Διεθνής Τύπος: Ο Μακρόν ζητά υπευθυνότητα από τους αντιπάλους του – Νέες παροχές ενάντια στην κρίση από το Σάντσεθ

Διεθνής Τύπος: Ο Μακρόν ζητά υπευθυνότητα από τους αντιπάλους του – Νέες παροχές ενάντια στην κρίση από το Σάντσεθ

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η μακρονία παίζει με τη φλόγα». Μετά το αδιέξοδο των βουλευτικών εκλογών, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα για διαπραγματεύσεις. Δεν απέκλεισε την άκρα Δεξιά, ενώ άφησε τους οπαδούς του να πολλαπλασιάσουν τις εκκλήσεις για συνεργασία με τον Εθνικό Συναγερμό, κανονικοποιώντας τον ακόμα περισσότερο, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Μακρόν συγκλονισμένος». Μετά το φιάσκο των βουλευτικών, στις οποίες δεν κατάφερε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στους πολίτες χωρίς πραγματική πρόθεση επίλυσης του προβλήματος. Επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για τα μελλοντικά κωλύματα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Εθνοσυνέλευση: η αρχή των μεγάλων ελιγμών». Ο γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής και ψάχνει ένα τέλος στο αδιέξοδο, ανάμεσα σε μια συμμαχία που να απορρίπτεται από τη Δεξιά και με συμφωνίες στη βάση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.  Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν απευθύνεται στην υπευθυνότητα των αντιπάλων του». O γάλλος πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μιλά για συμβιβασμό. Ζητά από τα κόμματα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα «συμβόλαιο συνασπισμού» ή μιας υποστήριξης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H κυβέρνηση ετοιμάζει επιδότηση για τέσσερα εκατομμύρια σπίτια». Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης θα περιέχει την μείωση του ΦΠΑ του ρεύματος και παροχές για τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Και η El Mundo: «To σχέδιό μου είναι να ηγηθώ των Τόρηδων μέχρι τη νίκη στις εκλογές». Ο βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μια κακή ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς θα αποτελεί «ανάθεμα» για τους Ευρωπαίους. Επίσης, είπε ότι δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με το Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας, είναι μια απλή γραφειοκρατική προσαρμογή.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι υπέρογκες τιμές βενζίνης αρχίζουν να μειώνουν τη ζήτηση των καταναλωτών». Οι αμερικανοί οδηγοί αρχίζουν να αγοράζουν λιγότερη βενζίνη καθώς δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος από το κόστος των καυσίμων, που συνεχίζει να αιωρείται άνω των 5 δολαρίων ανά γαλόνι. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Θανάσιμος σεισμός χτυπά το Αφγανιστάν, όπου οι καημοί δεν έχουν τέλος». Η χώρα που πέρασε ξανά πέρυσι στα χέρια των Ταλιμπάν, επλήγη από σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, αφήνοντας πάνω από 1.000 νεκρούς. Στους Financial Times διαβάζουμε: «O Πάουελ λέει ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή αλλά προειδοποιεί ότι η ύφεση είναι μια πιθανότητα». Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επικεντρώνεται στον πληθωρισμό, ενώ υπογραμμίζει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας θα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Τέλος η Washington Post: «Το σχέδιο του Μπάιντεν να ‘παγώσει’ τον φόρο στο αέριο έχει πείσει ελάχιστους». Ακόμα και αξιωματούχοι της κυβέρνησης αμφιβάλλουν ότι η πρόταση θα μειώσει αισθητά τις τιμές των καυσίμων.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τα συνδικάτα αυξάνουν την πίεση στους εργοδότες μετά από τη συμφωνία για 7% αύξηση». Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους του Λίβερπουλ κέρδισαν την Τετάρτη αύξηση μισθών μετά από διαπραγματεύσεις, γεγονός που δείχνει το δρόμο και στα υπόλοιπα σωματεία της χώρας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι συνομιλίες για το τέλος της διαφωνίας για τους σιδηροδρομικούς καταρρέουν με πικρία». Οι διαπραγματεύσεις για την αποτροπή μιας δεύτερης απεργίας κατέρρευσαν την Τετάρτη, ενώ εκατομμύρια επιβάτες έρχονται αντιμέτωποι με άλλη μια μέρα διακοπής της λειτουργίας των τρένων. Στον Independent διαβάζουμε: «Καινούριοι πρόσφυγες φυλακίζονται για να μεταφερθούν στη Ρουάντα». Περισσότεροι αφιχθέντες αιτούντες άσυλο κρατούνται στη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι οι πτήσεις δεν επιτρέπονται. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μια απεργία των εκπαιδευτικών θα είναι ασυγχώρητη, λέει ο Ζαχάβι». Τα παιδιά έχουν έρθει αντιμέτωπα με αρκετές δυσκολίες μέσα στην πανδημία, προειδοποιεί ο υπουργός Παιδείας, Ναντίμ Ζαχάβι, καθώς το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών απειλεί με απεργία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σολτς: Η συνεργασία με τη Μόσχα είναι αδιανόητη στο άμεσο μέλλον». Ο καγκελάριος τάσσεται κατά της καταγγελίας του ιδρυτικού νόμου του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της, η Μόσχα κάνει λόγο για αντιρωσική υστερία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία». Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλει να λάβει βοήθεια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας στη σύνοδο κορυφής των G-7. Στην Bundestag υπερασπίστηκε τη δέσμευση της Γερμανίας. Τέλος, η Die Welt: «Κορονοϊός: αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας». Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το 12% των ενηλίκων υπέφερε από συμπτώματα κατάθλιψης.

Στην Ιταλία, η La Stampa γράφει: «Λογαριασμοί, εκπτώσεις τριών δισεκατομμυρίων». Επιμηκύνεται για τρεις μήνες η βοήθεια για το ηλεκτρικό ρεύμα και το αέριο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Οι πρώτες ρωγμές στο κόμμα του Κόντε». Ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Ντράγκι, όμως οι απώλειες εξαιτίας της αποχώρησης του Ντι Μάιο προκαλούν διχόνοια στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. Τέλος, η Corriere della Sera: «O Κόντε δεν αποσχίζεται, λέει ναι στον Ντράγκι». Το Κίνημα Πέντε Αστέρων στηρίζει προς ώρας την κυβέρνηση.

 

Documento Newsletter