Διεθνής Τύπος: Ο πληθωρισμός βουλιάζει την Ιταλία στην ακρίβεια – Άνοιξαν τα σύνορα των ΗΠΑ για ξένους επισκέπτες

Διεθνής Τύπος: Ο πληθωρισμός βουλιάζει την Ιταλία στην ακρίβεια – Άνοιξαν τα σύνορα των ΗΠΑ για ξένους επισκέπτες

Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός δείχνει τα δόντια του σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η ακριβή ενέργεια γονατίζει τις επιχειρήσεις». Οι τιμές στις πρώτες ύλες παίρνουν την ανιούσα με σοβαρές συνέπειες  στους ισολογισμούς των εταιρειών και τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών. Η κυβέρνηση ετοιμάζει έξι δις ευρώ βοήθεια για την ακρίβεια, σε συνδυασμό με το ενεργειακό ταμείο της ΕΕ. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στα έξοδα: πιο ακριβό το ψωμί, το γάλα και το κρέας». Οι αυξημένες τιμές σε ενέργεια και μεταφορές ανεβάζουν το κόστος διαβίωσης περίπου 4%. Συναγερμός από εμπορικές οργανώσεις: τα Χριστούγεννα αναμένεται κατανάλωση μειωμένη κατά 5 δις ευρώ. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Φιλιουόλο: η τρίτη δόση έρχεται και για τους πιο νέους». Ο επίτροπος για τους εμβολιασμούς, στρατηγός Φραντσέσκο Πάολο Φιλιουόλο, ανακοίνωσε από το Τορίνο ότι μέσα στα Χριστούγεννα θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 90% εμβολιασμένων τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Πίεση για τις διαδηλώσεις κατά του πάσου». Το υπουργείο Εσωτερικών βάζει περιορισμούς για τις διαδηλώσεις όσων αντιτίθενται στο πράσινο πάσο: θα επιτρέπεται μόνο καθιστική διαμαρτυρία στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, με προκαθορισμένη διάρκεια και ώρα έναρξης.

