Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μπάιντεν υπόσχεται στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης». “Η Κίνα φλερτάρει με τον κίνδυνο”, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αντέταξε το οικονομικό σύμφωνο του Ινδο-Ειρηνικού στην άνοδο της ασιατικής υπερδύναμης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται». Η Επιτροπή της ΕΕ δεν θέλει να θέσει ξανά σε ισχύ το σύμφωνο σταθερότητας το 2023, παρατείνοντας την αναστολή του για ένα έτος. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ωστόσο, υποστηρίζει τη συνεχή καταπολέμηση των ελλειμμάτων από τώρα. Τέλος, η Die Welt: «Ο υπουργός Οικονομίας προειδοποιεί για παγκόσμια ύφεση στο Νταβός». Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ πίεσε για από κοινού εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ισόβια στο ρώσο στρατιώτη μετά από δίκη». Η υπόθεση του 21χρονου στρατιώτη που δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου, αφού παραδέχθηκε ότι σκότωσε άμαχο, μπορεί να είναι η πρώτη από πολλές που αναμένεται να ακολουθήσουν. Η ετυμηγορία των ουκρανών δικαστών ήρθε ανέλπιστα γρήγορα. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν υπόσχεται στην Ταϊβάν στρατιωτική υπεράσπιση». Ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από την Ιαπωνία, λέει ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στρατιωτικά σε μια εισβολή της Κίνας. Στους New York Times διαβάζουμε: «Ο πρόεδρος λέει ότι θα χρησιμοποιήσει βία στην υπεράσπιση της Ταϊβάν από κινεζική επίθεση». Η διακήρυξη-έκπληξη του Τζο Μπάιντεν θέτει το σκηνικό για αυξημένη ένταση στις σχέσεις με το Πεκίνο. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Μπάιντεν υπόσχεται να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, το Πεκίνο προειδοποιεί σε αυστηρό τόνο». Η πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει στο εξωτερικό, όμως η αμφισημία της στρατηγικής δέχεται κριτική. Από την πλευρά της, η Κίνα στέκεται στην υπεράσπιση της ακεραιότητας και κυριαρχίας της.
Στη Βρετανία, σύσσωμος ο Τύπος κυκλοφορεί με φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να υψώνει ένα ποτήρι με αλκοόλ, κάνοντας πρόποση προς ένα άλλο παρευρισκόμενο υπάλληλο της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι Times γράφουν σχετικά: «Ο πρωθυπουργός που κάνει πάρτι ‘παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων’». Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται σε φωτογραφία να κάνει πρόποση προς ένα άτομο του επιτελείου του, μαζί με πολλούς άλλους υπαλλήλους και ποτά. Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η δημόσια λειτουργός που διεξάγει την έρευνα για τα κορονοπάρτι, Σου Γκρέι, πιέστηκε να σταματήσει την έκδοση της έκθεσής της, σε συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ. Στο Guardian διαβάζουμε: «Νέος κίνδυνος για τον Τζόνσον από τις φωτογραφίες με τα ποτά στη Ντάουνινγκ Στριτ». Η Μητροπολιτική Αστυνομία βρίσκεται υπό πίεση καθώς ο πρωθυπουργός διέφυγε της επιβολής προστίμου παρά το γεγονός ότι παρευρέθηκε σε πάρτι. Ο Independent έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός απεικονίζεται να πίνει σε πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ». Όμως ο Τζόνσον αποφεύγει το πρόστιμο για τα μπουκάλια κρασί και το φαγητό σε πάρτι εν μέσω lockdown. