Διεθνής Τύπος: Ο Ρίσι Σουνάκ νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία – Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η Μελόνι

Διεθνής Τύπος: Ο Ρίσι Σουνάκ νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία – Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η Μελόνι

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Σουνάκ κερδίζει την κούρσα για την πρωθυπουργία της Βρετανίας». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο πρώτος με καταγωγή από την Ινδία που αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού, αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολες οικονομικές καταστάσεις. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι Τόρις επιλέγουν το Σουνάκ για ηγέτη της Βρετανίας σε εποχές αναταραχής». Ένας πλούσιος ινδικής καταγωγής πολιτικός κάνει τη διαφορά, ενώ η λίρα και τα βρετανικά ομόλογα ανακάμπτουν. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Σουνάκ υπόσχεται να χαλιναγωγήσει την οικονομία». Ο τρίτος πρωθυπουργός μέσα σε δύο μήνες θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις αγορές μετά την ταραχώδη θητεία της Λιζ Τρας. Τέλος η Washington Post: «Η Βρετανία επιλέγει τον πρώτο έγχρωμο πρωθυπουργό». Σε μια ξεχωριστή στιγμή, αφού ο πλουσιότερος και από το βασιλικό ζεύγος Σουνάκ καλείται να ανταπεξέλθει σε δύσκολες οικονομικές προκλήσεις.

Δείτε επίσης: Ρίσι Σούνακ, ο βαθύπλουτος νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Σουνάκ λέει στους Τόρις: Ενωθείτε ή πεθάνετε». Μετά την ανάδειξή του σε πρωθυπουργό από τους βουλευτές, ο Σουνάκ προειδοποιεί ότι η αποτυχία να κλείσουν τα ρήγματα θα ‘τελειώσουν’ το κόμμα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ενωθείτε ή πεθάνετε – η προειδοποίηση του Σουνάκ στους Συντηρητικούς βουλευτές». Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επιμείνει στις πολιτικές και όχι στα πρόσωπα, αναδομώντας την κυβέρνηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αυτή την Τρίτη. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Σουνάκ γίνεται πρωθυπουργός… χωρίς ούτε μια ψήφο». Η εφημερίδα κάνει καμπάνια για την κήρυξη πρόωρων εκλογών, και έχει μαζέψει 400.000 υπογραφές. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σουνάκ λέει στους Τόρις: Πρέπει να ενωθούμε ή να πεθάνουμε». Ο πρωθυπουργός στοχεύει να φέρει κοντά τις αντιμαχόμενες φράξιες για την τελευταία προσπάθεια να τελειώσει την οικονομική κρίση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Ρίσι Σουνάκ θα σχηματίσει νέα βρετανική κυβέρνηση». Το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αντικατασταθεί. Ο Σουνάκ θέλει να αποκαταστήσει την ενότητα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Ρίσι Σουνάκ γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα τον διορίσει πρωθυπουργό αυτήν την Τρίτη. Τέλος, η Die Welt: «Ο Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας». Οι βρετανοί Τόρις συμφωνούν για τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Κριτική από την αντιπολίτευση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Ρίσι Σουνάκ εξελέγη πέμπτος πρωθυπουργός του Brexit». Ο πολιτικός με καταγωγή από την Ινδία, στηριζόμενος από την πλειοψηφία των Συντηρητικών βουλευτών, δεν ψηφίστηκε από την κομματική βάση. Οι υποσχέσεις του είναι να ανακάμψει η οικονομία και να ενωθεί το κόμμα. Και η El Mundo: «Οι Τόρις αντιμετωπίζουμε έναν υπαρξιακό κίνδυνο». Ο Ρίσι Σουνάκ αναλαμβάνει να βγάλει τη Βρετανία από το χάος στο οποίο έχει περιπέσει μετά το Brexit. Θα είναι ο νεότερος και πλουσιότερος πρωθυπουργός, και ο πρώτος από εθνική μειονότητα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κυκλώνας Σαλβίνι στη Μελόνι». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν χάνει χρόνο και καταθέτει αμέσως τις κύριες προτάσεις της ατζέντας του: απορρίψεις στους αιτούντες άσυλο, flat tax και αλλαγές στις συντάξεις. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Μελόνι στη Βουλή, ο Σαλβίνι στη φυγή». Ενώ η νέα πρωθυπουργός θα ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ο Σαλβίνι κάνει έκκληση για τις συντάξεις, τη φορολογία και τα λιμάνια. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Έτοιμο το διάταγμα για τη στήριξη των πολιτών». Σήμερα λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ενώ ετοιμάζεται το διάταγμα για παύση πληρωμών στους λογαριασμούς και για εκπτώσεις. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ένα μακροπρόθεσμο πλάνο πέντε ετών». Η πρωθυπουργός στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ ο Σαλβίνι ετοιμάζει την επίθεσή του στις συντάξεις και τους μετανάστες.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το σκάνδαλο των παιδιών στο δρόμο». Στο Στρασβούργο δεκάδες παιδιά ζουν με την οικογένειά τους στο δρόμο εδώ και μήνες. Μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί αφού η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο 14.000 κέντρων έκτακτης στέγασης. Στη Libération διαβάζουμε: «Το κακό σπυρί: Ο Σαρκοζί και οι Ρεπουμπλικάνοι». Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας διχάζει το κόμμα του τη στιγμή που αυτό θέλει να αλλάξει. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κίνα: Σι Τζινπίνγκ ενισχύει τη σκληρή γραμμή του». Το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος επιβεβαίωσε την ισόβια παραμονή του γενικού γραμματέα στο τιμόνι του, με περισσότερες εξουσίες στη διάθεσή του. Τέλος, η Le Figaro: «Το αυτοκίνητο, ο αποδιοπομπαίος τράγος της οικολογικής μετάβασης». Ο θυμός των Γάλλων στις πόλεις και την εξοχή για τους περιορισμούς στη μετακίνηση αυξάνεται.

Documento Newsletter