Διεθνής Τύπος: Ο Τραμπ κατηγορείται για 34 αδικήματα – Μακρόν και φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Τραμπ κατηγορείται για 34 αδικήματα». Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει αθώος για τις κατηγορίες μαύρου χρήματος προς εξαγορά σιωπής, ενώ επιτίθεται στην εισαγγελία κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Τραμπ κατηγορείται για 34 αδικήματα». Η εισαγγελία αναφέρει την προσπάθεια εξαγοράς μιας πορνοστάρ, ενός μοντέλου του Playboy και ενός θυρωρού. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Τραμπ δηλώνει αθώος στις 34 κατηγορίες σε μια μέρα δράματος στη Νέα Υόρκη». Ο πρώτος πρώην πρόεδρος που κατηγορείται για εγκλήματα, με την εκστρατεία του Τραμπ για το Λευκό Οίκο το 2024 να μπαίνει σε άγνωστα νερά. Τέλος η Washington Post: «Ο Τραμπ δηλώνει αθώος για 34 κατηγορίες». Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον πρόεδρο για ένα μεγαλύτερο σχέδιο συνωμοσίας, αλλά οι κατηγορίες είναι πολύ πιο στενές.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Τραμπ στον ντάκο». Ο πρώην πρόεδρος αρνείται ότι είναι ένοχος για 34 ποινικές κατηγορίες καθώς ο δικαστής τον προειδοποιεί να μην προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις ή ταραχές. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Τραμπ δηλώνει αθώος σε 34 κατηγορίες σχετικά με τις κατηγορίες για μαύρα χρήματα». Ο δικαστής προειδοποιεί τον πρώην πρόεδρο να μην προκαλέσει ταραχές. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Τραμπ στο εδώλιο, σε μια μέρα που συντάραξε την Αμερική». Ο πρώην πρόεδρος συλλαμβάνεται και επίσημα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ δηλώνει αθώος. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Τραμπ συλλαμβάνεται». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο πρώτος που εμφανίζεται σε δικαστήριο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι πλήρωσε μαύρα χρήματα για να αγοράσει τη σιωπή για ένα «παράνομο» παιδί.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο συνωμότης Τραμπ». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, που τον κατηγορεί ότι είχε στήσει συνωμοσία κόντρα στις εκλογές του 2016. Ο πρώην πρόεδρος κάνει λόγο για πολιτική δίωξη. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο συνωμότης Τραμπ». Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει αθώος, ενώ ο εισαγγελέας ζητά την προστασία των μαρτύρων. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Τραμπ: πρόκειται για συνωμοσία». Προστασία παρέχεται στους μάρτυρες κατηγορίας, ενώ ο πρώην πρόεδρος απαιτεί να αφεθεί άμεσα ελεύθερος. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Τραμπ σε δίκη, ακούει τις κατηγορίες». Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει αθώος για τις 34 κατηγορίες.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η αλληλέγγυα Γαλλία». Μια μέρα πριν από μια νέα κινητοποίηση ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τα κουτιά συγκέντρωσης χρημάτων για τους απεργούς από αλληλέγγυους είναι γεμάτα, καθώς η κοινωνία δε σταματά να είναι παρούσα. Στη Libération διαβάζουμε: «Έρευνα: Οι τρομοκρατικές απειλές της ακροδεξιάς». Ακροδεξιές ομάδες οργανώνονται στο Telegram για να ετοιμάσουν βίαιες ενέργειες ενάντια κοινοτήτων, εκλεγμένων ή δημοσιογράφων, που αναφέρονται ως στόχοι. O κίνδυνος παίρνεται σοβαρά από την υπηρεσία πληροφοριών αλλά δε λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μακρόν στην Κίνα για να προσπαθήσει να επηρεάσει τον Σι Τζινπίνγκ». Ο γάλλος πρόεδρος, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνει στο Πεκίνο για να επηρεάσει τον κινέζο ομόλογό του ώστε να λειτουργήσει κατευναστικά προς τη Μόσχα, με σκοπό το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Τέλος, η Le Figaro: «Τα προσχήματα της συνάντησης Μπορν-Μπερζέ». Η στρογγυλή τράπεζα που αναμένεται να λάβει χώρα αυτή την Τετάρτη ανάμεσα στην πρωθυπουργό και τα συνδικάτα μπορεί να τελειώσει γρήγορα, εφόσον τα δύο μέρη δεν υποχωρήσουν από τη θέση τους σχετικά με τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «O Τραμπ κατηγορείται για 34 αδικήματα». Η δικαιοσύνη κατηγορεί για πρώτη φορά έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Η εισαγγελία τον κατηγορεί ότι παραποίησε δημόσια έγγραφα για να αγοράσει τη σιωπή μιας πορνοστάρ. Και η El Mundo: «O Τραμπ κατηγορείται για 34 αδικήματα, σε μια ‘παράνομη συνωμοσία’». Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει αθώος και χαρακτηρίζει τη δίωξή του ‘σουρεαλιστική’, ενώ ο δικαστής του ζητά να μην προκαλέσει πάλι βίαιες διαδηλώσεις.                                                 

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη στη Νέα Υόρκη». Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει αθώος και για τις 34 κατηγορίες. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Τραμπ δηλώνει αθώος». Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ένας πρώην πρόεδρος εμφανίζεται ενώπιον δικαστή ως κατηγορούμενος. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για πλαστογράφηση επιχειρηματικών εγγράφων σε 34 υποθέσεις. Τέλος, η Die Welt: «Η Πολωνία συζητά για την ανταλλαγή πυρηνικών». Η Βαρσοβία αντιδρά στην ανακοίνωση της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.              

 

Ετικέτες