Διεθνής Τύπος: Νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη – Νέος πρόεδρος της Χιλής ο αριστερός Γκαμπριέλ Μπορίτς

Διεθνής Τύπος: Νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη – Νέος πρόεδρος της Χιλής ο αριστερός Γκαμπριέλ Μπορίτς

Στις ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν για τους περιορισμούς στην Ευρώπη εξ αιτίας της μετάλλαξης Όμικρον: «Ταξιδιωτικοί περιορισμοί επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη καθώς τα κρούσματα της Όμικρον απογειώνονται». Νέους περιορισμούς επιβάλλει η Γερμανία για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Βρετανία, ενώ Γαλλία, Δανία και Νορβηγία ακολουθούν στον ίδιο δρόμο. Η Ολλανδία έχει κλείσει όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο Μάντσιν απορρίπτει το νομοσχέδιο κοινωνικής πολιτικής». Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν είπε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο ύψους σχεδόν $2 τρις για την ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος,. Έτσι, η μετριοπαθής αντιπολίτευση μέσα στο κόμμα των Δημοκρατικών καταφέρνει ένα καίριο πλήγμα στην πολιτική του Μπάιντεν, επικαλούμενη την ραγδαία αύξηση των τιμών. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μάντσιν λέει όχι, εγκαταλείποντας τον Μπάιντεν σε σημαντικό νομοσχέδιο». Ο γερουσιαστής είναι αμετακίνητος στην πεποίθηση ότι περαιτέρω δαπάνες θα αυξήσουν τον πληθωρισμό. Έτσι, το σχέδιο που προβλέπει δαπάνες ύψους $2,2τρις μπορεί να μην περάσει από τη Γερουσία. Τέλος, η Wall Street Journal: «Η Όμικρον αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις». Η ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης έχει εμποδίσει τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, μειώνοντας τις πωλήσεις, αλλά  ελπίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την αναδουλειά.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο αριστερός Γκαμπριέλ Μπορίτς κατακτά την προεδρία στην Χιλή». Ο ακροδεξιός αντίπαλός του, Χοσέ Αντόνιο Καστ, συνεχάρη τον αντίπαλό του που θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Ο35χρονος πολιτικός συγκέντρωσε το 56% των ψήφων και ανέτρεψε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ δείχνει έλλειψη ενός σχεδίου Β μπροστά στην εξάπλωση των κρουσμάτων». Ο ισπανός πρόεδρος δεν ανακοινώνει κανένα μέτρο στην έκτακτη εμφάνισή του παρά τον πραγματικό κίνδυνο από τα γιορτινά πάρτι.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις ότι δεν ήταν ειλικρινής σχετικά με τις συγκεντρώσεις τον καιρό του lockdown. Ο Guardian αποκαλύπτει ότι: «Ο Τζόνσον και το προσωπικό του ήταν σε συγκέντρωση στην Ντάουνιγνκ Στριτ, εν μέσω lockdown». Η εφημερίδα δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες από τον βρετανό πρωθυπουργό και τους υπαλλήλους του να είναι συγκεντρωμένοι σε κοινωνική εκδήλωση στην επίσημη κατοικία του. Έτσι καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του Τζόνσον ότι επρόκειτο για μίτινγκ εργασίας. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός ακούει την έκκληση για περιορισμό των επαφών τα Χριστούγεννα». Οι υπουργοί προειδοποιούν από την μεριά τους ότι μόνο μικρές επεμβάσεις στα ήδη υπάρχοντα μέτρα είναι ο μόνος περιορισμός που μπορούν να αντέξουν. Οι Times έχουν κύριο τίτλο: «Ο Σουνάκ αντιστέκεται σε νέους περιορισμούς πριν τα Χριστούγεννα». Τουλάχιστον δέκα υπουργοί αμφισβητούν το μοντέλο αντιμετώπισης της Όμικρον, ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Πιστεύουν ότι δεν πρέπει να παρθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της νέας μετάλλαξης. Τέλος, ο Independent: «Αυστηρότεροι περιορισμοί μπορεί να επιβληθούν τα Χριστούγεννα». Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων περιορισμών για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας είναι κατηγορηματικά αρνητικός σχετικά με την επιβολή νέων περιορισμών μέσα στις γιορτές. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Λάουτερμπαχ: Κανένα σκληρό lockdown πριν τα Χριστούγεννα». Οι ειδικοί προτρέπουν για την άμεση επιβολή περιορισμών στις κοινωνικές επαφές. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Λάουτερμπαχ είναι κατά ενός lockdown τα Χριστούγεννα». Ο υπουργός Υγείας αποκλείει την επιβολή περιορισμών λόγω της παραλλαγής Όμικρον για την ώρα. Στον αντίποδα, ο συμβούλιο ειδικών προτείνει την άμεση επιβολή περιορισμών ενώ άλλες χώρες παίρνουν δραστικά μέτρα. Τέλος, η Die Welt: «Το κύμα της Όμικρον: οι Πράσινοι θέλουν επιπλέον μέτρα». Το αν θα επιβληθεί νέο lockdown στη Γερμανία θα αποφασιστεί πιθανώς αυτή την εβδομάδα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια.

