Διεθνής Τύπος: Οδύσσεια στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης – Σύλληψη Γερμανών βουλευτών στην Τουρκία

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Εγκαταλελειμμένοι στην έρημο». Μετανάστες που μπήκαν στην Τυνησία επαναπροωθήθηκαν στα σύνορα με τη Λιβύη κι έχουν εγκλωβιστεί σε έναν βίαιο φαύλο κύκλο. Δεκάδες από αυτούς έχουν εξαφανιστεί. Στη Libération διαβάζουμε: «Πόσο μου έλειψαν οι διακοπές μου». Μποτιλιάρισμα, συννεφιά, απίστευτα σενάρια, ρομαντικοί χωρισμοί… Η Libé δίνει τον λόγο σε παραθεριστές που έχασαν το καλοκαίρι τους. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Οικολογία: το νέο εκλογικό δόγμα του Εθνικού Συναγερμού». Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν βλέπει τη μάχη εναντίον της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, όπως και η μετανάστευση, είναι θέμα εθνικού διχασμού. Τέλος, η Le Figaro: «Συνοδικά: η γραμμή του Πάπα Φραγκίσκου προβληματίζει την Εκκλησία». Βαρύτητα στους λαϊκούς, χειροτόνηση παντρεμένων ανδρών και διακονία από γυναίκες. Η επανάσταση στη διακυβέρνηση της καθολικής Εκκλησίας που φέρνει ο Πάπας προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Τουρκία συνέλαβε Γερμανούς βουλευτές για ‘τρομοκρατική προπαγάνδα’». Ο αριστερός πολιτικός Ακμπουλούτ συνελήφθη στην Αττάλεια στις αρχές Αυγούστου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Πολύ λίγο, πολύ αργά». Η ουκρανική αντεπίθεση δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό συμβαίνει επίσης επειδή η Δύση είναι συχνά απρόθυμη να προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά. Τέλος, η Die Welt: «Ο Όλαφ Σολτς δεν θέλει να βιαστεί για το Taurus». Συζήτηση για την παράδοση πυραύλων κρουζ στο Κίεβο. Οι ειδικοί προειδοποιούν τη Δύση για καθυστέρηση. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ανταπόκριση και η αιτία της φωτιάς στο Μάουι ερευνώνται». Ο απολογισμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 93, κάνοντας την καταστροφή αυτή τη χειρότερη των τελευταίων 100 χρόνων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι στεγνοί κρουνοί καταδίκασαν τη μάχη για τη φωτιά στο Μάουι». Το σύστημα της πόλης υπέφερε από τις ξηρασίες στην περιοχή. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ρωσικοί όμιλοι φουσκώνουν τα κόστη μεταφοράς για να ισοφαρίσουν τον αντίκτυπο από το πλαφόν στην τιμή πετρελαίου από τους G7». Ένα δισ. δολάρια κέρδη μόνο στο πρώτο τρίμηνο, ενώ τα δεδομένα από τα τελωνεία αποκαλύπτουν την προσαρμογή. Τέλος η Washington Post: «Μεγάλος κίνδυνος στις στάχτες του Μάουι». Υπομονή μέχρι να βρεθούν όλα τα πτώματα, θέλουν οι αρχές, ενώ τα σωστικά συνεργεία παλεύουν με το έδαφος που καταρρέει κάτω από τα πόδια τους.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε σύγκρουση μεταξύ μεταναστών πριν τη βύθιση σκάφους». Χάος στη Δουνκέρκη καθώς ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ μεταναστών λίγο πριν ένα σκάφος βυθιστεί στη Μάγχη, παρασέρνοντας στο θάνατο έξι άτομα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι μαθητές χαμηλότερου εισοδήματος θα πληγούν περισσότερο από το ‘ξεφούσκωμα βαθμών’». Το σύστημα βαθμολόγησης που ίσχυε πριν από την πανδημία επιστρέφει, και οι βαθμοί θα προσφέρονται με λιγότερη ευελιξία. Στον Independent διαβάζουμε: «Το σκάνδαλο των ενοικιαστών που αντιμετωπίζουν θανατηφόρους κινδύνους στα σπίτια». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μία στις οχτώ οικογένειες ζουν με απειλές για τη ζωή τους, όπως δομικά ελλείμματα ή κίνδυνο φωτιάς. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τα παιδιά αγνοήθηκαν από την έρευνα για τον κορονοϊό». Κορυφαίες οργανώσεις παραπονιούνται για την καθυστέρηση στην έρευνα του αντίκτυπου της πανδημίας στα παιδιά.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ταμείο ανάκαμψης, η εξέγερση των πόλεων». Από το Μιλάνο στο Παλέρμο, οι πόλεις καταθέτουν τα σχέδιά τους για το πρόγραμμα των 13 δισεκ., που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μελόνι: “Για τις τράπεζες αποφάσισα εγώ”». Κανένα βέτο στη Λεπέν, καθώς δεν υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με τους μετανάστες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο Μαντσίνι φεύγει: προσφορά από την Αραβία». Η αιφνιδιαστική αποδέσμευση μετά από πέντε χρόνια, για «προσωπική επιλογή» κάνει λόγο ο απερχόμενος αλενατόρε της σκουάντρα ατζούρα. Τέλος, η Corriere della Sera: «H Μελόνι και ο τραπεζικός φόρος: δική μου ιδέα, θα το έκανα ξανά». Παράλληλα, η αντιπολίτευση συγκεντρώνει υπογραφές για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι ζημιές της κλιματικής κρίσης απειλούν με πολλαπλασιασμό». Η αύξηση των θερμοκρασιών ενέχει κινδύνους για στρατηγικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η ενέργεια, η υγεία και οι πολιτιστική κληρονομιά. Και η El Mundo: «Η Ρωσία βάζει στο στόχαστρο τις ΜΚΟ, τους δημοσιογράφους και τα μέλη του ΟΗΕ». Εδώ και μερικές εβδομάδες, βομβαρδίζει επιλεκτικά ξενοδοχεία και εστιατόρια που χρησιμοποιούνται από τον ξένο Τύπο, διπλωμάτες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ετικέτες