Διεθνής Τύπος: Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στις ΗΠΑ – Νέα εργασιακά ήθη στην Ιταλία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο FDA εγκρίνει το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ». Τα δεδομένα των δοκιμών θεωρούνται αδύναμα από τους επικριτές της απόφασης, ενώ παράλληλα το νέο υποδέχθηκαν με χαρά οι ασθενείς. Θα διεξαχθούν επιπλέον έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν όντως το φάρμακο επιβραδύνει τον νοητικό εκφυλισμό. Για το ίδιο θέμα διαβάζουμε στους New York Times: «Ο FDA εγκρίνει νέα θεραπεία για το Αλτσχάιμερ». Το νέο φάρμακο θα κοστίζει $56.000 τον χρόνο. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, οι Financial Times γράφουν: «Οι G7 θέλουν να φορολογήσουν την Amazon με το να εκμεταλλευτούν τo κερδοφόρο τμήμα cloud computing». Η Amazon Web Services (AWS) θα αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή οντότητα έτσι ώστε να πληρώσει τον ελάχιστο εταιρικό φόρο που συμφώνησαν οι υπουργοί οικονομικών των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών. Το τμήμα αυτό ξεπερνά κατά πολύ το περιθώριο κέρδους 10% που τέθηκε ως όριο για φορολογία, αφού το 2020 άγγιξε το 30%!

Στην Ιταλία, η Il Messaggero γράφει για τις αλλαγές στα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση: «Ευέλικτη εργασία, οι νέες υποχρεώσεις». Στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνονται τα ευέλικτα ωράρια και η τηλε-εργασία.  Η La Repubblica γράφει σήμερα: «Μια ασπίδα αντι-χάκερ». Μέσα σε έναν μήνα θα γίνει ο αγώνας για τη μεταφορά των δεδομένων 180 στρατηγικών οργανισμών σε ένα υπολογιστικό σύννεφο (cloud) για προστασία από τις επιθέσεις. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Το σχέδιο για όσους χάσουν την δουλειά τους». Σε συνάντηση την Δευτέρα μεταξύ Ντράγκι και Σαλβίνι, οι δυο πολιτικοί συμφώνησαν ότι το κοινωνικό δίχτυ προστασίας πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, και το επίδομα ανεργίας να αυξηθεί. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουν εμβολιαστεί 8 στους 10 Ιταλούς». Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει επιτευχθεί η μαζική ανοσία, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Επιστροφή στο γραφείο, μια νέα πρόκληση για τις επιχειρήσεις». Το τέλος της τηλε-εργασίας έρχεται την Τετάρτη 9 Ιουνίου για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στους εργαζόμενους. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Νόμος για τη βιοηθική: η μεταρρύθμιση σε αναγκαστική πορεία». Το κείμενο που προσφέρει σε όλες τις γυναίκες τη δυνατότητα βοηθούμενης κύησης επιστρέφει στην Βουλή, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να το υιοθετήσει άμεσα. Η Libération δημοσιεύει μια έρευνα για το φθοροποιό σύστημα των νομικών, γράφοντας στο πρωτοσέλιδό της: «Μέσα στην κόλαση ενός δικηγορικού γραφείου». Υπερεκμετάλλευση, πίεση, προσπάθειες παρέμβασης… Δέκα παλιοί εργαζόμενοι του δικηγορικού γραφείου Racine Avocats, επιτίθενται στον πρώην εργοδότη τους. Και τέλος, η Humanité: «Η ζωή υπό κατοχή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ». Ένα μήνα μετά την έκρηξη της βίας στην ιερή πόλη, οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται στην επιτάχυνση του εποικισμού.

Στη Βρετανία, ετοιμάζονται για εμπορικές εχθροπραξίες με την Ευρώπη. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Απειλή πολέμου του λουκάνικου με την Ευρώπη». Οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο με τη Βρετανία αν ο Τζόνσον παρακάμψει την συμφωνία για το Brexit και επιτρέψει στα καταστήματα της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεχίσουν να πωλούν βρετανικά λουκάνικα. Οι Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Η άρση του lockdown έτοιμη να καθυστερήσει ένα δεκαπενθήμερο». Η εμβολιαστική εκστρατεία επιταχύνεται για να περιορίσει τη μετάδοση της ινδική μετάλλαξης. Η ενημέρωση της κυβέρνησης από τους επικεφαλής λοιμωξιολόγους χαρακτηρίζεται απαισιόδοξη από την εφημερίδα. Στον Guardian διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον αντιμέτωπος με την ταπείνωση για τις περικοπές στην βοήθεια σε ξένες χώρες πριν τη σύνοδο των G7». Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι δεν προτίθεται να φέρει σε ψήφιση το θέμα των περικοπών οικονομικής βοήθειας σε φτωχές χώρες, που φθάνουν μέχρι και το 42% σε ορισμένες περιπτώσεις. Μερίδα 40-50 Τόρυδων εναντιώνεται στην πρόταση και θα καταφύγει ακόμα και σε νομικές ενέργειες για να διασφαλίσει την ψηφοφορία για το ζήτημα. Τέλος, ο Independent: «Το πρώτο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ που εγκρίνεται εδώ και 20 χρόνια». Μια αμφιλεγόμενη θεραπεία πήρε την έγκριση στις ΗΠΑ παρά τα μικτά αποτελέσματα των δοκιμών. Οι επιστήμονες χαιρετίζουν το γεγονός ως «σημαντικό ορόσημο» και καλούν για την χρήση του στη Βρετανία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ένωση θέλει να πλησιάσει τους ψηφοφόρους του AfD». Ο γενικός γραμματέας της CSU Μάρκους Μπλούμε θέλει να αγωνιστεί πολιτικά εναντίον του AfD αλλά και να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του: «Στην δημοκρατία, ποτέ δεν εγκαταλείπεις κάποιον». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Λάσετ βγαίνει ενισχυμένος». Μετά τη νίκη στις εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, ο επικεφαλής της CDU θεωρεί επιτυχία την οριοθέτηση στα δεξιά του κόμματος. Το SPD, η Αριστερά και οι Πράσινοι παραπονιούνται για την εστίαση της προσοχής στην διαμάχη ανάμεσα σε CDU και AfD. Και τέλος η Die Welt: «Οικονομικό σοκ εν όψει – οι ειδικοί καλούν για μεταρρύθμιση των συντάξεων». Η επερχόμενη συνταξιοδότηση των λεγόμενων boomers θα οδηγήσει σε προβλήματα που θα πιέσουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Οι ειδικοί λένε ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να δουλεύουν περισσότερο και να πληρώνονται λιγότερο.

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Ο Τζουνκέρας λαμβάνει την χάρη του Σάντσεθ αλλά ζητά δημοψήφισμα». Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς της Καταλωνίας, Οριόλ Τζουνκέρας, δίνει οξυγόνο στην κυβέρνηση δεχόμενος την απόδοση χάρης. Κύριος στόχος του είναι οι διαπραγματεύσεις για την αμνηστία και μια συμφωνία για δεσμευτικό δημοψήφισμα κατά τα σκοτσέζικα πρότυπα. Και η El País: «Ο Τζουνκέρας προετοιμάζεται για την χάρη με το να απομακρυνθεί από την ομόφωνη στάση». Ο καταλανός πολιτικός είπε ότι «η δική μας απάντηση δεν κατανοήθηκε ως πλήρως νόμιμη» κι ότι η επιστροφή στις μεθόδους του παρελθόντος δεν είναι «ούτε βιώσιμη, ούτε επιθυμητή». Η κυβέρνηση εκτιμά τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν την απόδοση χάρης.

 

Ετικέτες