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πίεση στην Μητροπολιτική Αστυνομία για τις εικόνες του πρωθυπουργού που κάνει πρόποση στη Ντάουνινγκ Στριτ». Η αστυνομία δέχεται ερωτήματα γιατί ο πρωθυπουργός ξέφυγε με μόνο ένα πρόστιμο σε μια υπόθεση που αποτελεί ξεκάθαρα παραβίαση των κανόνων του lockdown.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Οι αναλώσιμοι εργαζόμενοι του γρήγορου εμπορίου». Οι εταιρείες start-up που υπόσχονταν να μεταφέρουν τα προϊόντα σε χρόνο ρεκόρ, κλείνουν η μία μετά την άλλη, έχοντας στο μεταξύ συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ. Δεκάδες υπάλληλοι που έμειναν χωρίς δουλειά ξεκινούν να απευθύνονται στη δικαιοσύνη. Η Libération έχει τίτλο: «Ο Αμπάντ δεν μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση». “Το μέγαρο των Ηλυσίων θα μπορούσε να αγνοήσει τις κατηγορίες για βιασμό εναντίον του υπουργού Νταμιάν Αμπάντ, που χρίστηκε υπουργός για την Ισότητα;”, αναρωτιέται η εφημερίδα. Προς στιγμήν, η μακρονία αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε πολιτικό λάθος. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Ουκρανία: τα μαθήματα από τρεις μήνες πολέμου». Εξοπλισμός, εκπαίδευση, διοίκηση. Ορισμένα σημεία ξεχωρίζουν τους δύο στρατούς, των οποίων η σύγκρουση είναι πιο συμμετρική από ό,τι αναμενόταν. Αυτή η μάχη διέλυσε τις απάτες ενός αστραπιαίου πολέμου (blitzkrieg) ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των συμβατικών όπλων και των ροών προμήθειας. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν παραμένει ασαφής σχετικά με τη μεταρρύθμιση των συντάξεων». Τέσσερις εβδομάδες από τις βουλευτικές εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος δε θέλει να αναδείξει στο πολιτικό προσκήνιο ένα θέμα που μπορεί να τον βάλει αντιμέτωπο, ξανά, με τους γάλλους πολίτες.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια προσφορά-ρεκόρ για απασχόληση, με 45.000 θέσεις εργασίας». Το Υπουργείο Οικονομικών καταλήγει σε συμφωνία με τα συνδικάτα ώστε η Δημόσια Διοίκηση να ανακτήσει το εργατικό δυναμικό, αποδυναμωμένο από την κρίση του 2008. Και η El Mundo: «Ο Φελίπε ΣΤ’ εκθέτει στον πατέρα του τη ζημιά που προκλήθηκε στο Στέμμα». Ο Βασιλιάς της Ισπανίας αφιερώνει αρκετό χρόνο εξηγώντας στον Επίτιμο τις συνέπειες της συμπεριφοράς του για την ισπανική κοινωνία. Ήταν στο παλάτι Θαρθουέλα για σχεδόν 11 ώρες πριν επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ντράγκι: Ευρώπη, φόροι και παραθαλάσσια θέρετρα δεν είναι διαπραγματεύσιμα». Σκληρή απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι στο Σαλβίνι: «Η ΕΕ δεν θέλει να σφάξει κανένα με τους φόρους». Επίσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας θα παραμείνει σε αναστολή και το 2023. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στη La Stampa, ο επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει πως: «Η Ιταλία μπαίνει σε καθεστώς ειδικής επιτήρησης». Ο επίτροπος προανήγγειλε ότι η χώρα θα περάσει «τεστ» για τα δημοσιονομικά της μεγέθη το ερχόμενο φθινόπωρο. Η Il Messaggero κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Λίγες μεταρρυθμίσεις και πίεση από την ΕΕ». Εφόρμηση των Βρυξελλών σχετικά με την ανάγκη μείωσης της φορολογικής αξίας και ενημέρωσης των κτηματολογικών αξιών. Παράλληλα, ο Ντράγκι υπογραμμίζει σχετικά με τα παραθαλάσσια θέρετρα: «Η Ιταλία έχασε πολλά χρήματα με το μπλοκάρισμα των παραχωρήσεων». Τέλος, η Corriere della Sera: «Νταβός, η επίθεση του Ζελένσκι». Ο ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα.