Στη Γαλλία, η έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Η Le Monde γράφει σήμερα: «Κλιματική κρίση: η τρομακτική κατάσταση των πραγμάτων». Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απορρύθμιση του πλανήτη. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την τελευταία έκθεση, το 2013, ενώ για πρώτη φορά κατηγορεί ευθέως την ανθρώπινη δραστηριότητα ως την κύρια αιτία της αλλαγής. Στη Libération διαβάζουμε: «Κλίμα, στο χείλος της αβύσσου». Στη νέα έκθεση που δημοσίευσε την Δευτέρα, η ομάδα των διακυβερνητικών ειδικών για την εξέλιξη του κλίματος προβλέπει ότι το μοιραίο κατώφλι του 1,5 βαθμού Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας θα επιτευχθεί σύντομα. Επίσης προειδοποιεί για τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που θα έρθουν. Τέλος, σε διαφορετικό μήκος κύματος η Le Figaro: «Η Γαλλία σε σοκ μετά την δολοφονία ιερέα». Ο δολοφόνος του πατέρα Ολιβιέ Μαιρ, είναι ένας παράτυπος μετανάστης από την Ρουάντα που έχει κάνει αίτηση για άσυλο πολλές φορές και είχε βάλει τη φωτιά στον καθεδρικό της Ναντ πέρυσι.
Στη Βρετανία, ο Guardian κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Παγκόσμια κλιματική κρίση: αναπόφευκτη, δίχως προηγούμενο και μη αναστρέψιμη». Καταστρεπτικές προβλέψεις κάνει η έκθεση για την κλιματική αλλαγή, σημαίνοντας τον «κόκκινο συναγερμό» για τον πλανήτη αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Στο πρωτοσέλιδο του Independent διαβάζουμε με κεφαλαία γράμματα: «Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα». Έκθεση-ορόσημο προειδοποιεί για την μη αναστρέψιμη ζημιά στον πλανήτη. Αλλά αναφέρει ότι η κλιματική καταστροφή μπορεί ακόμα να αποφευχθεί.
Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Γουίλιαμσον: οι μαθητές αξίζουν τους υψηλούς βαθμούς». Ο υπουργός Παιδείας, Όλιβερ Γουίλιαμσον υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων, τη στιγμή που οι επικριτές του λένε ότι ‘ένιψε τας χείρας’ του για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη. Τέλος, οι Times: «Άριστα δόθηκαν σχεδόν στα μισά γραπτά». Σχεδόν τα μισά από τα γραπτά στις εξετάσεις για την πρόσβαση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναμένεται να είναι βαθμολογημένα με άριστα. Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά στη Βρετανία που συμβαίνει ο λεγόμενος «πληθωρισμός βαθμολογίας».
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος προειδοποιεί για απώλεια ελέγχου στην παγκόσμια υπερθέρμανση». Ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου μπορεί να μην είναι επιτεύξιμος. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο άνθρωπος ήταν». Στη νέα έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα ξεκαθαρίζεται κάθε αμφιβολία για τις αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι περιβαλλοντολόγοι ζητούν αλλαγή πορείας στη Γερμανία. Τέλος, η Die Welt: «Πόσο θερμό θα γίνει το κλίμα στην Γη;». Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος προειδοποιεί για μια οξεία αύξηση στην θερμοκρασία τις επόμενες δεκαετίες και παρουσιάζει διάφορα σενάρια. Η γερμανική κυβέρνηση θα απαιτήσει την ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ανθρωπότητα έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστροφές στον πλανήτη». Οι επιστήμονες παροτρύνουν την παγκόσμια κοινότητα να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων για να αποφύγουν την αύξηση κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Και η El Mundo: «Η κλιματική αλλαγή στην Ισπανία: 3,5 βαθμοί πάνω, φωτιές και ξηρασίες». Ο ΟΗΕ υποδεικνύει τον άνθρωπο ως τον υπαίτιο για την κλιματική αλλαγή και σημαίνει τον «κόκκινο συναγερμό» αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα σε όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα στην Αρκτική και την Μεσόγειο.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κλίμα, ο φόβος του ΟΗΕ: η Μεσόγειος έχει μερικά χρόνια για να σωθεί». Οι θερμοκρασίες θα ανεβούνε σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι βροχές θα λιγοστέψουν και η θάλασσα θα εισβάλλει στις ακτές. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος προβλέπει ένα σενάριο ανησυχητικό για το εγγύς μέλλον. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Σκληρή γραμμή για το πράσινο διαβατήριο». Η κυβέρνηση θέλει να αυστηροποιήσει τους ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει τους σαρωτικούς ελέγχους στα εσωτερικά των καταστημάτων. Η La Stampa έχει συνέντευξη της υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, η οποία δηλώνει ότι: «οι εστιάτορες δεν θα κάνουν τους αστυνομικούς για το πράσινο διαβατήριο», ενώ συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει καμία υγειονομική δικτατορία». Τέλος, η Corriere de la Sera: «Μπαρ και εστιατόρια, οι νέοι κανονισμοί για το πράσινο διαβατήριο». Οι ιδιοκτήτες δε θα είναι υποχρεωμένοι να ζητούν τα έγγραφα. Επίθεση από Σαλβίνι
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η κλιματική προειδοποίηση πυροδοτεί εκκλήσεις για δράση». Η έκθεση του ΟΗΕ συνδέει την ανθρώπινη δραστηριότητα με τον ακραίο καιρό, ενώ αναφέρει ότι κάποια από τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα. Η Washington Post έχει σήμερα τίτλο: «Επιτροπή λέει ότι ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι δίχως προηγούμενο». Τα ευρήματα του ΟΗΕ αποτελούν «κόκκινο συναγερμό» για την ανθρωπότητα. Η μελέτη προειδοποιεί για καταστροφή αν η υπερθέρμανση δεν επιβραδυνθεί. Για το ίδιο θέμα, οι Financial Times γράφουν: «Ο κόσμος θα είναι πιθανότατα 1,5C θερμότερος μέχρι το 2040, λέει επιτροπή του ΟΗΕ». «Κόκκινος συναγερμός» για την ανθρωπότητα που αν δεν κάνει κάτι σύντομα για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα έχει να περιμένει περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες δεκαετίες. Τέλος, οι New York Times: «Οι Δημοκρατικοί ξεκινούν προσπάθεια να επεκτείνουν το ‘δίκτυ ασφαλείας’». Το σχέδιο των $3,5 δις βασίζεται στην φορολόγηση των πλούσιων και των εταιρειών.