Στη Γερμανία, ο συνασπισμός «φανάρι» φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να μιλήσουν για συνεργασία». Ο Σολτς λέει ότι ο σχηματισμός «φανάρι» έχει την λαϊκή εντολή για να γίνει κυβέρνηση. Καμία παράλληλη διαπραγμάτευση με το CDU. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι Πράσινοι και το FDP έτοιμοι για το ‘φανάρι’». Και τα δύο κόμματα ανακοινώνουν προκαταρκτικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το SPD, όμως ο συνασπισμός με την Ένωση δεν έχει αποκλειστεί εντελώς ακόμα. Τέλος, η Die Welt: «Πώς ο Ζέντερ αφήνει την αυταπάτη του Λάσετ να σκάσει». Ο επικεφαλής του CDU επιμένει ακόμα στο όνειρό του για συνασπισμό «Τζαμάικα» ενώ ο πρόεδρος του CSU μιλάει ήδη για το πώς θα κάνει αντιπολίτευση.
Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να εξοργίσει μέχρι και τους επιχειρηματίες που είναι υπέρ του Brexit! Οι Times γράφουν σχετικά: «Ο πρωθυπουργός δέχεται τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων». Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται κριτική από επιχειρηματίες που είναι υπέρ του Brexit καθώς η κυβέρνηση τους συμπεριφέρθηκε σαν να είναι ο «μπαμπούλας» για τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Στον Guardian διαβάζουμε: «Οι επιχειρήσεις είναι οργισμένες με την ‘κενόδοξη και υπερφίαλη’ ομιλία του πρωθυπουργού». Η ομιλία του Τζόνσον στο συνέδριο των Τόρηδων προκάλεσε την οργή των συντηρητικών βιομηχάνων καθώς δεν περιείχε ένα σαφές σχέδιο εξόδου από τις πολλαπλές κρίσεις που χτυπάνε την χώρα. «Οικονομικά αναλφάβητο» τον αποκάλεσε το Ινστιτούτο Άνταμ Σμιθ, ενώ η συντηρητική δεξαμενή σκέψεις «Έντονο Μπλε» (Bright Blue) εξέδωσε λάβρα ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί ότι οι πολίτες θα κουραστούν από τον Τζόνσον αν δε συλλάβει σύντομα το μέγεθος των επιδεινούμενων κρίσεων. Ωστόσο, η ομιλία του περιείχε πολλά αστεία… Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Κρίση καυσίμων, προειδοποιήσεις για φτώχεια… αλλά ο ΠΘ τα αγνοεί όλα σε μια ‘κενόδοξη’ ομιλία». Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε για 45 λεπτά στο συνέδριο των Συντηρητικών, χτες στο Μάντσεστερ και προκάλεσε αντιδράσεις, ακόμα και μέσα στο κόμμα του. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο ΠΘ υπόσχεται να μην χτιστούν σπίτια σε παρθένα εδάφη». Ο Τζόνσον έδωσε χτες, στο συνέδριο των Συντηρητικών, υποσχέσεις σχετικά με τις αναθεωρήσεις στο στεγαστικό σχέδιο της κυβέρνησης.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Οικονομία: γιατί οι ελλείψεις θα επιμείνουν». Πίεση δέχονται εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων λόγω της αδυναμίας προσφοράς. Η πτώση αυτή έρχεται να προστεθεί στις ελλείψεις στα οικοδομικά υλικά που επιβραδύνει την ανάκαμψη. Η πτώση της κινεζικής παραγωγής, η έλλειψη σε ηλεκτρική ενέργεια και η αργή επανεκκίνηση των οικονομιών της νοτιοανατολικής Ασίας μετά την πανδημία εξηγούν τα μειωμένα αποθέματα. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αυξάνει την ένταση απέναντι στις ΗΠΑ». Τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει υπερηχητικούς πυραύλους, η Σεούλ θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια. Η κούρσα των εξοπλισμών επιταχύνεται στην Ασία. Η Libération δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη με το βραζιλιάνο πολιτικό της Αριστεράς, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κι έχει τίτλο: «Λούλα: ο Μπολσονάρο θα χάσει». Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας θέλει να αντιμετωπίσει τον ακροδεξιό πρόεδρο στις εκλογές του 2022. Μέχρι στιγμής, είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Τέλος, η Humanité: «Αιολικά πάρκα: ο άνεμος της διχόνοιας». Η Δεξιά έχει αποφασίσει να κάνει το θέμα της αιολικής ενέργειας διχαστικό. Η Αριστερά, είτε τα κομμάτια της που είναι υπέρ είτε εκείνα που είναι κατά, δυσκολεύεται να κάνει τα επιχειρήματά της να ακουστούν.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Εισαγγελία απορρίπτει την καταγγελία εναντίον του Χουάν Κάρλος». Η φορολογική μεταρρύθμιση και το απαραβίαστο του πρώην βασιλιά ωθούν την υπόθεση στο αρχείο. Ο Χουάν Κάρλος εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ισπανία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου ζει από το 2014, χωρίς να βλάψει όμως το Στέμμα. Και η El Mundo: «Οι αυτόνομες κοινότητες του Λαϊκού κόμματος θα απελευθερώσουν χώρους και θα μειώσουν τους φόρους ενοικίου». Η Ανδαλουσία, η Καστίλη και Λεόν και η Μαδρίτη έχουν έτοιμα τα εναλλακτικά προγράμματά τους για να διευκολύνουν την στέγαση.