Στη Γαλλία,  η Le Monde γράφει: «Προεδρικές εκλογές: γιατί η αβεβαιότητα αυξάνεται». Σε έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα, γίνεται φανερό το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που έχουν αλλάξει γνώμη από τον Οκτώβριο. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται με 24%, ακολουθούμενος από την Βαλερί Πεκρές με 17% και την Μαρίν Λεπέν με τον Ερίκ Ζεμούρ, που έχουν ο καθένας περίπου 14,5%. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Ευρώπη προσπαθεί να αναχαιτίσει το παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον». Η Ολλανδία επιβάλλει ξανά lockdown, η Ιρλανδία επαναφέρει τους περιορισμούς στην μετακίνηση, αλλά η Γαλλία συνεχίζει να ποντάρει στον εμβολιασμό, αυξάνοντας την πίεση στους ανεμβολίαστους ακόμα και στο χώρο εργασίας. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Ρεβεγιόν: ο κορονοϊός στο γιορτινό τραπέζι». Η έξαρση της Όμικρον, το εμβολιαστικό πάσο και η πρώτη δόση για τα παιδιά είναι πράγματα που οι γάλλοι πολίτες πρέπει να συνηθίσουν καθώς περνούν άλλη ένα τέλος του χρόνου με τη σφραγίδα της πανδημίας.  Τέλος, η Humanité: «Εποχικοί εργαζόμενοι: η ανασφάλεια εγκαθίσταται στις κορυφές βουνών». Η εφημερίδα έχει ρεπορτάζ για τους μισθούς και τις υποβαθμισμένες συνθήκες που πλήττουν τους εργαζόμενους στα χιονοδρομικά κέντρα.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει τη διάρκεια του εμβολιαστικού πιστοποιητικού. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Το πράσινο πάσο στους έξι μήνες». Η κυβέρνηση φρενάρει τον έλεγχο των εμβολιασμένων και σκέφτεται να μειώσει τη διάρκεια του πράσινου πιστοποιητικού για να αυξήσει τις χορηγήσεις των τρίτων δόσεων. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τραγωδία στο Τορίνο: ‘είμαστε όλοι ένοχοι’». Το νομοσχέδιο για την εθνική ρύθμιση για την προστασία της εργασίας που είχε ανακοινωθεί το 2007, μετά την τραγωδία στο Τορίνο όταν τρεις εργαζόμενοι στην Thyssen πέθαναν σε έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο, παραμένει ακόμα ένα άπιαστο όνειρο. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Εμβόλιο, το Λάτιο θέλει την υποχρεωτικότητα». Η περιφέρεια του Λατίου ζητά από την κυβέρνηση την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολίου καθώς πιστεύει ότι είναι το φράγμα ενάντια στο κύμα της Όμικρον. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ένα πράσινο πάσο πιο σύντομο». Υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για μείωση της διάρκειας του πράσινου πάσου από τους εννιά μήνες στους επτά ή τους πέντε.

Documento Newsletter