Μπρέιβερμαν εντείνει την προσφυγική ρητορική καθώς αυξάνεται η πίεση να παραιτηθεί». Η υπουργός Εσωτερικών αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση των κέντρων ασύλου. Στον Independent διαβάζουμε: «Οργή καθώς η Μπρέιβερμαν χαρακτηρίζει τους μετανάστες ‘εισβολείς’». Η υπουργός Εσωτερικών που δέχεται επικρίσεις, παραδέχεται ότι το σύστημα παροχής ασύλου είναι δυσλειτουργικό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Σαρωτικές αυξήσεις φόρων σε έναν ανηφορικό δρόμο». Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συμφωνούν ότι το βάρος πρέπει να μοιραστεί για να γεμίσει η τρύπα των 50 δις λιρών στα δημόσια οικονομικά.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Λούλα κηρύσσει τη νίκη του στις εκλογές νίκη της δημοκρατίας». Ο Μπολσονάρο χάνει οριακά τον δεύτερο γύρο της Βραζιλίας. Ο Σολτς ελπίζει σε συνεργασία. Στη Bild διαβάζουμε: «Εκατομμύρια δεν θα πάρουν χρήματα από το φυσικό αέριο μέχρι το επόμενο έτος!». Η βοήθεια έπρεπε να έρθει τον Δεκέμβριο, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Ενεργειακή κρίση: Η Επιτροπή προτείνει ταμείο έκτακτης ανάγκης». Ο Σολτς ανακοινώνει βασικά σημεία για ανακούφιση: τα μέτρα θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι πρώτες αποφάσεις της Μελόνι: Η νύχτα των δικαιωμάτων». Η κυβέρνηση θεσπίζει ένα νέο αδίκημα, αφού το να πηγαίνει κανείς σε rave πάρτι θα έχει ποινή φυλάκισης έξι ετών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο νόμος και η τάξη της Μελόνι». Το πρώτο διάταγμα έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη και τον κορονοϊό. Επιστρέφουν στην εργασία γιατροί που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ οι μάσκες παραμένουν στα νοσοκομεία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δικαιοσύνη, κορονοϊός: οι πρώτες κινήσεις». Τέλος τα πάρτι ενώ οι ανεμβολίαστοι γιατροί επιστρέφουν στη θέση τους, φορώντας μάσκες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Τα μέτρα για τον κορονοϊό και την ασφάλεια». Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι γιατροί, ενώ παραμένουν οι μάσκες στα νοσοκομεία.

 Στη Γαλλία, η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Βραζιλία: Ο Λούλα κερδίζει σε μια διχασμένη χώρα». Ο 77χρονος πολιτικός επιστρέφει στην εξουσία, εκθρονίζοντας τον ακροδεξιό Μπολσονάρο. Ο χώρος για ελιγμούς που έχει ο «φοίνικας της Βραζιλίας», με ένα εχθρικό Κογκρέσο, μια ασταθή οικονομική κατάσταση και μια χώρα στο χείλος του ξεσπάσματος βίαιων επεισοδίων, θα είναι στενός. Τέλος, η Le Figaro: «Αυτοί οι ριζοσπάστες οικολόγοι που επιλέγουν τη βία». Στελεχωμένοι από ακτιβιστές της υπερ-αριστεράς, που ξέρουν τις μεθόδους της κοινωνικής ανυπακοής, πολλαπλασιάζουν τις δράσεις τους υπέρ του περιβάλλοντος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «O Λούλα και η πρόκληση να ηγηθεί στη Βραζιλία μιας ευρείας συμμαχίας». Ο αριστερός ηγέτης ανακοινώνει ότι ο εκλογικός του θρίαμβος είναι συλλογικός. Άνθρωποι του περιβάλλοντος του Μπολσονάρο αποφεύγουν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Και El Mundo: «Ο Λούλα θα αναγκαστεί να στραφεί προς το κέντρο για να ανακάμψει η Βραζιλία». Η πόλωση και η δύσκολη οικονομική κατάσταση αναγκάζουν τον εκλεγμένο πρόεδρο να είναι πραγματιστής, εγκαταλείποντας τις πολύ αριστερές θέσεις.

Documento Newsletter