Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Καύσωνας, τα ύδατα της υδρογείου σε υπερθέρμανση». Η Μεσόγειος θάλασσα έχει φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, έξι βαθμούς περισσότερους από το μέσο όρο. Το γεγονός αυτό απειλεί τη βιοποικιλότητα και ενδέχεται να προκαλέσει ακραία κλιματικά επεισόδια. Στη Libération διαβάζουμε τις αντιδράσεις συγγραφέων για την επίθεση στον Σάλμαν Ρούσντι: «Το αίμα του είναι μελάνι». Η Λεϊλά Σλιμανί, ο Έτγκαρ Κέρετ και ο Κρίστιαν Γκρέντολ αντιδρούν στην επίθεση που δέχθηκε ο συγγραφέας των «Σατανικών στίχων». Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Υπό απειλή εδώ και 33 χρόνια, ο Σάλμαν Ρούσντι έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι». Ο συγγραφέας μπήκε στο νοσοκομείο την Παρασκευή 12 Αυγούστου αφού μαχαιρώθηκε στην κοιλιά και το λαιμό. Είναι στόχος απειλών κατά της ζωής του από το 1989, όταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έβγαλε φετφά που τον καταδίκαζε για τη συγγραφή των «Σατανικών στίχων». Τέλος, η Le Figaro: «Άρνηση συμμόρφωσης: οι δυνάμεις της τάξεως αμφισβητούνται κάθε μέρα». Από την αρχή του έτους, 70 περιστατικά, μεταξύ των οποίων και οδοφράγματα, καταγράφονται κάθε μέρα. Πέρα από τον κίνδυνο, αντανακλούν μια μεγάλη κρίση κύρους, εκτιμά η εφημερίδα.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Πεκίνο μειώνει τα επιτόκια καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται». Η απροσδόκητη κίνηση ακολουθεί τα δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση και η βιομηχανική παραγωγή μειώνονται. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η επιβραδυνόμενη Κίνα προσθέτει στην πτώση της τιμής του πετρελαίου». Η αγορά ενέργειας όμως μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί, σημειώνει η εφημερίδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Κίνα μειώνει τα επιτόκια δανεισμού καθώς οι πωλήσεις στη λιανική και η βιομηχανική παραγωγή μειώνονται». Η μειωμένη ζήτηση ανησυχεί το Πεκίνο, που φαίνεται να πληρώνει την πολιτική «μηδενικού κορονοϊού». Τέλος η Washington Post: «Οι συνθήκες επιδεινώνονται στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία». Οι εργαζόμενοι στο κατειλημμένο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια μιλούν για εκρήξεις και φοβούνται μεγάλη καταστροφή.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι άνω των 50 θα κληθούν να κάνουν νέα εμβόλια κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες». Η Βρετανία εγκρίνει το νέο εμβόλιο για την Όμικρον. Ο Guardian έχει τίτλο: «Μειώσεις θέσεων εργασίας: η κυβέρνηση κατηγορείται καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι με απόλυση». Οργή προκαλεί το σχέδιο μείωσης του εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων που αποσύρονται, ενώ υπάρχουν σχέδια για μείωση 91.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Στον Independent διαβάζουμε: «Τα ενισχυτικά εμβόλια σε κίνδυνο καθώς οι γενικοί ιατροί απειλούν με μποϋκοτάζ». Σοβαρές ανησυχίες από γιατρούς για το κόστος της παροχής των υπηρεσιών τους σχετικά με τα εμβόλια, αφού η κυβερνητική οικονομική στήριξη θα μειωθεί δραματικά το φθινόπωρο. Τέλος, η Daily Telegraph: «To Βασιλικό Ναυτικό αποχωρεί από τις περιπολίες για μετανάστες». Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι «υπηρεσίες ταξί» θα τελειώσουν το νέο έτος παρά το γεγονός ότι τα περάσματα στη Μάγχη έχουν διπλασιαστεί.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η νέα επιβάρυνση του φυσικού αερίου επιβαρύνει τους καταναλωτές με εκατοντάδες ευρώ». O υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι υπάρχει κατάρρευση της προμήθειας εναλλακτικών ειδών ενέργειας, ενώ η φορολογία παραμένει ασαφής. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το φυσικό αέριο κοστίζει στις οικογένειες εκατοντάδες ευρώ παραπάνω». Ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ αποκαλεί την εισφορά ως τη «δικαιότερη δυνατή μορφή» κατανομής του πρόσθετου κόστους για τις προμήθειες αερίου. Παράλληλα, ο καγκελάριος Σολτς ανακοινώνει ένα ακόμη πακέτο ανακούφισης. Τέλος, η Die Welt: «Αυτός ο χειμώνας θα είναι ο πιο ακριβός ποτέ». Η επιβάρυνση του φυσικού αερίου είναι μόνο το προοίμιο για περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Οι πολιτικοί υπόσχονται ανακούφιση.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Έτσι η Μελόνι υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις Ντράγκι». Στα σχέδια της Δεξιάς η παύση των ιδιωτικοποιήσεων και της επαναδιαπραγμάτευσης του ταμείου ανάκαμψης, αναφέρει η εφημερίδα. Κίνδυνος για την ασπίδα ενάντια στην αύξηση των spread. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Υπό ψήφιση τα 101 σύμβολα». Βροχή από σύμβολα στο υπουργείο Εσωτερικών εν όψει εκλογών το Σεπτέμβριο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις, η κίνηση της Μελόνι». Η αρχηγός των Αδερφιών της Ιταλίας ανοίγεται στην κεντροαριστερά, ενώ το Δημοκρατικό κόμμα δεν απαντά. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η τελευταία πρόκληση για τις λίστες». Τα Αδέρφια της Ιταλίας δίνουν το πράσινο φως για το επίδομα στήριξης ενώ ο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι δεν σκέφτεται να γίνει πρωθυπουργός.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Αυτές οι διακοπές είναι πιο ακριβές και πιο λιτές». Οι Ισπανοί θέλουν να ταξιδέψουν αλλά με την άνοδο των τιμών διαλέγουν προορισμούς εντός της χώρας, ενώ η παραμονή τους είναι μικρότερη και οι έξοδοί τους σε κέντρα διασκέδασης λιγοστές. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση εξαπατά την Ουκρανία με το να μην εκπληρώνει τις υποσχέσεις της». Συνεργάτες του Ζελένσκι και κύκλοι του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δείχνουν την έκπληξή τους για τους ελιγμούς καθυστέρησης και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις: «Ακόμα και η Πορτογαλία είναι περισσότερο γενναιόδωρη».