Διεθνής Τύπος: Οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί προσπαθούν να σώσουν το σχέδιο δαπανών του Μπάιντεν

Διεθνής Τύπος: Οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί προσπαθούν να σώσουν το σχέδιο δαπανών του Μπάιντεν

Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί ψάχνουν τρόπο να διασώσουν την ατζέντα του Μπάιντεν. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να σώσουν το νομοσχέδιο καθώς ο Μάντσιν καλεί σε αναθεώρηση». Η άρνηση του γερουσιαστή Μάντσιν να υποστηρίξει το σχέδιο δαπανών ύψους σχεδόν 2 τρις δολαρίων αναγκάζει τους Δημοκρατικούς να βρουν άλλον τρόπο να προχωρήσουν, ενώ ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε ότι η ψηφοφορία θα γίνει με το νέο έτος. Στους New York Times διαβάζουμε: «Πίσω από το ‘όχι’, ο ρόλος του Μάντσιν που υποστηρίζει το κάρβουνο». Ο γερουσιαστής στην άρνησή του ανέφερε πολλούς ενδοιασμούς σχετικά με το σχέδιο, από την κοινωνική πολιτική μέχρι την αποτυχία ικανοποιητικής φορολόγησης των πλουσίων. Όμως δεν ανέφερε την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση που προβλέπεται από τα ορυκτά καύσιμα όπως το κάρβουνο, που παράγει σε αφθονία η πολιτεία στην οποία εκλέγεται ο γερουσιαστής. Η Washington Post έχει σήμερα τίτλο: «Cowboy cocktail: η συνταγή που έκανε το Γουαϊόμινγκ κορυφαίο φορολογικό παράδεισο». Η έρευνα για τα Pandora papers αποκάλυψε πώς η πιο αραιοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, με τη συγκέντρωση τραπεζιτών, δικηγόρων και νόμων που προβλέπουν άκρα μυστικότητα στις οικονομικές συναλλαγές, μετατράπηκε σε πόλο έλξης της παγκόσμιας ελίτ. Τέλος, οι Financial Times: «Μετοχές και πετρέλαιο πέφτουν καθώς η Όμικρον προκαλεί την επιστροφή αυστηρών περιορισμών». Ο δείκτης Nasdaq και το brent πετρέλαιο πέφτουν τη στιγμή που η Γερμανία επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το σχέδιο δαπανών του Μπάιντεν χτυπά ύφαλο.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει για την νίκη του Γκαμπριέλ Μπορίτς στις προεδρικές εκλογές στη Χιλή: «Ιστορική νίκη του Γκαμπριέλ Μπορίτς, υποψήφιου της Αριστεράς». Ο πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος νίκησε τον ακροδεξιό Χοσέ Αντόνιο Καστ, νοσταλγό του Πινοτσέτ. Επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού, πρέπει τώρα να φέρει σε πέρας την αλλαγή του Συντάγματος. Και η Humanité για το ίδιο θέμα, γράφει: «Η νίκη των παιδιών του Αλιέντε». Ο υποψήφιος της αριστεράς Γκαμπριέλ Μπορίτς κερδίζει την προεδρία, δίνοντας ελπίδα στην χώρα αν και ο δρόμος του δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Σε αφιέρωμα της Libération στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η εφημερίδα ρωτάει: «1991-2021: Τι απομένει από την ΕΣΣΔ;». Τριάντα χρόνια μετά την κατάρρευση του κομουνιστικού οικοδομήματος η εφημερίδα ιχνηλατεί το μονοπάτι της πάλαι ποτέ κραταιάς δύναμης. Ανάμεσα σε θολές μνήμες και ολοκληρωτικά αντανακλαστικά, οι ρώσοι είναι βουτηγμένοι μέσα σε ένα παρελθόν που είναι ακόμα παρόν. Τέλος, η Le Figaro: «Το σχέδιο για υγειονομικό διαβατήριο ανησυχεί τις επιχειρήσεις». Μετά την πρόταση του υπουργείο Εργασίας για έλεγχο στον τόπο δουλειάς, τα συνδικάτα φέρουν αντιρρήσεις και οι εργοδότες είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Στη Βρετανία, είναι απίθανο να παρθούν επιπλέον μέτρα πριν τα Χριστούγεννα, με τον Μπόρις Τζόνσον να μην αποκλείει τίποτα. Οι Times γράφουν: «Οι ελπίδες για τα Χριστούγεννα μεγαλώνουν καθώς ο Τζόνσον καθυστερεί». Ο πρωθυπουργός είναι απίθανο να επιβάλλει καινούρια περιοριστικά μέτρα εν όψει των Χριστουγέννων, μετά από την καθυστέρηση της απόφασης την Δευτέρα. Διατηρεί όμως την πιθανότητα για μέτρα μετά τις γιορτές. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Σύγχυση για τα Χριστούγεννα». Ο πρωθυπουργός καλείται να αποσαφηνίσει τα μέτρα για τον κορονοϊό καθώς οι υπουργοί αρνούνται να υποστηρίξουν νέους περιορισμούς, ενώ η βασίλισσα ακυρώνει το ταξίδι της στο Σάντρινγκχαμ. Ο Guardian κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο κορονοϊός εκρήγνυται αλλά το διχασμένο υπουργικό συμβούλιο σημαίνει κανένα επιπλέον μέτρο – για την ώρα». Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι δεν ακολουθεί την επιστήμη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο κενό. Τέλος, ο Independent: «Ο Τζόνσον καθυστερεί την απόφαση για περιορισμούς λόγω κορονοϊού». Το υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο σχετικά με το αν πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός «δεν αποκλείει τίποτα», αλλά οι ειδικοί τον προτρέπουν να δράσει τώρα.

