Διεθνής Τύπος: Οι ελεγκτές δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν για την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Οι λογιστές απέτυχαν να επισημάνουν τους κινδύνους που αυξάνονταν στις τράπεζες που χρεοκόπησαν». Όταν η KPMG έδωσε πράσινο φως στη Silicon Valley Bank δυο εβδομάδες πριν καταρρεύσει, η μεγάλη λογιστική εταιρεία επεσήμανε πιθανές απώλειες σε δάνεια αλλά απέτυχε να δει τις μεγάλες απώλειες στα ομόλογα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Bitcoin κατασπαράζει ενέργεια, και οι άλλοι πληρώνουν το τίμημα». Όσοι επενδύουν στο ηλεκτρονικό νόμισμα επωφελούνται από το στρες στα δίκτυα ρεύματος. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ταξίδι στην Ιρλανδία: Ο Μπάιντεν πιστεύει στην ειρήνη που θα έχει διάρκεια». Ο αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τη χώρα για τον εορτασμό της 25ης επετείου της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και για να προτρέψει τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας να σχηματίσουν κυβέρνηση. Τέλος η Washington Post: «Η Αίγυπτος σχεδίαζε να στείλει όπλα στη Ρωσία, σύμφωνα με διαρροή εγγράφων». Ο αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Βόρεια Αφρική, έδωσε εντολή για κρυφή αποστολή 40.000 πυραύλων στη Μόσχα, σύμφωνα με διαρροή αμερικανικών απόρρητων εγγράφων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μακρόν προειδοποιεί για την ‘τυφλή πίστη’ στην Αμερική». Αποστασιοποίηση στην πολιτική της Κίνας από τις ΗΠΑ. “Μην γίνετε οπαδός των επιδρομών στην Ταϊβάν”, προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμενρ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Κίνα κάνει πρόβα για τον αποκλεισμό της Ταϊβάν». Μετά από έναν ναυτικό ελιγμό γύρω από το νησιωτικό έθνος, η Δύση καλεί για σύνεση. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επιμένει να λάβει η Ευρώπη μια ανεξάρτητη στάση στη σύγκρουση. Τέλος, η Die Welt: «Ο στρατός της Κίνας θέτει πλήρες lockdown στην Ταϊβάν». Τριήμεροι στρατιωτικοί ελιγμοί κλιμάκωσαν τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Ο Γάλλος πρόεδρος απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και προτείνει έναν δικό του τρόπο προεσέγγισης.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η απεργία στο NHS θα προκαλέσει ένα μήνα αναταράξεων». Οι πολίτες προτρέπονται να αποφύγουν ‘επικίνδυνες συμπεριφορές’. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι απεργίες των ειδικευόμενων ιατρών μπορεί να κρατήσουν μέχρι τις εθνικές εκλογές». Το σωματείο λέει ότι αν το υπουργείο δεν κάνει μια καλή προσφορά οι γιατροί δεν θα κάνουν πίσω. Στον Independent διαβάζουμε: «Το πραγματικό κόστος της απεργίας των ειδικευόμενων ιατρών». Καθυστερήσεις σε καισαρικές τομές, αύξηση σε εγκλεισμούς για ψυχικώς ασθενείς και έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας: αυτές εκτιμά η εφημερίδα ότι θα είναι οι επιπτώσεις της απεργίας, χωρίς να αφιερώνει μια αράδα για τους λόγους της απεργίας. Τέλος, η Daily Telegraph: «O Μπάιντεν θα πιέσει όλα τα μέρη του Στόρμοντ για να ενωθούν». Ο πρόεδρος θέλει να ενθαρρύνει όλους τους ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας να σπάσουν το αδιέξοδο σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης μοιρασμένης εξουσίας ανάμεσα σε ενωτιστές και εθνικιστές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ρουά ματ στο Πεντάγωνο». Ρώσοι κατάσκοποι καταφέρνουν να αποκτήσουν απόρρητα έγγραφα, αναγκάζοντας τους ουκρανούς να αλλάξουν τα σχέδια της αντεπίθεσης. Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «βαρύ πλήγμα» ενώ πρώην πράκτορες εκτιμούν ότι ήταν ‘δουλειά από μέσα’. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Φραγκίσκος και Σατανάς: “Προσοχή από ευγενικούς διαβόλους”». Ο Πάπας μιλάει για τον διάβολο και τους εξορκισμούς και μας καλεί να είμαστε σε επιφυλακή. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Λογαριασμοί, το νέο σχέδιο βοήθειας». Το σχέδιο νόμου φθάνει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο: το χρέος μειώνεται και το ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο από το αναμενόμενο (+1%). Τέλος, η Corriere della Sera: «Κίνα, πρόβες πολέμου στην Ταϊβάν». Ασκήσεις με αληθινά πυρά διενήργησε ο κινεζικός στρατός γύρω από το νησί που η Κίνα θεωρεί μέρος της.                                                                                                             

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας: Στόχος το λαϊκό μέτωπο». Στο 39ο συνέδριο, οι κομμουνιστές αποφάσισαν τη συμπαράταξη με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Ο Φαμπιάν Ρουσέλ επανεξελέγη γενικός γραμματέας. Στη Libération διαβάζουμε: «Αριστερά: Στο δρόμο παρά τη λεωφόρο». Η διαμαρτυρία ενάντια στη μεταρρύθμιση θα έπρεπε να έχει ενδυναμώσει την αριστερή συμμαχία Nupes. Αλίμονο, η συμμαχία έχει διχαστεί με τον Μελανσόν να αμφισβητείται μες το κόμμα του, ο Φαμπιάν Ρουσέλ θέλει να περάσει την ατζέντα του ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι κομμένο στα δύο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: Η Μπορν επικαλείται τον κατευνασμό». Η πρωθυπουργός είναι ανοιχτή στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αρκεί να μη δείχνουν αδιαλλαξία. Τέλος, η Le Figaro: «Πώς ο Μακρόν ελπίζει ακόμα να κάνει ρελάνς». Ο πρώτος χρόνος της δεύτερης θητείας πέρασε μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό κλίμα. Φοβούμενος την παράλυση, ο γάλλος πρόεδρος αναζητεί τα μέσα να ξαναβγεί μπροστά, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H Ρωσία σαμποτάρει την εξαγωγή σιταριού από την Ουκρανία με το μπλόκο των πλοίων». Τα πλοία που εξάγουν ουκρανικά δημητριακά περιμένουν στη Μαύρη θάλασσα τρεις με τέσσερις εβδομάδες εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων από τους ρώσους ελεγκτές. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση θα φτάσει διασπασμένη από το νόμο για το βιασμό στις εκλογές της 28ης Μαΐου». Το Podemos τορπιλίζει την πρόταση Σοσιαλιστικού κόμματος για τροποποίηση του νόμου και παρουσιάζει τη μεταρρύθμισή του ευθυγραμμισμένη με το ERC και το Bildu. 

Ετικέτες