Διεθνής Τύπος: Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί για Ταϊβάν – Τόριδες καλούν σε παραίτηση την Τρας

Διεθνής Τύπος: Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί για Ταϊβάν – Τόριδες καλούν σε παραίτηση την Τρας

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Σι θέτει τους στόχους της Κίνας, προειδοποιεί για χρήση βίας σχετικά με την Ταϊβάν». Ο Σι Τζινπίνγκ πλασάρει τον εαυτό του ως τον αδιαμφισβήτητο τιμονιέρη που θα οδηγήσει τη χώρα μέσα σε φουρτουνιασμένα νερά, υποσχόμενος μια πιο δίκαιη ασφαλή και ισχυρή Κίνα, τη στιγμή που ετοιμάζεται να επεκτείνει τη δεκαετή παραμονή του στην εξουσία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Σι προειδοποιεί για μια ‘κρίσιμη εποχή’ για την Κίνα καθώς βάζει πλώρη για μια δίχως προηγούμενο τρίτη θητεία». Το συνέδριο που θα κρατήσει μια εβδομάδα αναμένεται να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του Σι, που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως τον «πιο ισχυρό ηγέτη από τον Μάο». Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το πλεονέκτημα στις δημοσκοπήσεις καθώς η οικονομία μεταπείθουν τους ψηφοφόρους». Οι Δημοκρατικοί βλέπουν να πέφτουν τα ποσοστά τους σε ανεξάρτητους και γυναίκες. Τέλος η Washington Post: «Το Ιράν αυξάνει τις υποσχέσεις του για όπλα στη Ρωσία». Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν τα drone και τους πυραύλους. Οι νέες αποστολές όπλων έχουν τη δυναμική να εξαλείψουν τις απώλειες στην Ουκρανία, εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Τόρις κάνουν μυστικές συζητήσεις για την στέψη καινούριου ηγέτη». Η Τρας αναμένεται να κάνει μια σειρά από συναντήσεις με μετριοπαθείς κομματικούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στην αναταραχή. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας παλεύει για την επιβίωση καθώς οι αντάρτες Τόριδες βουλευτές προειδοποιούν ότι ‘έχει τελειώσει το παιχνίδι’». Ο κανόνας που απαγορεύει την αμφισβήτηση της εξουσίας του επικεφαλής του κόμματος για ένα χρόνο μπορεί να αλλάξει, λέει η Επιτροπή 1922. Στον Independent διαβάζουμε: «’Το παιχνίδι έχει τελειώσει’: Υψηλόβαθμοι Τόρις καλούν την πρωθυπουργό να παραιτηθεί». Ο Κρίσπιν Μπλαντ και ο Μάλκολμ Ρίφκιντ επικεφαλής της προσπάθειας να πειστεί η Τρας να παραιτηθεί. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μόρντοντ: Θέλουμε σταθερότητα, όχι σαπουνόπερα». Η πρώην συνδιεκδικήτρια της αρχηγίας του κόμματος, Πένι Μόρντοντ, καλεί σε ενότητα τους αντάρτες Συντηρητικούς βουλευτές που καλούν την πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Συνάντηση κρίσης στην καγκελαρία λόγω της πυρηνικής διαμάχης». Συζήτηση μεταξύ Σολτς, Χάμπεκ και Λίντνερ. Παράλληλα, οι Πράσινοι επιβεβαιώνουν τη θέση τους. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς αγωνίζεται να βρει μια λύση στη διαμάχη των πυρηνικών σταθμών». Ο καγκελάριος μεσολαβεί σε μια συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Χάμπεκ και του υπουργού Οικονομικών Λίντνερ. Το αφεντικό του FDP επιτίθεται ξαφνικά στους Πράσινους. Τέλος, η Die Welt: «Η κλιματική διαμάχη κλιμακώνεται στο συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων». Οι 800 σύνεδροι ακολουθούν ουσιαστικά τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος. Αλλά όσον αφορά το κλίμα, η διάθεση αλλάζει ξαφνικά την Κυριακή. Η διαμάχη μετατρέπεται σε θρησκευτικό πόλεμο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «H Forza Italia λυγίζει μπροστά στη Μελόνι». Σήμερα η συνάντηση που θα ξεκαθαρίσει τα ζητήματα ανάμεσα στη Μελόνι και τον Μπερλουσκόνι, μεταξύ των οποίων και το όνομα για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τέρμα πια η ναζιστική τρέλα». Η Μελόνι καταδικάζει την επέτειο της απέλασης των Ρωμαίων Εβραίων. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι-Καβαλιέρε, συνάντηση στη Ρώμη». Ενδείξεις για συμφωνία ανάμεσα στην ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας» και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Παράλληλα, η Μελόνι καταδικάζει τη ναζιστική-φασιστική συγκέντρωση στο γκέτο της Ρώμης: «Τραγική μέρα, αθεράπευτη πληγή». Τέλος, η Corriere della Sera: «Μελόνι-Μπερλουσκόνι: Σήμερα η συνάντηση, η συμφωνία είναι κοντά». Επίσης, η Μελόνι καταδικάζει την ναζιστική-φασιστική πορεία στο γκέτο της Ρώμης.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η μάχη των μισθών κερδίζει όλη τη χώρα». Μεγάλη επιτυχία είχε η πορεία ενάντια στην ακρίβεια, που έγινε στο Παρίσι την Κυριακή μετά από κάλεσμα της αριστερής συμμαχίας Nupes. Το κοινωνικό κίνημα καταλαμβάνει όλους τους τομείς στη Γαλλία, με τη μεγάλη απεργία την Τρίτη 18 Οκτωβρίου να αποτελεί επόμενο σταθμό κινητοποιήσεων. Στη Libération διαβάζουμε: «Κρίση μεταφορών Ile-de-France: πού είναι τα τρένα;». Λεωφορεία και τρένα είναι γεμάτα κόσμο, καθώς οι δημόσιες συγκοινωνίες υποβαθμίζονται. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στην Κίνα, η ατέλειωτη εξουσία του Σι Τζινπίνγκ». Ο ηγέτης του μονοκομματικού κράτους έχει καταφέρει να επιβάλει την κυριαρχία του στη χώρα, ενώ αναμένεται να του δοθεί μια τρίτη θητεία στο 20ο συνέδριο που άνοιξε την Κυριακή. Τέλος, η Le Figaro: «Απεργίες, άρθρο 49 παρ. 3: η εβδομάδα μεγάλου κινδύνου του Μακρόν». Τα διυλιστήρια εξακολουθούν να είναι σε στάση, η CGT καλεί σε απεργία για την Τρίτη 18 Οκτωβρίου και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49 του Συντάγματος για να περάσει νομοσχέδιο χωρίς την έγκριση της Βουλής. Το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα εντείνεται, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σι προειδοποιεί ότι δεν εγκαταλείπει την κατάληψη της Ταϊβάν με τη βία». Επίσης, ο κινέζος ηγέτης επιβεβαιώνει τη zero covid πολιτική παρά τις διαμαρτυρίες. Και η El Mundo: «Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλωνίας πιέζει τον Σάντσεθ για ένα Συνταγματικό Δικαστήριο που “δεν είναι εχθρικό”». H Αριστερά θέλει ένα Δικαστήριο που να είναι φιλικά διακείμενο στην γλωσσική διαφοροποίηση της Καταλωνίας.

Documento Newsletter