Διεθνής Τύπος: Ντράγκι: «Ο Πούτιν δεν έχει διχάσει την Ευρώπη» – Απόλυση της διευθύντριας των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση Pegasus

Διεθνής Τύπος: Ντράγκι: «Ο Πούτιν δεν έχει διχάσει την Ευρώπη» – Απόλυση της διευθύντριας των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση Pegasus

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η συμφωνία του Λευκού Οίκου». Σύμπνοια μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του Τζο Μπάιντεν, στην επίσκεψη του πρώτου στις ΗΠΑ. Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη κόντρα στον Πούτιν. Παράλληλα, ο Σαλβίνι απειλεί ότι θα ψηφίσει «όχι» σε περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Η La Stampa έχει σήμερα τίτλο: «Ντράγκι: να σταματήσει η σφαγή». Η σύσκεψη μεταξύ των ηγετών της Ιταλίας και των ΗΠΑ ενισχύει τη διατλαντική συμμαχία, εκτιμά η εφημερίδα. Παράλληλα, χιλιάδες παρατημένα πτώματα ρώσων στρατιωτών βρέθηκαν στο Κίεβο. Στη Il Messaggero διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι στις ΗΠΑ, προσπαθεί για την ειρήνη». Η συνάντηση με το Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο λέει ότι «ο Πούτιν δεν μας έχει διχάσει, η Ευρώπη θέλει μια συμφωνία». Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Πούτιν δεν μας έχει διχάσει». Συνάντηση Ντράγκι-Μπάιντεν, στην οποία ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι υπέρ της ειρήνης, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ απολύει την επικεφαλής του CNI για να αποκλιμακώσει την κρίση». Ο υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες τοποθετεί το νούμερο δύο της, Εσπεράνθα Καστελέιρο, ως διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών. Επίσης, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποχαρακτηρίσει έγγραφα, αλλά μόνο εάν ζητηθεί από δικαστή.  Και η El Mundo: «Η Ρόμπλες σερβίρει στον Σάντσεθ και το ERC το κεφάλι της διευθύντριας του CNI». Η κυβέρνηση επισπεύδει την παραίτηση της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών, Παθ Εστέμπαν, σε μια κίνηση που ικανοποιεί τους καταλανούς αυτονομιστές της Δημοκρατικής Αριστεράς της Καταλωνίας (ERC).  

 Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Μπέρμποκ: Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ». Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται για επίσκεψη στο Κίεβο, ενώ σύμφωνα με τον Σολτς, προτεραιότητα έχουν οι διαπραγματεύσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Συμβολική επίσκεψη στο Κίεβο». Η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ ταξιδεύει στην Ουκρανία για να επιδείξει προσωπικά την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η επαναλειτουργία της πρεσβείας πρέπει επίσης να αποτελέσει παράδειγμα, ανέφερε η υπουργός. Τέλος, η Die Welt: «Οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας θα είναι “για πάντα στο μηδέν”». Η υπουργός Εξωτερικών είναι το πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που ταξιδεύει στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Εκεί η Μπέρμποκ δηλώνει την «ακλόνητη» αλληλεγγύη στους αμυνόμενους.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αυτοκτονίες στη France Telecom: νέες αποδείξεις για τα θύματα». Οι παλιοί διευθυντές της εταιρείας δικάζονται από αυτή την Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου εφετών των Παρισίων, δυο χρόνια μετά την παραδειγματική καταδίκη τους για ηθική κακοποίηση. Στη Libération διαβάζουμε: «Η ξηρασία έρχεται: νερό για δουλειά!». Λίγες βροχοπτώσεις και ακόμα λιγότερα αποθέματα νερού, αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες… Δεκαπέντε γεωγραφικά διαμερίσματα της Γαλλίας είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού, ανησυχώντας για σοδειές και τη βιοποικιλότητα. Λύσεις υπάρχουν, αλλά απαιτούν μια πραγματική πολιτική βούληση, γράφει η εφημερίδα. Η Le Monde έχει τίτλο: «Ο Μακρόν υποστηρίζει μια αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών». Στο συνέδριο στο Στρασβούργο για το μέλλον της Ευρώπης, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε υπέρμαχος μιας «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων», λέγοντας ότι είναι υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας σε ορισμένα ζητήματα. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν αντιμέτωπος με το γρίφο του διαδόχου του Καστέξ». Από τη στιγμή της επανεκλογής του, ο γάλλος πρόεδρος έχει περάσει πολύ χρόνο για να κατασκευάσει την πλειοψηφία του στη Βουλή. Είναι πλέον η ώρα να επιλέξει έναν καινούριο πρωθυπουργό που θα διαδεχθεί το Ζαν Καστέξ.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Οι Τόρηδες ‘άδειοι από ιδέες’ για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια». Η ομιλία της βασίλισσας δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμιά αρχή που να τον καθοδηγεί, εκτιμά ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Στον Independent διαβάζουμε: «Κριτική στον πρωθυπουργό για αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας». Ο Τζόνσον έχει στερέψει από ιδέες για να βοηθήσει εκατομμύρια Βρετανούς να ξεφύγουν από τη φτώχεια που θα φέρει ο πληθωρισμός. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Η Τρας στέκεται όρθια μπροστά στην απειλή για εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ». Οι Βρυξέλλες κάνουν το αδιέξοδο χειρότερο, λέει η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας καθώς ετοιμάζεται να κάνει μονομερείς αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέλος, οι Times: «Οι γείτονες θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν για στεγαστικά σχέδια». Η πρόταση που ήρθε στην ομιλία της βασίλισσας επιτρέπει ακόμα σε δήμους να φορολογήσουν τα κέρδη από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η τιμή του αερίου αγγίζει επίπεδα ρεκόρ». Ο Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να κατεβάσει τις τιμές μέχρι τώρα, ενώ με τα νέα,ζοφερά, δεδομένα για την οικονομία υπόσχεται να διπλασιάσει τις προσπάθειες στη μάχη για τον πληθωρισμό. Στους New York Times διαβάζουμε: «Καθώς οι τιμές απογειώνονται, η Fed αναζητά να καλύψει το χαμένο χρόνο». Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας καταλαβαίνουν τώρα ότι η ιδέα πως ο πληθωρισμός δε θα επιμείνει ήταν λανθασμένη. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Ο Μασκ υπόσχεται να ανατρέψει τον ‘ηθικά λανθασμένο’ αποκλεισμό του Τραμπ από το Twitter». Το αφεντικό της Tesla κλιμακώνει τη ρητορική του επίθεση ενώ υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα έχει μια ‘ισχυρή προκατάληψη’ υπέρ της Αριστεράς. Τέλος, η Wall Street Journal: «Οι φαν της Eurovision λατρεύουν την Ουκρανία, όχι τόσο το τραγούδι της». Το ουκρανικό folk-rap τραγούδι με το οποίο διαγωνίζεται η Ουκρανία στη φετινή Eurovision είναι το φαβορί για να νικήσει, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει μικτές κριτικές.

Documento Newsletter