Στη Γερμανία, η παραμονή Πρωτοχρονιάς θα γιορταστεί με περιορισμούς. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Περιορισμός κοινωνικών επαφών για εμβολιασμένους πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς». Η κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια θέλουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ ανησυχούν για κρίσιμες δομές υγείας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Περιορισμός στις επαφές την παραμονή Πρωτοχρονιάς». Αυστηρότεροι κανόνες για ιδιωτικές συναντήσεις θα ισχύουν ακόμα και για όσους έχουν εμβολιαστεί και αναρρώσει. Οι κλινικές, η αστυνομία και η πυροσβεστική πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδια επείγουσας ανάγκης. Τέλος, η Die Welt: «Με τριπλά βήματα μέσα στο τέταρτο κύμα». Η κυβέρνηση και τα κρατίδια βασίζονται στην εμβολιαστική καμπάνια και τον περιορισμό επαφών ακόμα και σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, ενώ υπάρχουν σκέψεις για όριο δέκα ανθρώπων στα γιορτινά τραπέζια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Καταλωνία προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας έναντι της έκρηξης των κρουσμάτων». Ο ρυθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 600 ανά 100.000 κατοίκους και ο πρόεδρος της περιφέρειας, Πέρε Αραγονές, προτείνει μέτρα περιορισμού της νυχτερινής ζωής. Οι υπόλοιπες περιφέρειες αποκλείουν προς στιγμήν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών. Και η El Mundo: «Μόνο το 80% θα κάτσει στο τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων με την κοντινή οικογένεια». Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας, σχεδόν το 60% των Ισπανών έχουν ακυρώσει γεύματα με φίλους, ενώ μόνο ένας στους τρεις θα κάνει τεστ πριν το γιορτινό τραπέζι.

Στην Ιταλία, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σκέψη για τα τεστ στους εμβολιασμένους. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Κόντρα για τα τεστ στους εμβολιασμένους». Οι περιφερειάρχες εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός λέει ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει με βάση τα δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Υποχρεωτική η μάσκα». Οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε την προστασία του προσώπου τους ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους. Επίσης η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει το πράσινο πάσο και στους εργαζόμενους που συναλλάσσονται με το κοινό. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Η κυβέρνηση διχάζεται για τα τεστ». Ο πρόεδρος Ματαρέλα προτρέπει τα κόμματα να διατηρήσουν την εθνική ενότητα, ενώ καταδικάζει την μεγάλη προβολή των αντιεμβολιαστών από τα ΜΜΕ. Τέλος, η Il Messaggero: «Πολλή προβολή των αντιεμβολιαστών». Ο Ματαρέλα κάνει λόγο για δυσανάλογη προβολή των θέσεων των αντιεμβολιαστών στα Μέσα.

Ετικέτες

Documento Newsletter