Διεθνής Τύπος: Ο αντίκτυπος της συμφωνίας AUKUS – Oργή σε Πεκίνο και Παρίσι

Διεθνής Τύπος: Ο αντίκτυπος της συμφωνίας AUKUS – Oργή σε Πεκίνο και Παρίσι

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Υποβρύχια: ανοιχτή κρίση ανάμεσα σε Παρίσι και Ουάσινγκτον». Πέρα από το «πισώπλατο χτύπημα» του υπουργού Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν, η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί καταδικάζει την έλλειψη συνέπειας από τους αμερικανούς συμμάχους. Η απώλεια του συμβολαίου των 35 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 8 δις για τα ταμεία της Γαλλίας, είναι μεγάλο χτύπημα για τη βιομηχανία. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ». Η ακύρωση, υπό την πίεση των αμερικανών, ενός κολοσσιαίου συμβολαίου για την αγορά υποβρυχίων από την Αυστραλία καταδικάστηκε από το Παρίσι σαν ένα ανάξιο «πισώπλατο χτύπημα» ανάμεσα σε συμμάχους. Η Libération έχει τίτλο: «Συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας: Όχι και τόσο ειρηνική». Η απόρριψη του «συμβολαίου του αιώνα» και η προτίμηση στα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ από την Κανμπέρα πυροδοτεί την οργή της γαλλικής διπλωματίας, που βλέπει την στρατηγική της στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού να γίνεται θρύψαλα. Τέλος, η Humanité: «Το παρασκήνιο ενός ναυαγίου». Η εφημερίδα αναφέρεται στα αυστραλιανά υποβρύχια, με την Αυστραλία να σπάει ένα συμβόλαιο με τη Γαλλία ώστε να μπει σε μια συμμαχία με τις ΗΠΑ για να ανταγωνιστεί την άνοδο της Κίνας.

Στις ΗΠΑ,  η Wall Street Journal γράφει: «Η Κίνα κινείται για να αντικρούσει την συμμαχία των ΗΠΑ». Το Πεκίνο επιδιώκει να αυξήσει την οικονομική του επιρροή στην περιοχή λέγοντας ότι έχει κάνει αίτηση να μπει στην Περιεκτική και Προοδευτική Συμφωνία για την Δια-ειρηνική Συνεργασία (CPTPP). Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Κίνα επιτίθεται στην ψυχροπολεμική νοοτροπία της συμφωνίας των τριών χωρών». Οργή στο Πεκίνο για την συμφωνία AUKUS, ενώ σε Ταϊπέι και Τόκυο επικρατεί ανακούφιση. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Αυστραλία εξοργίζει την Γαλλία». Ρήγμα σχετικά με την πολιτική απέναντι στην Κίνα. Η πώληση των πυρηνικών υποβρυχίων κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού. Τέλος, η Washington Post: «Ένα νέο κύμα μεταναστών στα σύνορα του Τέξας». Αθρόες εισροές χιλιάδων μεταναστών από το Μεξικό, κυρίως ανθρώπων από την Αϊτή. Μερικοί από αυτούς βρήκαν καταφύγιο όπου μπορούσαν, ακόμα και κάτω από γέφυρες.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Πες μας αν η συμφωνία θα μας σύρει σε πόλεμο, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός». Ο Τζόνσον προκλήθηκε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα εν μέσω φόβων ότι η συμφωνία με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο με την Κίνα. Στον Guardian διαβάζουμε: «ΗΠΑ και Βρετανία αντιμετωπίζουν αντιδράσεις εν μέσω φόβων ότι η συμφωνία θα προκαλέσει την Κίνα». Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συμφωνία μπορεί να σύρει τη Βρετανία σε σύγκρουση με την Κίνα. Ο Independent κυκλοφορεί με μια σιβυλλική πρόβλεψη: «Η πυρηνική απειλή της Κίνας στην συμμαχία ασφαλείας». Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Αυστραλία μπορεί να γίνει στόχος πυρηνικού χτυπήματος μετά τη συμφωνία με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων. Οι Global Times, εφημερίδα-φερέφωνο του Πεκίνου, εκφράζει φόβους ότι τα υποβρύχια αυτά θα αναβαθμιστούν με πυρηνικά όπλα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα φέρουν μόνο συμβατικά όπλα. Τέλος, σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Daily Telegraph: «Η Πατέλ προτρέπει την αστυνομία να είναι σκληρή με τους διαδηλωτές για το κλίμα». Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είπε στην αστυνομία να λάβει «αποφασιστική δράση» εναντίον των διαδηλώσεων μετά τη διαρροή οπτικοακουστικού υλικού που δείχνει αστυνομικούς να διευκολύνουν το μπλοκάρισμα κεντρικής οδικής αρτηρίας προκαλώντας μεγάλο μποτιλιάρισμα.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Το Παρίσι κατηγορεί το Μπάιντεν για μεθόδους Τραμπ». Μια συμφωνία για υποβρύχια μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας εξόργισε τη Γαλλία. Ο ευρωπαίος επίτροπος Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ καλεί για περισσότερη αυτονομία. Στην Die Welt διαβάζουμε: «Η συμφωνία για υποβρύχια των Αυστραλών εξοργίζει το Πεκίνο». Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μεταφέρουν μυστική τεχνολογία. Η συμμαχία γίνεται για να εναντιωθεί στην επιρροή της Κίνας στον Ινδικό-Ειρηνικό ωκεανό. Τέλος, η Der Tagesspiegel: «Συναγερμός τρομοκρατίας: η αστυνομία απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή». Σύριοι φαίνεται να είχαν σχεδιάσει επίθεση στο Χάγκεν, στα δυτικά της χώρας. Υπουργός βλέπει στην επίθεση «ισλαμιστική απειλή».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν τις σχέσεις τους με τα πυρηνικά υποβρύχια». Η συμφωνία του Μπάιντεν με την Αυστραλία προκαλεί την οργή του Πεκίνου και αποκαλύπτει ότι οι συμμαχίες στρέφονται στην Ασία. Επίσης, η Γαλλία νιώθει προδομένη από τους συμμάχους της. Και η El Mundo: «Η Ντίαθ αψηφά την Καλβίνιο και συμφωνεί με τα συνδικάτα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό». Η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, ανακοίνωσε την Πέμπτη μια συμφωνία για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 15 ευρώ από τον Σεπτέμβριο παρά την αντίδραση της πρώτης αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Νάντια Καλβίνιο, και της Ένωσης Βιομηχανών.

Στην Ιταλία, το πράσινο πάσο για όλους τους εργαζόμενους είναι γεγονός. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Όλη η Ιταλία με το πράσινο πάσο». Ελεύθερη η οδός για το διάταγμα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν με αναστολή πληρωμής του μισθού αλλά όχι με απόλυση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Στοπ στον μισθό για όσους δεν έχουν το πράσινο πάσο». Από 15 Οκτωβρίου όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να φέρουν πάνω τους το πράσινο πιστοποιητικό. Επίσης, τα τεστ θα είναι έγκυρα για 72 ώρες. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Πράσινο πάσο ακόμα και ο υδραυλικός». Ο κωδικός QR θα είναι υποχρεωτικός από τις 15 Οκτωβρίου για όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν αλλάζουν, για τώρα, οι κανόνες απόστασης και χρήσης μάσκας στους χώρους εργασίας. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Πράσινο πάσο, έλεγχοι και κυρώσεις». Πρόστιμα ακόμα και 1.500 ευρώ και αναστολή εργασίας σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Documento Newsletter