Διεθνής Τύπος: «Πάγωμα» δύο χρόνων στους λογαριασμούς ετοιμάζει η Τρας – Η ΕΕ ζητά μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής

Διεθνής Τύπος: «Πάγωμα» δύο χρόνων στους λογαριασμούς ετοιμάζει η Τρας – Η ΕΕ ζητά μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σχέδιο £150 δισ. για πάγωμα των λογαριασμών για δύο χρόνια». Η πρωθυπουργός θα δανειστεί περισσότερο για να καλύψει τα κόστη μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας ποντάρει στο πάγωμα των λογαριασμών για να ενώσει το κόμμα». Η πρωθυπουργός αποκαλύπτει το σχέδιό της για την ενεργειακή κρίση, μέτρο που για πολλούς Τόρις είναι μια στιγμή που μπορεί να «φτιάξει ή να χαλάσει» την πορεία της στο τιμόνι της χώρας. Στον Independent διαβάζουμε: «Πλήγμα στην Τρας καθώς η λίρα καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα». Φόβοι ότι το σχέδιο των 100 δις λιρών θα αφήσει τους πολίτες με χρόνια υπερχρέωσης. Τέλος, η Daily Telegraph: «H Τρας υπόσχεται ‘όχι ξανά’ για τους λογαριασμούς ενέργειας». Η πρωθυπουργός υπόσχεται να ‘επαναστατικοποιήσει’ την προσφορά καθώς αναλαμβάνει δράση για την ανακούφιση από την κρίση στα καύσιμα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες ζητούν να περιοριστεί η κατανάλωση ρεύματος τις ώρες αιχμής κατά 5%». Η Κομισιόν εξετάζει επίσης την επιβολή πλαφόν τιμών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πυρηνική ενέργεια. Και η El Mundo: «Οι Βρυξέλλες προωθούν την ιδέα ότι τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας πρέπει να πάνε στις ευάλωτες οικογένειες». Η Κομισιόν προτείνει την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου άμεσα και ζητά να επιδειχθεί αλληλεγγύη από όλη την ήπειρο.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η έκρηξη των εξαγωγών της Κίνας ξεφουσκώνει καθώς ο πληθωρισμός σφίγγει τη λαβή του». Ο ρυθμός των εξαγωγών που οδήγησαν την Κίνα μέσα στην πανδημία επιβραδύνθηκε εξαιτίας του πληθωρισμού. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η ΕΕ αισιόδοξη ότι μπορεί να ξεφύγει την ενεργειακή κρίση». Η ΕΕ κάνει βήματα που φαίνεται να αμβλύνουν την δύναμη του Πούτιν με το αέριο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η λίρα ολισθαίνει καθώς οι αγορές τρέμουν για την κλίμακα της πρόκλησης που έχει μπροστά της η Τρας». Η στερλίνα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αφήνει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια. Τέλος η Washington Post: «Ο καύσωνας στην Καλιφόρνια δοκιμάζει του κλιματικούς στόχους». Οι κάτοικοι αναγκάζονται να μειώσουν την χρήση της ενέργειας, ενώ το ηλεκτρικό δίκτυο που βρίσκεται σε μετάβαση κινδυνεύει από blackout.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο διαχειριστής θεωρεί ότι τα πυρηνικά σχέδια του Χάμπεκ είναι ‘τεχνικά ανέφικτα’». Ανησυχίες για την ασφάλεια στο εργοστάσιο Preussen-Elektra. Το υπουργείο Οικονομίας και Περιβάλλοντος διαφωνεί. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν απειλεί να σταματήσει όλες τις προμήθειες ενέργειας». Το αφεντικό του Κρεμλίνου περιγράφει ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο ως ανόητη απόφαση. Τέλος, η Die Welt: «Ο Σολτς λέει στους πολίτες: ‘Μάλλον θα τα καταφέρουμε’». Στη Μπούντεσταγκ, ο καγκελάριος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του αρχηγού της παράταξης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Φρίντριχ Μερτς.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το μανιφέστο του Πούτιν: απειλώ τη Δύση με τα σιτηρά και το αέριο». Ο ρώσος πρόεδρος θα ζητήσει από τον Ερντογάν να μπλοκάρει τις προμήθειες σιτηρών στην Ευρώπη, ενώ συναντιέται με τον κινέζο πρόεδρο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Θέλουν να διώξουν τον Ματαρέλα». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος Ενρίκο Λέττα προειδοποιεί ότι η Μελόνι σκέφτεται να ανατρέψει το Σύνταγμα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αέριο, η ΕΕ επιταχύνει». H Κομισιόν επιχειρεί να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου και να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Ευρώπη στον Πούτιν: φτάνει με τους εκβιασμούς, ναι στο πλαφόν στο αέριο».

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Υπερκέρδη, γιατί επιβάλλεται φόρος». Οι δυνάμεις της ενωμένης Αριστεράς έχουν ξεκινήσει επίθεση κόντρα στα κέρδη που παράγουν οι μεγάλες εταιρείες εν μέσω κρίσης. Το μέτρο της φορολόγησης των κερδών είναι λαϊκή απαίτηση και υπάρχει ήδη σε άλλες χώρες, γράφει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Εθνικό Συμβούλιο για την Επανίδρυση: στο χείλος της αποτυχίας». Έναρξη κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός της αντιπολίτευσης όπως και πολλών συνδικάτων και ενώσεων. Η πρόθεση του Μακρόν να αναζωογονήσει τη δημοκρατία δεν πείθει. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Τιμές ρεύματος: ο μεγάλος φόβος των επιχειρήσεων». Η αναμενόμενη αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας απειλεί ευθέως την λειτουργία χιλιάδων γαλλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν μικρό περιθώριο κέρδους. Τέλος, η Le Figaro: «O Μακρόν αναζητά πάντα ένα ανώτατο όριο για τη θητεία του». Ο γάλλος πρόεδρος ιδρύει αυτή την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο για την Επανίδρυση, ως απάντηση στην κρίση δημοκρατίας. Από την επανεκλογή του και τούδε, οι φιλοδοξίες του για τη χώρα παραμένουν ασαφείς.

Documento Newsletter