Διεθνής Τύπος: Οι πολυεθνικές καρπώνονται τα οφέλη του πληθωρισμού στη Γαλλία – Νέα κυβερνητική διχόνοια στη Γερμανία

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «To jackpot των πολυεθνικών». Ο λόγος για τον πληθωρισμό, των οποίο η εφημερίδα εκτιμά ότι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τροφοδοτούν για να φουσκώνουν τα κέρδη τους, σε βάρος των νοικοκυριών. Στη Libération διαβάζουμε: «Καύσωνας: Πώς προσαρμόζεται το δικαίωμα στην εργασία;». Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η κρίση του νερού πλήττει 4 δισ. ανθρώπους». Σχεδόν το ήμισυ του πλανήτη ήδη είναι αντιμέτωπο με μεγάλο στρες σχετικά με την παροχή νερού, τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο. Τέλος, η Le Figaro: «Ταραχές: πώς η αστυνομία εντοπίζει τους υπεύθυνους». Ένα μήνα έρευνας μετά, οι αρχές της τάξεις έχουν προσαγάγει 314 άτομα, ηλικίας 17 με 18 ετών, κατά μέσο όρο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Πάους μπλοκάρει τον νόμο των ευκαιριών ανάπτυξης του Λίντνερ». Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι ο νόμος πρόκειται να ψηφιστεί τον Αύγουστο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Νέα σύγκρουση στον κυβερνητικό συνασπισμό». Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους μπλοκάρει τον «Νόμο για τις Ευκαιρίες Ανάπτυξης» του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, για να επιβάλει παραχωρήσεις στη βασική ασφάλεια των παιδιών. Τέλος, η Die Welt: «Η υπουργός Οικογένειας Πάους βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης». Οι Πράσινοι μπλοκάρουν τον Νόμο για τις Ευκαιρίες Ανάπτυξης, ο οποίος έχει σκοπό να τονώσει την εγχώρια οικονομία, εκτιμά η εφημερίδα. 

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι Junts προσεγγίζουν θέσεις, αλλά η συμφωνία είναι στον αέρα». H κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, αλλά εκείνοι του Πουτζντεμόν τηρούν αιδήμονα σιωπή. Και η El Mundo: «Ο Πουτζντεμόν τραβάει το χαρτί του στα άκρα για να ελέγξει τον Σάντσεθ». Ζητά «επαληθεύσιμα γεγονότα» για να υποστηρίξει το Σοσιαλιστικό κόμμα σήμερα, το οποίο του κλείνει ένα τελευταίο μάτι φέρνοντας τα καταλανικά στην ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ρωσία αυξάνει τα επιτόκια για να συγκρατήσει την οικονομική ταραχή». Μετά την πτώση της αξίας του ρουβλιού, η κεντρική τράπεζα ανεβάζει το κόστος του χρήματος. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Μερικά λεπτά από μια σπίθα ως την κόλαση». Οι σειρήνες δεν ήχησαν στο Μάουι, στήνοντας μια παγίδα θανάτου στους κατοίκους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο πληθωρισμός πιέζει την Τράπεζα της Αγγλίας για τα επιτόκια». Το κόστος δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί. Τέλος η Washington Post: «Στο Μάουι, οι φωτιές συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο». Υλικό από βίντεο δείχνει ότι μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ξεκίνησε αρκετές εστίες.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σούνακ: Θα χαλαρώσω την πίεση». Ο πρωθυπουργός λέει ότι το οικονομικό σχέδιο δουλεύει, και είναι αισιόδοξος ότι οι Βρετανοί θα νιώσουν καλύτερα τον επόμενο χρόνο. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι Λέαινες πετούν στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου αφού νίκησαν την Αυστραλία». Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας θα αντιμετωπίσει εκείνη της Ισπανίας στον τελικό. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Αγγλία είναι στον πρώτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1966!». Οι Λέαινες ‘καταβρόχθισαν’ τις Αυστραλές με 3-1, αναφέρει πανηγυρικά η εφημερίδα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ανεκτίμητα κοσμήματα εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο». Μέλη του προσωπικού απολύθηκαν μετά την αποκάλυψη ότι υπήρχε σχέδιο να κλαπούν κοσμήματα σιγά-σιγά και κομμάτι-κομμάτι, μέσα σε διάστημα πολλών ετών.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κλίμα, το λογαριασμό τον πληρώνει ο Νότος». Μελέτη της Bankitalia για την ακραία ζέστη στις νότιες περιοχές που εξαλείφει τις αγροτικές επιχειρήσεις, τις κατασκευές και τη μεταποίηση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κατώτατος μισθός μόνο για 60 χιλιάδες». Η κυβέρνηση μελετά μια πιο στενή βάση για να υπολογίσει τον κατώτατο μισθό. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αυτοδιοίκηση, σε κίνδυνο οι λογαριασμοί». Κρούει τον κώδωνα συναγερμού η επιτροπή σοφών του Καλντερόλι, λέγοντας ότι ευνοούνται οι πιο πλούσιες περιφέρειες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η μάχη των τιμών». Η βενζίνη σπάει ρεκόρ τιμής, ενώ τα καύσιμα συνεχίζουν να ακριβαίνουν.

Ετικέτες