Διεθνής Τύπος: Ο Σολτς θέλει ένα ‘Σύμφωνο για τη Γερμανία’ – Ο Μπλίνκεν στο Κίεβο, υπόσχεται νέα βοήθεια $1 δισ.

Διεθνής Τύπος: Ο Σολτς θέλει ένα ‘Σύμφωνο για τη Γερμανία’ – Ο Μπλίνκεν στο Κίεβο, υπόσχεται νέα βοήθεια $1 δισ.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς προτείνει το ‘Σύμφωνο της Γερμανίας’». Ο καγκελάριος ζητά εθνική προσπάθεια για μια πιο σύγχρονη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς επιμένει στο ‘Σύμφωνο της Γερμανίας’». Ο καγκελάριος καλεί για κοινές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς καταγγέλλει πολύ υψηλές πληρωμές. Κριτική έρχεται και από τα ομοσπονδιακά κράτη. Τέλος, η Die Welt: «Ο Σολτς θέλει ένα ‘Σύμφωνο της Γερμανίας’». Γενική συζήτηση στην Bundestag: Ο καγκελάριος κάνει στα ομοσπονδιακά κράτη και την Ένωση μια προσφορά συνεργασίας.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται την Ουκρανία, υπόσχεται νέα βοήθεια ύψους $1 δισ». Το οικονομικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει κονδύλια για τον εξοπλισμό αφαίρεσης ναρκών. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν ετοιμάζει να περιορίσει πολύ τις εξορύξεις στην Αλάσκα». Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να προστατέψει την άγρια ζωή, αλλά το Willow Oil Project δεν πρόκειται να σταματήσει, αναφέρει η εφημερίδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Κοντά στον ήλιο». Η πιο θερμή εποχή στα χρονικά βάζει τον κόσμο σε ανησυχία για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Τέλος η Washington Post: «Στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν υπόσχεται επιπλέον βοήθεια $1 δισ». Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται καθώς αυξάνεται η αμφισβήτηση για την αργή αντεπίθεση.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Συντάξεις: Η μεταρρύθμιση ενισχύει τις εταιρείες συμβούλων». Οι σύμβουλοι θέλουν να αναλάβουν τους μισθωτούς που αγχώνονται να ετοιμάσουν το τέλος της καριέρας τους. Μια αγορά που ανθεί εξαιτίας του μαρασμού της δημόσιας διοίκησης. Στη Libération διαβάζουμε: «Η κλιματική κατάρρευση έχει αρχίσει». Ζέστη δίχως προηγούμενο στη Γαλλία, καταρρακτώδεις βροχές στην Ελλάδα και στην Ισπανία… Μετά το πιο θερμό καλοκαίρι εδώ και 120.000 χρόνια, η Ευρώπη βιώνει ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Οικιστικό: τα αυξανόμενα επιτόκια επιδεινώνουν την κρίση». Από το 1% στην αρχή του έτους, τα επιτόκια τώρα πλησιάζουν το 4%, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση των βασικών επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Τραμπ χρησιμοποιεί τις υποθέσεις του για να ντοπάρει την εκστρατεία του». Ο πρώην πρόεδρος έχει τέσσερις δίκες για κατηγορίες που μπορεί να του κοστίσουν την προεδρία ή να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τις εκλογές.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Μόντι επικρίνει τη Δύση για την αποτυχία στη κλιματική κρίση». Οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να επιβάλουν περιοριστικούς κανόνες στις αναπτυσσόμενες χώρες, σημειώνει ο ινδός πρωθυπουργός. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το κάναμε αρκετά γρήγορα». Το πρώτο άλμπουμ των Rolling Stones με νέα τραγούδια εδώ και 18 χρόνια. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ύποπτος για τρομοκρατία δραπέτευσε από τη φυλακή κάτω από νταλίκα». Τα λιμάνια είναι σε υψηλή επιφυλακή καθώς η αστυνομία πιστεύει ότι ο πρώην στρατιωτικός προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ουκρανία, σφαγή σε αγορά με 17 νεκρούς». Συναγερμός του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πρόκληση για τα εγκλήματα ανηλίκων, απόπειρα αντιμετώπισης των συμμοριών ανηλίκων». Νέες, αυστηρότερες, ποινές για ανήλικους παραβατικούς, φυλακή για όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H Μελόνι καταθέτει τις προτεραιότητές της». Η ιταλίδα πρωθυπουργός θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της για την ενίσχυση των μισθών, την Υγεία και τις συντάξεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για μικρότερη ανάπτυξη το 2024. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ντράγκι: για τα δημοσιονομικά, η ΕΕ δεν επιστρέφει σε παλιούς κανόνες». Για την ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζονται νέοι κανόνες και περισσότερη «μοιρασμένη κυριαρχία», εκτιμά ο πρώην τραπεζίτης και πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H μεταρρύθμιση εξπρές για τις επίσημες γλώσσες διευκολύνει τη διαπραγμάτευση». Το Σοσιαλιστικό κόμμα προχωρά με τους εταίρους του για ένα σύμφωνο με τους Junts, οι οποίοι θέλουν να τεθεί σε ισχύ η αμνηστία για τους καταλανούς πολιτικούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας πριν ψηφίσουν στη Βουλή υπέρ του Σάντσεθ. Και η El Mundo: «Η Σαουδική Αραβία έκρυβε από το Μονκλόα το σχέδιο για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών για έξι μήνες». Προετοίμασε κρυφά την αγορά του 9,9% της εταιρείας εξαιτίας του «τρόμου διαρροών» από την κυβέρνηση που θα την κατέστρεφε.

Documento Newsletter