Στις ΗΠΑ, άνοιξαν τα σύνορα για τους μη αμερικανούς επισκέπτες μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Οι New York Times γράφουν σχετικά: «Τα σύνορα ξανα-ανοίγουν σε συγκινημένα πλήθη που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ». Με αγκαλιές και δάκρυα επανενώνονται οικογένειες μετά από 18 μήνες, καθώς οι ΗΠΑ άνοιξαν τα σύνορά τους για εμβολιασμένους ξένους υπήκοους την Δευτέρα. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Το Ισραήλ στοχεύει Παλαιστίνιους με κάμερες και αναγνώριση προσώπων». Ο ισραηλινός στρατός διενεργεί εκτεταμένες επιχειρήσεις παρακολούθησης στην κατεχόμενη Δυτική όχθη. Ένα ευρύ δίκτυο καμερών με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται εναντίον των Παλαιστίνιων. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες θέτουν το ερώτημα των επιτοκίων με αποκλίνουσες απόψεις για τον πληθωρισμό». Η αμερικανική Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας σηματοδοτούν την πιθανή αύξηση των επιτοκίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται διστακτική για αλλαγή της πολιτικής της. Τέλος, η Wall Street Journal: «Η Tesla υποχωρεί καθώς ο Μασκ δίνει το σήμα για πώληση μετοχών». Οι μετοχές της εταιρείας μετά την δήλωση του ιδιοκτήτη της ότι είναι πρόθυμος να πουλήσει το 10% των μετοχών του.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Πώς να τεθούν κανόνες για το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα». Οι αστοχίες που αποκαλύφθηκαν σχετικά με τον φτωχό έλεγχο του περιεχομένου και η θέση του αλγόριθμου, κάνουν τις ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο για τα κοινωνικά δίκτυα. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Παιδοφιλία: πώς η Εκκλησία θα αποζημιώσει τα θύματα». Η Σύνοδος των επισκόπων της Γαλλίας θα αποφασίσει να πουλήσει «ακίνητα αγαθά» της Εκκλησίας για να χρηματοδοτήσει μια «ατομική αποζημίωση» των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Η Libération έχει τίτλο: «Υπόθεση ΠΠντΑ: εκείνες κατηγορούν». Κακοποίηση, επιθέσεις, βιασμοί. Η εφημερίδα φιλοξενεί οχτώ μαρτυρίες από γυναίκες που δέχτηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ (ΠΠντΑ), τον πρώην παρουσιαστή-σταρ του τηλεοπτικού σταθμού TF1. Τέλος, η Humanité: «Η Γαλλία του μίσους». Είναι έτοιμοι να ψηφίσουν Ερίκ Ζεμούρ, αναφέρει η εφημερίδα. Ο δημοσιογράφος και επίδοξος υποψήφιος πρόεδρος ενώνει τα πιο αντιδραστικά και συντηρητικά κομμάτια της Δεξιάς.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πυρά κριτικής για την απουσία του στη συζήτηση για την υπόθεση Πάτερσον. Οι Times γράφουν σχετικά: «Οργή καθώς ο πρωθυπουργός απουσιάζει από τη Βουλή από τη σύγκρουση για τη διαπλοκή». Βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να δείξει ότι είναι ηγέτης και να ζητήσει συγγνώμη για την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης λόμπινγκ του βουλευτή του κόμματός του, Όουεν Πάτερσον. Ο Guardian για το ίδιο θέμα γράφει: «Ο Τζόνσον οδηγεί το κόμμα του στους υπονόμους, λέει ο Στάρμερ». Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι επιχείρησε να αλλάξει την επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων καθώς η υπόθεση λόμπινγκ του Πάτερσον βρισκόταν σε εξέλιξη. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον ‘τρέχει φοβισμένος’ εξ αιτίας της καταιγίδας διαπλοκής των Τόριδων». Ο Μπόρις Τζόνσον αποφεύγει τη συζήτηση για τον Πάτερσον, δεχόμενος τα πυρά της αντιπολίτευσης. Τέλος, η Daily Telegraph –που είναι πάντα σε διαφορετικό μήκος κύματος όταν οι Τόριδες έχουν μπελάδες- γράφει: «11.600 κόλλησαν κορονοϊό στα νοσοκομεία και πέθαναν». Η αποκάλυψη αποκλήθηκε από βουλευτές «σκάνδαλο», ενώ φέρνει εξελίξεις για το NHS.

Στη Γερμανία, η Die Welt γράφει για την κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία: «Χιλιάδες μετανάστες περιμένουν στα πολωνικά σύνορα». Η κρίση κορυφώνεται, ενώ η Βαρσοβία φοβάται για θανατηφόρα επεισόδια στα σύνορα με την Λευκορωσία, στημένα από το καθεστώς Λουκασένκο. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τα δωρεάν rapid τεστ». Τα κόμματα του σχηματιζόμενου κυβερνητικού συνασπισμού καταθέτουν ένα νομοσχέδιο για μέτρα κατά του κορονοϊού. Ο επικεφαλής του CSU, Μάρκους Ζέντερ, θεωρεί το σχέδιο παράλογο. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η Μέρκελ προτρέπει για ενιαίους κανόνες». Οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν γρήγορα σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Βαυαρίας. Η καγκελάριος θέλει να καθορίσει εθνικά όρια στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι αυτόνομες κοινότητες ανακοινώνουν ότι το ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊό επεκτείνεται στο 2022». Το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει την τροπολογία της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλωνίας για να χορηγήσει 13 δις ευρώ. Και η El Mundo: «Μετανάστες όπως όπλα ενάντια στην ΕΕ». Η εφημερίδα αναφέρεται στην έννοια του «υβριδικού πολέμου», την οποία χρησιμοποιούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να περιγράψουν τις ενέργειες της Λευκορωσίας στα πολωνικά σύνορα. Ανάμεσα σε άλλους, τη ρητορική αυτή που υποβαθμίζει τους ανθρώπους σε όπλα έχουν χρησιμοποιήσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Documento Newsletter