Διεθνής Τύπος: Πλημμύρες αφήνουν πίσω νεκρούς και καταστροφές στη Γερμανία 

Στην Γερμανία, οι καταστροφικές πλημμύρες είναι πρώτο θέμα σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Είναι μια καταστροφή». Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφοδρές καταιγίδες στα δυτικά της χώρας, σε Ρηνανία-Παλατινάτο και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, Μαλού Ντράιερ και Άρμιν Λάσετ, θέλουν να εξασφαλίσουν γρήγορα βοήθεια. Στη Die Welt διαβάζουμε: «Καταστροφή από τις πλημμύρες». Τουλάχιστον 45 νεκροί και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στην δυτική Γερμανία. Πολλοί ακόμα αγνοούνται. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι συγκλονισμένη, ενώ οι πολιτικοί υπόσχονται να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Αρκετοί νεκροί μετά τις καταιγίδες». Δεκάδες ακόμα αγνοούνται στην Γερμανία, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι «οι περιοχές αυτές βίωσαν μια καταστροφή».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Πράσινη συμφωνία: η Ευρώπη ξεκινά την κλιματική της επανάσταση». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε 12 φιλόδοξα κείμενα για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Η αγορά ρύπων θα επεκταθεί σε νέους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, μέτρο που ανησυχεί τη Γαλλία για το κοινωνικό κόστος, μετά και την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Σκούτερ, ποδήλατα… η μεγάλη αστική αταξία». Τόσο εύκολα στην οδήγηση όσο και επικίνδυνα, αυτοί οι καινούριοι τρόποι μετακίνησης εισβάλλουν στους δρόμους, συχνά χωρίς σεβασμό στον ΚΟΚ. Η Libération έχει σήμερα τίτλο: «Υπηρεσία πληροφοριών: μέσα στην καρδιά των υποκλοπών». Η εφημερίδα κατάφερε να μπει μέσα στον «κύβο», νευραλγικό κέντρο των υποκλοπών που ζητούν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Ερωτήσεις και απαντήσεις για μια από τις πιο κρυφές οργανώσεις της χώρας. Τέλος, η Humanité: «Όταν η κρουαζιέρα δεν διασκεδάζει πια». Η επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας επανεκκινεί τη συζήτηση του μαζικού τουρισμού.

Στη Βρετανία, ο Independent γράφει: «Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν μπορούν να ‘κλείσουν’ εμβόλιο». Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες δεν γίνονται δεκτοί για ραντεβού ώστε να εμβολιαστούν καθώς οι κλινικές αρνούνται να τους καταγράψουν παρόλο που δεν χρειάζεται κάποιο επίσημο έγγραφο για το ραντεβού. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Οι γείτονες σε μεσοτοιχία εντοπίζονται  από εφαρμογή». Η εφαρμογή του NHS για τον εντοπισμό επαφών στέλνει ειδοποιήσεις σε ανθρώπους που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με θετικό κρούσμα. Οι Times γράφουν: «Ο Τζόνσον υποστηρίζει νέο φόρο για να μεταμορφώσει την κοινωνική πρόνοια». Ο βρετανός πρωθυπουργός θέλει χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια για να ανακουφίσει τις οικογένειες από το βάρος της πληρωμής της ασφάλισής τους. Τέλος, ο Guardian: «Δεκάδες νεκροί στην Ευρώπη καθώς σφοδρές βροχές προκαλούν καταστροφικές πλημμύρες». Πολλές περιοχές στην δυτική Ευρώπη επλήγησαν από καταιγίδες που προκάλεσαν καταστροφές, αφήνοντας τουλάχιστον 58 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους στην Γερμανία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει για την αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ανέτρεψε τον εγκλεισμό: «Η δημόσια τάξη άλλαξε και αυτό νομιμοποιεί την κατάσταση εξαίρεσης». Και η El Mundo: «Η Κάλβο ήθελε να εφαρμοστεί η κατάσταση εξαίρεσης και ο Μπολάνιος την απέρριψε». Η εφημερίδα αναφέρεται στους διαξιφισμούς στην κυβέρνηση Σάντσεθ, μεταξύ της τότε  αντιπροέδρου Κάρμεν Κάλβο και του γραμματέα του πρωθυπουργού Φέλιξ Μπολάνιος, σχετικά με τον προσφορότερο τρόπο για την εφαρμογή του lockdown.

Στην Ιταλία,  η La Repubblica γράφει: «Το μακελειό του κλίματος». Το κύμα της κακοκαιρίας καταστρέφει Γερμανία και Βέλγιο, αφήνοντας τουλάχιστον 67 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους από τις πλημμύρες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα γεγονότα προκλήθηκαν από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Η Alitalia αλλάζει ονομασία και ξαναλειτουργεί». Η Ita απογειώνεται τον Οκτώβριο με 52 αεροσκάφη. Πλημμύρα πτήσεων χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο του Μιλάνο. Η Corriere de la Sera έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ένα διάταγμα για το πράσινο διαβατήριο». Το σχέδιο της κυβέρνησης για το τέλος Ιουλίου είναι η υποχρεωτική δεύτερη δόση ή το αρνητικό τεστ για είσοδο σε κλειστούς χώρους. Τέλος, ο υπουργός Εργασίας Αντρέα Ορλάντο δηλώνει στην La Stampa ότι θα επιβάλλονται «πιο αυστηρά πρόστιμα στις πολυεθνικές». Επίσης είπε ότι οι επαναπροσλήψεις μετά από απόλυση θα είναι δύσκολες.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Πολλές θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην πανδημία θα χαθούν για πάντα». Επιχειρήσεις που απέλυσαν εργαζόμενους μέσα στην πανδημία προβλέπουν ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερο προσωπικό στο εγγύς μέλλον, παρά την οικονομική ανάκαμψη. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο ιός επελαύνει εκεί που ο δισταγμός είναι μεγάλος». Στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι, οι κλινικές για κορονοϊό γεμίζουν και πάλι, ενώ οι ειδικοί φοβούνται ότι έρχονται εντάσεις καθώς οι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν. Οι Financial Times γράφουν: «Χάος στην Ευρώπη, δεκάδες χάθηκαν σε ξαφνικές πλημμύρες». Τα ορμητικά νερά άφησαν πίσω καταστροφές και πολλούς νεκρούς στην βόρεια Ευρώπη. Τέλος, οι New York Times: «Η Κίνα είναι επιφυλακτική για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν». Η Κίνα δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό. Όμως τώρα αλλάζει τόνο, λέγοντας ότι οι αμερικανοί βιάστηκαν να τερματίσουν τον πόλεμο στη χώρα κι έχουν ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Ετικέτες