Διεθνής Τύπος: Πώς καταγράφει ο διεθνής Τύπος τη νίκη του ακροδεξιού Μιλέι στην Αργεντινή

Διεθνής Τύπος: Πώς καταγράφει ο διεθνής Τύπος τη νίκη του ακροδεξιού Μιλέι στην Αργεντινή

Στις ΗΠΑ, η Washington Post αναφέρει: «Η οργή οδηγεί σε νίκη της ακροδεξιάς». Η Αργεντινή εκλέγει τον Χαβιέ Μιλέι σαν πρόεδρο της χώρας. Ο ακραία νεοφιλελεύθερος υπόσχεται να βάλει τέλος στις πολιτικές ελίτ. Η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ και η Χαμάς κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση μερικών ομήρων στη Γάζα». Οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ, φέρνουν πιο κοντά την κατάπαυση πυρός. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η καμμένη Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών». Χιλιάδες σκοτώνονται στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ζοφερές επιλογές για την Αργεντινή». Οι δύο υποψήφιοι των εκλογών προσέφεραν δυο πολύ διαφορετικές ατζέντες στους πολίτες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Κατάρ πιστεύει ότι είναι δυνατή μια έγκαιρη ανταλλαγή ομήρων». Ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι μόνο υλικοτεχνικά ερωτήματα μένει να διευθετηθούν. Ο Νετανιάχου αρνείται την αναφορά. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ελπίδα για κατάπαυση του πυρός μεγαλώνει». Γίνεται λόγος για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 87 ομήρων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες εξτρεμιστών εποίκων στη Δυτική Όχθη. Τέλος, η Die Welt: «Ελπίδα για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα». Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται εφικτή. Η εκκένωση της κλινικής Αλ Σίφα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Στο Λονδίνο, το επίκεντρο της αλληλεγγύης στη Γάζα». Στην αγγλική πρωτεύουσα όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, πολλές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν, το περασμένο Σάββατο, για να ζητήσουν το τέλος του πολέμου. Στη Libération διαβάζουμε: «Εθνικός Συναγερμός: δέλεαρ των γυναικών». Το ακροδεξιό κόμμα με την κατάθεση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης δείχνει ότι τοποθετεί τα γυναικεία δικαιώματα ψηλά στην ατζέντα του. Κάτω από το λούστρο, συνεχίζει να υπερασπίζεται μια πολιτική κόντρα στην ισότητα, εκτιμά η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Γάζα: πώς η Χαμάς επέβαλε την ηγεμονία της». Οι ηγέτες της εκμεταλλεύτηκαν την αποτυχία των αντιπάλων τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την ενσάρκωση της παλαιστινιακής υπόθεσης. Τέλος, η Le Figaro: «Η μεγάλη ανησυχία των δημάρχων της Γαλλίας». Η ένωση δημάρχων ξεκινά το 105ο συνέδριό της αυτή τη Δευτέρα στο Παρίσι, μετά από ένα χρόνο γεμάτο με επιθέσεις σε τοπικούς αιρετούς.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Σούνακ αντιμέτωπος με κυβερνητική ταραχή για το νέο σχέδιο για τη Ρουάντα». Προειδοποίηση ότι η στρατηγική θα κάνει έξαλλα τα δικαστήρια. Στον Independent διαβάζουμε: «Τα πρόωρα μωρά εκκενώθηκαν από το νοσοκομείο της Γάζας». Οι συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός συνεχίζονται. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το Ισραήλ στο χείλος της συμφωνίας για τους ομήρους». Ο Λευκός Οίκος είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους που θα οδηγήσει σε πενθήμερη εκεχειρία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αλλαγή στην Αργεντινή». Ο υπερ-λαϊκιστής Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κορίτσια, κάντε αναφορά για να σώσετε τον εαυτό σας». Τελειώνει στη Γερμανία το ανθρωποκυνηγητό του δολοφόνου της Τζούλια, ο πατέρας και η αδερφή της οποίας κάνουν την έκκληση του τίτλου στις νεαρές Ιταλίδες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πόλεμος στη Γάζα, κοντά σε συμφωνία». ΗΠΑ και Κατάρ είναι αισιόδοξα για τους ομήρους, ενώ το Αλ Σίφα εκκενώνεται. Τέλος, η Corriere della Sera: «Όμηροι, η συμφωνία είναι πιο κοντά». Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο ακροδεξιός Μιλέι κερδίζει τις εκλογές στην Αργεντινή». Ο νέος πρόεδρος άφησε πίσω τον περονιστή Μάσα περισσότερο από 11 ποσοστιαίες μονάδες. Υπόσχεται να «δολαροποιήσει» την οικονομία, να περιορίσει το κράτος και να ποινικοποιήσει την άμβλωση. Και η El Mundo: «Η Αργεντινή ξεριζώνει τον περονισμό και εμπιστεύεται τον υπερφιλελεύθερο Μιλέι». Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τον περιορισμό της πολιτικής κάστας, τη μείωση του κράτους, την καθιέρωση του δολαρίου και τη χαλιναγώγηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Documento Newsletter