Διεθνής Τύπος: Παραιτήσεις υπουργών φέρνουν το Τζόνσον σε δύσκολη θέση – Συμφωνία Ντράγκι με Ερντογάν για σιτάρι και Λιβύη

Διεθνής Τύπος: Παραιτήσεις υπουργών φέρνουν το Τζόνσον σε δύσκολη θέση – Συμφωνία Ντράγκι με Ερντογάν για σιτάρι και Λιβύη

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού». Τρίζει η καρέκλα του Τζόνσον καθώς οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών παραιτούνται. Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, είπε ότι: «έχω υπάρξει πιστός, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός στο χείλος του γκρεμού καθώς Τζαβίντ και Σουνάκ παραιτούνται». Οι δυο υπουργοί παραιτούνται καθώς έχουν χάσει την πίστη τους στην ηγετική ικανότητα του Μπόρις Τζόνσον. Ο Στιβ Μπάρκλεϊ παίρνει τη θέση του Σατζίντ Τζαβίντ στο υπουργείο Υγείας, ενώ ο Ναντίμ Ζαχάβι τη θέση του Ρίσι Σουνάκ στο υπουργείο Οικονομικών. Στον Independent διαβάζουμε: «O Σουνάκ και ο Τζαβίντ σπρώχνουν τον Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού». Οι παραιτήσεις-βόμβες από πρωτοκλασάτους υπουργούς πλήττουν τον πρωθυπουργό καθώς κατηγορείται για κακοδιαχείριση του σεξουαλικού σκανδάλου ενός βουλευτή του. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Τζόνσον κρέμεται από μια κλωστή καθώς Σουνάκ και Τζαβίντ παραιτούνται». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προσπαθεί κοπιωδώς να μαζέψει το υπουργικό του συμβούλιο και επιμένει ότι θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ντράγκι-Ερντογάν, η συμφωνία για το σιτάρι». Σύνοδος κορυφής στην Άγκυρα για να βρεθούν λύσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ιταλία είναι ανοιχτή σε μετανάστες, αλλά είμαστε στο όριο». Ο ιταλός πρωθυπουργός είδε τον Ερντογάν στην Άγκυρα, ενώ ήρθε σε συμφωνία για τη Λιβύη και το σιτάρι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Σιτάρι, το σχέδιο Ιταλίας-Τουρκίας». Αμοιβαία κατανόηση Ντράγκι και Ερντογάν για τον διάδρομο επισιτισμού, μέσα σε δέκα μέρες αναμένεται η απάντηση από τη Μόσχα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Βρέθηκαν και σώθηκαν 5 αγνοούμενοι». Δεν υπάρχουν νέα για άλλους πέντε Ιταλούς. Ο πρόεδρος Ματαρέλα είπε ότι η τραγωδία αυτή είναι ενδεικτική μιας κρίσης κλίματος που δεν ελέγχεται.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το πετρέλαιο βυθίζεται κάτω από τα $100 καθώς μειώνεται η ζήτηση». Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη χειροτερεύουν καθώς οι κεντρικές τράπεζες παλεύουν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο ύποπτος για την επίθεση στο Σικάγο άφησε στην αστυνομία σειρά από προειδοποιητικά σημάδια». Ο άνθρωπος που κατηγορείται για το φόνο επτά ανθρώπων και των τραυματισμό δεκάδων ακόμα στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου είχε υποσχεθεί «να τους σκοτώσει όλους» το 2019, όταν μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, η αστυνομία μετέβη στο σπίτι του και κατέσχεσε τη μεγάλη συλλογή του από μαχαίρια… Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι απεργίες στη Νορβηγία απειλούν την προμήθεια αερίου σε ΕΕ και Βρετανία σε λίγες ημέρες». Η Βρετανία βρίσκεται σε κίνδυνο ολικού αποκλεισμού ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Οι φόβοι για την ενέργεια “ρίχνουν” το ευρώ. Τέλος η Washington Post: «Ο κατηγορούμενος σχεδίαζε την επίθεση για εβδομάδες, λέει η αστυνομία». Η κοινότητα του Ιλινόι μετρά τις πληγές της καθώς προσάπτονται επτά κατηγορίες δολοφονίας στον 21χρονο ύποπτο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μέλνικ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για αντισημιτισμό». Ο ρώσος πρέσβης θα αποσυρθεί το φθινόπωρο. Παράλληλα, οι οδηγίες για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας έγιναν γνωστές. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Επτά αρχές για την ανασυγκρότηση». Η Ουκρανία υπόσχεται πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στους υποστηρικτές της. Αυτό γίνεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση με φιλικό προς το κλίμα τρόπο. Το Κίεβο εκτιμά την ανάγκη σε περισσότερα από 720 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος, η Die Welt: «Το τέλος της έκρηξης των ακινήτων είναι εδώ». Η ζήτηση καταρρέει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές πέφτουν. Οι λόγοι είναι τα υψηλά επιτόκια, ο πόλεμος και το κόστος ενέργειας.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πάγωμα ενοικίου, μια προτεραιότητα για την αγοραστική δύναμη». Ενώ το κόστος στέγασης επιβαρύνει όλο και περισσότερα νοικοκυριά, η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι έβαλε πλαφόν 3,5% στην αύξηση των ενοικίων. Ένα μέτρο που δεν επαρκεί και ευνοεί τους ιδιοκτήτες, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Η Ελιζαμπέτ Μπορν απέναντι στην Εθνοσυνέλευση: Η λυτρωτική δύναμη». Η αγοραστική δύναμη αναμένεται να είναι το κύριο θέμα της ομιλίας της πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ δυο σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν αυτή την Τετάρτη προς συζήτηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κορονοϊός: ερωτήματα σχετικά με το έβδομο κύμα». Οι αυξήσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 31% από το τέλος Ιουνίου, ενώ τα τεστ έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε δυο εβδομάδες. Πολιτικοί και επιστήμονες φαίνονται ανέτοιμοι μπρος σε αυτό το κύμα, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «H Ελιζαμπέτ Μπορν και η πλειοψηφία της δοκιμάζονται στην Εθνοσυνέλευση». Η πρωθυπουργός, της οποίας το κύρος έχει ήδη πληγεί, παρουσιάζει το πρόγραμμά της ενώπιον της Βουλής.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Παντρεμένη στα οχτώ της χρόνια: “Τουλάχιστον τρώω δυο φορές τη μέρα”». Σε οδοιπορικό της εφημερίδας στο Αφγανιστάν, συναντάμε την Αφασάνα, οχτώ ετών, που πουλήθηκε από τους γονείς της για 2.300 ευρώ ώστε να παντρευτεί και να ξεφύγει από την απόλυτη φτώχεια που έχει πλακώσει τη χώρα. Και η El Mundo: «Το Μονκλόα φοβάται ότι η Ντίαθ ανοίγει μια βαθιά κρίση στην κυβέρνηση». Η Γιολάντα Ντίαθ ηγείται της αντίστασης των Podemos για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και ζητά την αναθεώρηση της συμμαχίας με το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Documento Newsletter