Διεθνής Τύπος: Περιορισμένες οι ελπίδες για ουσιαστική πρόοδο για το κλίμα στη σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη

Στις ΗΠΑ, ο Τύπος είναι κάτι λιγότερο από αισιόδοξος για την κλιματική σύνοδο στη Γλασκώβη. Η Wall Street Journal γράφει: «Η περιορισμένη πρόοδος για το κλίμα στη σύνοδο των G20 σηματοδοτεί εμπόδια για τη συνέχεια». Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν πέτυχαν τίποτα σημαντικό την Κυριακή σχετικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δείχνοντας πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί κάτι σημαντικό στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Οι φειδωλοί περιορισμοί των G20 για τον άνθρακα αφήνουν ‘πολύ δρόμο μπροστά’ για την κλιματική σύνοδο». Οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιχορηγήσεις στις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν κάρβουνο αλλά δεν έθεσαν ένα στόχο για την σταδιακή εξάλειψή του. Τέλος, οι New York Times: «Ο Μπάιντεν επιμένει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ηγηθούν του πλανήτη για το κλίμα». Οι συνομιλίες ξεκινούν στην Γλασκώβη ενώ ο σκεπτικισμός είναι έκδηλος καθώς το ίδιο το κόμμα του Μπάιντεν επιβραδύνει την νομοθεσία για την προστασία του κλίματος.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Σύνοδος για το κλίμα: η ώρα του απολογισμού». Η 26η Σύνοδος για το κλίμα ξεκίνησε την Κυριακή στην Γλασκώβη και θα συνεχιστεί μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Έξι χρόνια μετά την συνθήκη των Παρισίων και τις δεσμεύσεις για να συγκρατηθεί η θέρμανση του πλανήτη στους 1,5C, οι προσπάθειες των περισσότερων χωρών κρίνονται ανεπαρκείς. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Εκκλησία της Γαλλίας αναζητά την απάντηση στην έκθεση Σοβέ». Η Σύνοδος των επισκόπων συγκαλείται την Τρίτη στην Λούρδη για να αποφασίσει τα μέτρα ενάντια στις σεξουαλικές κακοποιήσεις και να εξετάσει τις αποζημιώσεις σε χιλιάδες θύματα. Η Libération έχει σήμερα κύριο τίτλο: «COP26: Οι νέοι δεν φοβούνται να πουν την αλήθεια στους ισχυρούς». Βανέσα Νακάτε, Χάριετ Ο’Σέι, Νίκι Μπέκερ, Γκρέτα Τούνμπεργκ. Μια νέα γενιά σκοπεύει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη σύνοδο για το κλίμα που ξεκίνησε τις εργασίες την Κυριακή στη Γλασκώβη.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός, που είναι και οικοδεσπότης της συνόδου COP26, προειδοποιεί για το κλίμα. Ο Independent γράφει σχετικά: «Ο Τζόνσον ξεσπά εναντίον των G20 για αποτυχία σχετικά με τις υποσχέσεις για το κλίμα». Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι οι ελπίδες για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης μπορούν να καταρρεύσουν στο πρώτο εμπόδιο. Στους Times διαβάζουμε: «Πρωθυπουργός: Είναι η τελευταία ευκαιρία για το κλίμα». Ο Μπόρις Τζόνσον  θα πει στους υπόλοιπους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στη Γλασκώβη ότι πρέπει να δράσουν τώρα πριν να είναι πολύ αργά. Ο Guardian κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Τζόνσον προς παγκόσμιους ηγέτες: είμαστε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα». Οι συνομιλίες στη σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τίποτα, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός μετά τις προκαταρκτικές εργασίες στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη. Τέλος, η Daily Telegraph: «Αξιωματούχος της ΕΕ κατηγορεί τη Βρετανία ότι επιδιώκει σύγκρουση για το Brexit». Ο αντιπρόεδορς της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, προτρέπει την Βρετανία να μην προχωρήσει σε σύγκρουση για την Βόρεια Ιρλανδία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα κράτη των G20 δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε πιο τολμηρούς κλιματικούς στόχους». Η διεθνής κοινότητα παλεύει για μια πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Στη Die Welt διαβάζουμε: «Η Μέρκελ και ο Σολτς συμφωνούν στα πάντα – εκτός του κορονοϊού». Η προσοχή στην σύνοδο των G20 στην Ρώμη εστίασε στην σχέση μεταξύ της καγκελαρίου και του πιθανού διαδόχου της. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η μέρες της ξενοιασιάς τελείωσαν». Η αποχώρηση του συν-επικεφαλής του SPD, Βάλτερ Μπόργιανς, χαλάει το πρόγραμμα του Όλαφ Σολτς σχετικά με την καγκελαρία, καθώς η αναζήτηση νέας ηγεσίας στο κόμμα είναι περίπλοκη.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ένα βήμα μπροστά για την θεραπεία του κλίματος». Στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη υπήρξε συνεννόηση για το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και για τη βοήθεια στις φτωχές χώρες. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Επιτυχία του Ντράγκι αλλά δεκάρες για το κλίμα». Οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη έκαναν μια χαλαρή δέσμευση για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης εν όψει και της κλιματικής Συνόδου στην Γλασκώβη. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Βήματα μπροστά για το κλίμα». Ο Ντράγκι έκλεισε τη σύνοδο των G20 στη Ρώμη λέγοντας, σχετικά με την διπλωματία των αερίων του θερμοκηπίου, ότι πρέπει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και να μην μένουν οι χώρες μόνο στα λόγια. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Κλίμα, συμφωνία για τους 1,5 βαθμούς». Οι ηγέτες συμφωνούν να επιτύχουν το πλαφόν στην υπερθέρμανση του πλανήτη χωρίς όμως να δεσμεύονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, κάνοντας απλώς λόγο για τον «επόμενο μισό αιώνα».

Στην Ισπανία, μια δημοσκόπηση που έγινε για χάρη της El País δείχνει ότι υπάρχει: «Ευρεία υποστήριξη για την κλιματική μάχη αλλά όχι για την φορολογία στα καύσιμα». Το 89% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν την ανάγκη επείγουσας δράσης και ανησυχούν για την αύξηση των ακραίων φαινομένων. Το 63% υποστηρίζουν την εξάλειψη των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2035. Το 60% θα αγόραζε ένα ηλεκτρικό αμάξι σήμερα, αλλά το 53% τα θεωρεί πολύ ακριβά. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ τώρα εγκρίνει την μεταρρύθμιση Ραχόι εκτός από ‘κάποια πράγματα’». Το θεωρεί ‘θεμελιώδες’ για να επιτύχει το ‘ναι’ από τους εργοδότες και δεν μιλά πλέον για την λήξη του εργασιακού καθεστώτος.

 

Ετικέτες