Διεθνής Τύπος: Πνίγονται στο αίμα οι πρώτες διαμαρτυρίες Αφγανών στη Τζαλαλαμπάντ

Διεθνής Τύπος: Πνίγονται στο αίμα οι πρώτες διαμαρτυρίες Αφγανών στη Τζαλαλαμπάντ

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Ταλιμπάν τιμωρούν με βία τις πρώτες διαμαρτυρίες». Η πολιτοφυλακή άνοιξε πυρ κόντρα στους διαδηλωτές στην Τζαλαλαμπάντ. Οι δυτικές χώρες επιταχύνουν την εκκένωση μέσα στο χάος του αεροδρομίου. Και η El Mundo: «Ας βοηθήσουμε τους Αφγανούς για να αποφύγουμε την άφιξή τους στην ΕΕ». Οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν ένα νέο κύμα προσφύγων με επενδύσεις στο χρεοκοπημένο κράτος.

Στην Βρετανία, οι Συντηρητικοί τα «έψαλλαν» στον Μπόρις Τζόνσον για την αποτυχία του σχετικά με το Αφγανιστάν. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Βουλευτές κατσαδιάζουν τον Τζόνσον για την ‘ταπείνωση’ στο Αφγανιστάν». Ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις την Τετάρτη από όλες τις πτέρυγες του Συντηρητικού κόμματος. Πάνω από 30 Τόρυδες επέκριναν την αποτυχία της κυβέρνησης να προβλέψει την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Η Βουλή περιφρονεί τον πρόεδρο». Την ημέρα που το Γουέστμινστερ βρήκε πάλι τη φωνή του, οι βουλευτές καταδικάζουν την ‘ατιμία’ της αποχώρησης του Μπάιντεν και της κριτικής του στα στρατεύματα που άφησε πίσω με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν. Οι Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Βουλευτές καταδικάζουν τον Μπάιντεν για την ντροπιαστική αμερικανική υποχώρηση». Ακόμα και μέλη της κυβέρνησης ένωσαν τις φωνές τους στις επικρίσεις προς τον αμερικανό πρόεδρο, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο κοινοβούλιο που συζητούσε για το χάος του Αφγανιστάν. Τέλος, ο Independent αναρωτιέται: «Που είναι η Παγκόσμια Βρετανία;». Η καταδίκη της Τερέζα Μέι για τον διάδοχό της είναι επίσης το ερώτημα που αντιμετωπίζουν Αφγανοί που ελπίζουν να δραπετεύσουν. Η εφημερίδα υποστηρίζει το αίτημα για να γίνουν δεκτοί περισσότεροι Αφγανοί στην Βρετανία.

Στην Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι Ταλιμπάν ανοίγουν πυρ στους διαδηλωτές». Αρκετοί νεκροί στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, ανατολικά της Καμπούλ. Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Με έναν άκρως δηκτικό τίτλο για τον Λάσετ κυκλοφορεί σήμερα η Süddeutsche Zeitung: «Στο μάτι της κοπρο-καταιγίδας (Shitstorm)». Τα αποτελέσματα του Άρμιν Λάσετ στις δημοσκοπήσεις είναι τόσο άθλια που ακόμα και η CDU είναι έκπληκτη. Η εφημερίδα αναρωτιέται αν υποτιμάται ο υποψήφιος ή αν ο ίδιος υπερεκτιμά τις ικανότητές του. Τέλος, η Die Welt: «Τα κρατίδια θέλουν ένα πρόγραμμα για την υποδοχή προσφύγων». Μετά τα δραματικά γεγονότα στο Αφγανιστάν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ταυτοποιήσει τους ανθρώπους που εμπλέκονται. Η αντιπολίτευση επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση για τα λάθη της.

Στην Ιταλία, η La Stampa έχει σήμερα τίτλο: «Αφγανική εξέγερση: πυροβολισμοί στην Καμπούλ». Σε 35 ανέρχονται τα θύματα στην Τζαλαλαμπάντ, ενώ χιλιάδες προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Σήμερα στην σύνοδο των G7, ο Τζόνσον θα συνομιλήσει με τον ιταλό πρωθυπουργό για το σχέδιο υποδοχής προσφύγων.  Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Η γροθιά των Ταλιμπάν». Το ισλαμιστικό καθεστώς ανακοινώνει ότι: «δεν είμαστε δημοκρατία» και σκοτώνει διαδηλωτές στην Τζαλαλαμπάντ. Στο Πανσίρ ξεκινά η ένοπλη αντίσταση. Η Il Messaggero γράφει: «Στο Αφγανιστάν, τώρα οι Ταλιμπάν πυροβολούν στο πλήθος». Στην Καμπούλ ετοιμάζεται μια μεγάλη γιορτή με τους κυρίαρχους του τρόμου. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Το βίαιο πρόσωπο των Ταλιμπάν». Μετά τις διαβεβαιώσεις  για μετριοπάθεια, ξέσπασε η καταστολή στους δρόμους. Νεκροί στην Τζαλαλαμπάντ, τραυματίες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο φόβος αποτρέπει τις Αφγανές γυναίκες από τη δημόσια θέα». Αν και οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, μέσα από το πρίσμα του Ισλάμ, δεν έχουν κάνει συγκεκριμένες υποσχέσεις. Ήδη έχουν καταγραφεί βιαιότητες κατά των γυναικών.  Στην Washington Post διαβάζουμε: «Οι Ταλιμπάν αντιμέτωποι με τις πρώτες αντιδράσεις». Οι διαδηλώσεις καταστέλλονται βίαια, καθώς καταρρίπτονται οι διαβεβαιώσεις για μετριοπάθεια. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Οι Πράσινοι ξεδιπλώνουν το σχέδιο για το Βερολίνο». Η υποψήφια των Πράσινων για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, θέλει χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και μια αυστηρότερη στάση απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Τέλος, οι New York Times: «Διαδηλώσεις ξεπετάγονται καθώς οι Ταλιμπάν μάχονται να στερεώσουν την εξουσία τους». Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι, εμφανίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην πρώτη ανακοίνωσή του μετά τη φυγή του είπε ότι αν έμενε στο Αφγανιστάν, «θα είχατε γίνει μάρτυρες στον απαγχονισμό του προέδρου».

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει: «Εμβολιασμοί: πώς η Γαλλία έχει υπερβεί την καθυστέρησή της». Μετά το δειλό ξεκίνημα, η χώρα έχει περάσει σε μεγαλύτερη ταχύτητα, ειδικά αυτό το καλοκαίρι. Ο στόχος μένει στα 50 εκατομμύρια γάλλων που να έχουν λάβει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η Libération έχει τίτλο: «Οι Πράσινοι στο δημοτικό σχολείο». Οι πέντε διεκδικητές των Οικολόγων για την προεδρική υποψηφιότητα βρίσκονται από σήμερα στο Πουατιέ με σκοπό να αναδειχθεί ένας υποψήφιος χωρίς πολλές προστριβές. Τέλος, η Le Monde: «Οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να σπάσουν την απομόνωσή τους». Οι Ταλιμπάν ήθελαν να δώσουν μια καθησυχαστική εικόνα στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου μετά την πτώση της αφγανικής κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter