Διεθνής Τύπος: Ο ΟΠΕΚ μειώνει κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως την πετρελαιοπαραγωγή

Διεθνής Τύπος: Ο ΟΠΕΚ μειώνει κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως την πετρελαιοπαραγωγή

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «ΗΠΑ και Βενεζουέλα ετοιμάζουν συμφωνία για την χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο». Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να αποκλιμακώσει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα ώστε να επιτραπεί στην Chevron να συνεχίσει να αντλεί πετρέλαιο από τη χώρα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφωνούν σε περικοπές στο πετρέλαιο, πληγώνοντας τη Δύση». Ο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα καθώς η μείωση της παραγωγής αυξάνει την τιμή στο αργό. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ ξεσπούν κατά των περικοπών στο πετρέλαιο ‘που ευθυγραμμίζουν τον ΟΠΕΚ με τη Ρωσία’». Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα, προκαλώντας τη μήνι των κρατών που παλεύουν με τις υψηλές τιμές στα καύσιμα. Τέλος η Washington Post: «Ένας περιφρονητικός ΟΠΕΚ θα παράγει λιγότερο πετρέλαιο». Η συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών απορρίπτουν τις παραινέσεις του Μπάιντεν, ενώ η κίνηση μπορεί να στείλει προς τα πάνω τις τιμές αερίου και να ενισχύσει τη Ρωσία, εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Κάνε αναστροφή ή εξαφανίσου στις εκλογές, προειδοποιείται η Τρας». Μια εξέχουσα οπαδός της Τρας, η πρώην υπουργός του Τζόνσον, Ναντίν Ντόρις, επιτίθεται στα ‘σκληρά’ σχέδια της κυβέρνησης. Η πρωθυπουργός είναι δημοφιλής μόλις στο 14% των πολιτών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας παραδίδει ένα νέο εχθρό στο Συντηρητικό κόμμα». Η πρωθυπουργός που δέχεται πίεση προειδοποιεί για τις δύσκολες μέρες που έρχονται και προσπαθεί να ενώσει τους βουλευτές απέναντι στη «συμμαχία ενάντια στην ανάπτυξη». Στον Independent διαβάζουμε: «Η Τρας ‘δέχθηκε βοήθεια στην καμπάνια της’ από πρώην υπουργό παρά τις κατηγορίες για κακοποίηση». Η πρωθυπουργός όχι μόνο ήξερε για τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά πρότεινε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στην υπουργική θέση επί της κυβέρνησής της. Δεν κατονομάζεται ο υπουργός, αλλά η εφημερίδα τονίζει ότι ήταν μέλος της κυβέρνησης Τζόνσον. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι φόροι εισοδήματος θα αυξηθούν κατά £21 δισ. παρά τον προϋπολογισμό». Το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με επιπλέον £1.450 μετά την αφανή δημοσιονομική επίθεση, λέει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα κράτη της ΕΕ θέλουν παγκόσμια ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο». Συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ γίνονται αισθητές οι συνέπειες της υπόθεσης Σρέντερ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ εξετάζει ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει περαιτέρω μέτρα στα κράτη μέλη για την καταπολέμηση του υψηλού ενεργειακού κόστους. Οι Βρυξέλλες μπόρεσαν να θέσουν ανώτατα όρια, ενώ οι κυβερνήσεις εγκρίνουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τέλος, η Die Welt: «Το μέτωπο της Ρωσίας καταρρέει». Στα νότια και βορειοανατολικά της Ουκρανίας, τα στρατεύματα του Πούτιν υποχωρούν. Ακόμη και οι ειδικοί εκπλήσσονται από την επιδέξια στρατηγική του Κιέβου, που έκανε την πρώτη επιτυχημένη επίθεση. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Μελόνι αναζητά άλλοθι για το ταμείο ανάκαμψης». Ο Πανέτα λέει ‘όχι’ στην υπουργοποίηση ενώ η ακροδεξιά πολιτικός επιτίθεται στον Ντράγκι, καθώς προκύπτουν καθυστερήσεις στη χορήγηση των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης δύσκολα θα ξεπεραστούν. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μελόνι: ‘Καμία κόντρα με τον Ντράγκι’». Τα Αδέρφια της Ιταλίας μιλούν για καθυστερήσεις στα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι: ‘Καθυστέρηση στο ταμείο ανάκαμψης’. Και ανοίγεται στους τεχνοκράτες της κυβέρνησης». Η ηγέτιδα των Αδερφών της Ιταλίας λέει ότι «προσπαθούν να μας κατηγορήσουν», ενώ ο Μάριο Ντράγκι απαντά ότι οι «προθεσμίες πρέπει να είναι σεβαστές». Τέλος, η Corriere della Sera: «Το κυβερνητικό πλάνο της Μελόνι». Η μελλοντική πρωθυπουργός είναι ανοιχτή στη συμμετοχή τεχνοκρατών υψηλού προφίλ, ενώ η Λέγκα επιμένει για την υπουργοποίηση του Σαλβίνι.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Θύελλα Nord Stream στη Βαλτική θάλασσα». Οι επιθέσεις στους αγωγούς από τους οποίους εξαρτάται η Γερμανία από τη Ρωσία έχουν ξεδιπλώσει μια τριπλή κρίση: διπλωματική, ενεργειακή και περιβαλλοντική. Στη Libération διαβάζουμε: «Απέναντι στην ενεργειακή κρίση: Έτοιμοι για την εγκράτεια;». Απλά επείγοντα μέτρα ή πραγματική περιβαλλοντική συνείδηση; Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοινώνει σήμερα το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας της κυβέρνησης. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενέργεια: Δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Στο ενδεχόμενο ενός βαρύ και μεγάλου χειμώνα, η συνεργασία μεταξύ των εθνικών συστημάτων των χωρών μελών θα είναι απαραίτητη. Τέλος, η Le Figaro: «Τιμές ενέργειας: θα αλλάξει η Ευρώπη τους κανόνες;». Η Κομισιόν προτείνει ένα προσωρινό πλαφόν για την τιμή του αερίου, όπως ζήτησαν 15 χώρες της ΕΕ, πριν από μια μεγάλη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας. 

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ουκρανία προχωρά στο Λουγκάνσκ εν μέσω του χάους της επιστράτευσης του Πούτιν». Η Μόσχα υποχωρεί στα ανατολικά της Ουκρανίας, περιοχή που έλεγχε εδώ και μήνες. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ επικρίνει τον Σολτς για το τεράστιο σχέδιο διάσωσης του». Τον προειδοποιεί ότι η βοήθεια των 200 δισεκατομμυρίων απειλεί την ενότητα της ευρωπαϊκής αγοράς. Και οι δύο προτρέπουν τον Μακρόν να «προχωρήσει» τον αγωγό φυσικού αερίου MidCat. 

 

Documento Newsletter