Διεθνής Τύπος: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «δαγκώνει» τη μεσαία τάξη – Ανησυχία στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στο Κόσοβο

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal  γράφει: «Ο πληθωρισμός δαγκώνει περισσότερο τη μεσαία τάξη». Η αγοραστική δύναμη έπεσε για τα μικρομεσαία εισοδήματα το 2022, που είδαν ωστόσο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις κρατικές δαπάνες να ανεβάζουν τις αμοιβές λίγο πάνω από τις τιμές. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σταματήσουν το Ιράν από το να δώσουν drone στη Ρωσία». Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν μια συμμαχία συμφέροντος ανάμεσα σε Τεχεράνη και Μόσχα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Exxon μηνύει τις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει το φόρο €25 δις στα έκτακτα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών». Η ΕΕ ξεπέρασε τις αρμοδιότητές της, λέει ο όμιλος, ενώ η βιωσιμότητα της έκτακτης εισφοράς στις πετρελαϊκές τίθεται εν αμφιβόλω. Τέλος η Washington Post: «Μια επιτακτική ματιά στο ξέσπασμα κορονοϊού στην Κίνα». Τα κρεβάτια στα επείγοντα των νοσοκομείων της Κίνας πλημμυρίζουν με ασθενείς μετά το τέλος της πολιτικής ‘μηδενικού κορονοϊού’, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Βερολίνο ανησυχεί πολύ για τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο». Η Πρίστινα κλείνει τη συνοριακή διάβαση με τη Σερβία. Η Ρωσία στέκεται μαζί με το Βελιγράδι. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι ανακριτές αναζητούν το κίνητρο του κατασκόπου της BND». Μετά τη σύλληψη ενός ύποπτου διπλού πράκτορα, οι ανακριτές εξετάζουν τα οικονομικά στοιχεία του. Ο ύποπτος εργαζόταν σε υπεύθυνη θέση στο τμήμα τηλεπικοινωνιών της μυστικής υπηρεσίας. Τέλος, η Die Welt: «Ένα εκατομμύριο άνθρωποι άνω των 67 ετών εξακολουθούν να εργάζονται». Το Αριστερό Κόμμα προειδοποιεί για αυξανόμενη φτώχεια στα γηρατειά. Ωστόσο, η έλλειψη χρημάτων δεν είναι το κύριο κίνητρο. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Εργατικοί υπόσχονται να πολεμήσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά». Το κόμμα του Κιρ Σταρμερ διατρανώνει ότι είναι το κόμμα του νόμου και της τάξης, και ότι θα δώσει το λόγο στα θύματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς να αποφασίσουν την τιμωρία των θυτών τους. Ο Guardian έχει τίτλο: «Συγγενείς ατόμων με άνοια προειδοποιούν για τρομακτική κρίση στα γηροκομεία». Οι ελλείψεις στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των ενοίκων των γηροκομείων. Στον Independent διαβάζουμε: «Επικεφαλής συνδικάτου: η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έτος απεργιακού χάους». Τα σωματεία είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τις απεργίες αν ο Σούνακ δεν προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Τέλος, η Daily Telegraph: «Εξτρεμιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από χρήματα φορολογουμένων». Το σχέδιο απο-ριζοσπαστικοποίησης της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε ότι προωθεί τη δράση ριζοσπαστικών οργανώσεων.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Εγκρίθηκε το διάταγμα εναντίον των ΜΚΟ, πιο δύσκολη η διάσωση των μεταναστών». Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που προβλέπονται είναι η παύση σε πολλαπλές διασώσεις, κυρώσεις για όσους δεν σέβονται τους κανόνες και δυνατότητα για τους μετανάστες να ζητήσουν άσυλο σε ξένα πλοία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μετανάστες, η πυγμή της Δεξιάς». Δράση εναντίον των ΜΚΟ από την κυβέρνηση της Μελόνι, με πρόστιμα και κυρώσεις για τα πλοία που δεν σέβονται τους νέους κανόνες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κορονοϊός, σημαίνει ο κινέζικος συναγερμός». Υποχρέωση σε τεστ όσων ταξιδιωτών φτάνουν στη χώρα από Πεκίνο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η έκκληση του Πάπα: ‘Προσευχηθείτε, ο Βενέδικτος είναι άσχημα’». Ο πρώην Ποντίφηκας, Βενέδικτος 15ος, είναι 95 ετών, και η κατάσταση του έχει επιδεινωθεί από τα Χριστούγεννα.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κλιματική αδράνεια: Η Γαλλία με την πλάτη στον τοίχο». Καταδικασμένο από τον Οκτώβριο του 2021, το γαλλικό κράτος έχει μέχρι το τέλος του έτους για να αλλάξει την πορεία του. Στη Libération διαβάζουμε: «Αυτό το βράδυ δειπνούμε στα Ηλύσια». Ο Μακρόν διοργανώνει δείπνα στην επίσημη κατοικία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας προς ίδιον όφελος, διαιωνίζοντας μια πρακτική πανταχού παρούσα στην πολιτική ιστορία της χώρας. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η ενδο-οικογενειακή βία ενώπιον της Δικαιοσύνης». Νομοθετική και εκτελεστική εξουσία μελετούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κρούσματα. Τέλος, η Le Figaro: «Τέλος του ‘ό,τι και αν κοστίσει’: η σπαζοκεφαλιά της κυβέρνησης». Η κυβέρνηση θα έχει ξοδέψει στο τέλος του 2023 περί τα 250 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του πληθωρισμού. Η μείωση των δαπανών αναμένεται να κοστίσει στην κοινωνία, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τσουνάμι κορονοϊού στην Κίνα: ‘πολλοί έχουν πεθάνει’». Η χώρα βιώνει ένα κύμα κρουσμάτων δίχως προηγούμενο ενώ οι ΗΠΑ θα κάνει τεστ σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από εκείνη τη ζώνη. Και η El Mundo: «Πρόσωπο της χρονιάς: Ζελένσκι, ο ήρωας του ελεύθερου κόσμου». Η εφημερίδα εξάρει τη στάση του ουκρανού προέδρου στον πόλεμο με τη Ρωσία. 

Ετικέτες