Στην Ιταλία, ο Σαλβίνι συνεχίζει να προκαλεί τον Ντράγκι για το νέο κτηματολόγιο, κατηγορώντας τον ότι θέλει να επιβάλλει στα κρυφά φόρους στην ακίνητη περιουσία. Η La Stampa γράφει σχετικά: «Κόλαφος Ντράγκι σε Σαλβίνι». Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «φτάνει με την αδιαφάνεια, δε θα ακολουθήσουμε την εκλογική ατζέντα. Κανένας φόρος σε σπίτια». Ο Σαλβίνι, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι με το νέο κτηματολόγιο που θα εφαρμοστεί στη χώρα από το 2026 θα επιβληθούν φόροι σε ακίνητες περιουσίες. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Ο Σαλβίνι χτυπά τον Ντράγκι». Η Λέγκα, παρά την αντίδραση για τις κινήσεις του Ντράγκι, υπερψήφισε μαζί με την υπόλοιπη κυβερνητική πλειοψηφία την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Ένταση με τη Λέγκα, ο Ντράγκι προχωρά». Ο ιταλός πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα αφήσει το αποτέλεσμα των εκλογών να αλλάξει την ατζέντα του και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια κυβέρνηση των φόρων. Ο Σαλβίνι του επιτίθεται για τους φόρους ακίνητης περιουσίας. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ντράγκι: κανένας φόρος σε ακίνητη περιουσία». Η πρώτη κατοικία εξαιρείται από τους φόρους, ενώ θα τιμωρούνται αυστηρά οι παραβάτες.
Στις ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν: «Οι αγορές αερίου επανέρχονται μετά την προσφορά του Πούτιν να σταθεροποιήσει τις τιμές ενέργειας». Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε χθες σημάδια ότι η Gazprom θα αυξήσει τις προμήθειες του πολύτιμου πλέον αερίου. Οι φόβοι ωστόσο για χειραγώγηση δεν έχουν κοπάσει, ενώ οι ΗΠΑ είναι επιφυλακτικές για το ρόλο του Κρεμλίνου στην υπόθεση. Στους New York Times διαβάζουμε: «Το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία μπορεί να σώσει χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο». Ο ΠΟΥ δίνει την έγκρισή του για το νέο «όπλο» στην καταπολέμηση της ασθένειας κυρίως στην Αφρική. Η Wall Street Journal κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο: «Το Facebook καθυστερεί τα νέα προϊόντα εν μέσω ‘αναφορών σε φημολογίες’». Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης καθυστερεί να λανσάρει τα νέα προϊόντα του καθώς πρόσφατα έχουν βγει στην επιφάνεια δημοσιεύματα για τις βλαβερές συνέπειες των υπηρεσιών του στους νέους. Και τέλος, η Washington Post: «Η Γερουσία είναι κοντά σε βραχυπρόθεσμη συμφωνία για την αποφυγή στάσης πληρωμών». Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας ήρθαν την Τετάρτη σε συμφωνία για να αποφύγουν μέχρι τον Δεκέμβριο την χρεοκοπία.