Διεθνής Τύπος: Ο Μακρόν στα χέρια των δεξιών για τη μετανάστευση – Ανησυχία στο Μεξικό για το Ποποκατέπετλ

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μετανάστευση: Η κυβέρνηση στην παγίδα των Ρεπουμπλικανών». Ο Μακρόν έχει ανάγκη το δεξιό κόμμα του Ερίκ Σιοτί για να καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο. Στη Libération διαβάζουμε: «RSA: Ο Μακρόν παίζει με το μαστίγιο». Πληρωμή υπό όρους και κυρώσεις: πριν από την παρουσίαση του σχεδίου μεταρρύθμισης, η εφημερίδα ερεύνησε τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένα γεωγραφικά διαμερίσματα. Η Humanité γράφει: «Τρομοκρατία, η άλλη όψη της ακροδεξιάς». Η αριστερά οργανώνει αυτή την Τετάρτη συγκέντρωση σε υποστήριξη του δημάρχου του Σαιν Μπρεβέν που έπεσε θύμα επίθεσης από φασίστες. Τέλος, η Le Figaro: «Αυτοί οι Ρώσοι που κάνουν πόλεμο εναντίον του Πούτιν». Η εξέγερση στη Ρωσία μερικών χιλιάδων στρατιωτικών υποστηριζόμενων από την Ουκρανία που θέλουν αλλαγή του καθεστώτος στη Μόσχα, ξεκινά μια δίχως προηγούμενο πρόκληση για το ρώσο πρόεδρο.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο βρυχηθμός του ‘Ελ Πόπο’ βαθαίνει, βάζοντας το Μεξικό σε επιφυλακή». Οι αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ, 45 μίλια νοτιοανατολικά της Πόλης του Μεξικού, καθώς τις τελευταίες μέρες ξερνάει όλο και περισσότερα αέρια, καπνό και στάχτη. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ετοιμάζονται για πιθανές εκκενώσεις. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Κίνα και Ρωσία σφιχταγκαλιάζονται για να αποκρούσουν τη Δύση». Η προσέγγιση προκλήθηκε από τις αναφορές των G7 σχετικά με την Ουκρανία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει να μάθει πολλά από την αδυναμία της να εντοπίσει τον επίμονο πληθωρισμό». Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, λέει ότι το σύστημα προβλέψεων είναι προβληματικό. Τέλος η Washington Post: «Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες προτρέπονται να πληρώσουν αργότερα». Οι συνομιλίες για το όριο χρέους έχουν βάλει τους πάντες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μόσχα βλέπει το Κίεβο πίσω από την επίθεση στο Μπέλγκοροντ». Η ομάδα που έκανε την επίθεση υποτίθεται ότι απωθήθηκε πίσω στην Ουκρανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο φωτεινός σηματοδότης σπάει στόχους στην κατασκευή κατοικιών». Σχεδόν 300.000 διαμερίσματα κατασκευάστηκαν στη Γερμανία πέρυσι, σημαντικά λιγότερα από αυτά που στόχευε η κυβέρνηση. Η υπουργός Κατασκευών Κλάρα Γκάιβιτς βασίζεται σε νέα προγράμματα στήριξης. Τέλος, η Die Tageszeitung: «Τρέλανέ μας!». «Βλάβη» κυβέρνησης φωτεινού σηματοδότη: Ο καγκελάριος προσβάλλει τους ακτιβιστές για το κλίμα και ο συνασπισμός του δεν ψήνεται για νόμο σχετικά με τη θέρμανση.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων, λέει το ΔΝΤ στον Χαντ». Σύμφωνα με το Ταμείο, η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση αλλά οι μειώσεις σε φόρους είναι αχρείαστες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Τζόνσον αναφέρεται στην αστυνομία για νέες κατηγορίες σχετικά με παραβίαση κανόνων του κορονοϊού». Αποδείξεις για συγκεντρώσεις στο Τσέκερς βρέθηκαν στο επίσημο ημερολόγιο του πρώην πρωθυπουργού. Στον Independent διαβάζουμε: «Αποκάλυψη: Η τρίτη πιθανή παραβίαση του υπουργικού κώδικα της Μπρέιβερμαν». Η εφημερίδα αναρωτιέται αν οι αδήλωτες σχέσεις με τη Ρουάντα θα στείλουν σπίτι της την υπουργό Εσωτερικών. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Τζόνσον κατηγορείται για παραβιάσεις των κανόνων για τον κορονοϊό». Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού λένε ότι πρόκειται για καμπάνια λασπολόγησης.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το επίμαχο ραντεβού: Σχίσμα στην αντιμαφία». Στην επέτειο του Capaci η παραφωνία της πλειοψηφίας: η Κιάρα Κολόζιμο εξελέγη πρόεδρος της υπηρεσίας κατά της μαφίας, ενώ φέρεται να είναι κοντά στον πρώην ακροδεξιό νεοφασίστα τρομοκράτη Τσαβαρντίνι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Κολόζιμο στην αντιμαφία, μια μαύρη σελίδα». Την ημέρα της μνήμης του Capaci, εξελέγη η βουλεύτρια του FDI που κατηγορείται ότι ήταν κοντά στον Τσαβαρντίνι. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται από το κοινοβούλιο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δυο δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη». Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών: σταμάτημα των φόρων, ταμείο αποζημιώσεων για απολύσεις και κονδύλια για να σωθεί το σχολικό έτος. Τέλος, η Corriere della Sera: «Βοήθεια, 2 δισ. για επανεκκίνηση». Μελόνι: Αναστέλλονται φόροι και δόσεις στεγαστικών δανείων, 3 χιλιάδες ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ένας σύμβουλος από τη Μελίγια, συνελήφθη για κλοπή ψήφων μέσω ταχυδρομείου». Ο συνασπισμός για τη Μελίγια, στο επίκεντρο του σκανδάλου στο τέλος της εκστρατείας. Και η El Mundo: «Οι συνδεδεμένοι με τον Αμπερτσάν συναντήθηκαν με πράκτορες από το Ραμπάτ στο Μαρόκο». Οι υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν πολλά ταξίδια στη γειτονική χώρα πριν από την απάτη μέσω ψηφοφορίας στη Μελίγια.