Στη Γαλλία, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Η Le Monde γράφει: «Όμικρον: η κυβέρνηση αναζητά την κατάλληλη απάντηση». Η κυβέρνηση θέλει να αναχαιτίσει την μετάλλαξη χωρίς να πληγώσει την οικονομία. Η αλλαγή του υγειονομικού διαβατηρίου σε εμβολιαστικό από τα μέσα Ιανουαρίου θα μπορούσαν να συνοδευτούν από περισσότερους ελέγχους. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση προσαρμόζει την απάντησή της στο κύμα της Όμικρον». Επιστροφή της τηλε-εργασίας και της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, περιορισμοί στις συγκεντρώσεις, επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ο Ζαν Καστέξ εκτιμά ότι τα καινούρια μέτρα είναι σε αναλογία με τον κίνδυνο της νέας μετάλλαξης.Libération: «Ομικρον: ο Μακρόν ζυγίζει την απάντησή του». Εμβολιαστικό διαβατήριο, αυξημένη τηλε-εργασία, περιορισμοί στην μετακίνηση και επιστροφή των ελέγχων στις μεγάλες συγκεντρώσεις είναι μερικά από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να προστατέψει την οικονομία και το σχολείο. Τέλος, η Humanité: «Ο Ερίκ Ζεμούρ έχει κτηνώδεις θέσεις, όπως οι ναζί». Ο ακτιβιστής που αποκάλυψε τις κτηνωδίες των ναζί στη Γαλλία,Σερζ Κλάρσφελντ μιλά στην εφημερίδα.ξαθγε
Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται να μην χαλάσει την Πρωτοχρονιά με περιορισμούς. Η Daily Telegraph γράφει: «Κανένας καινούριος περιορισμός για να μην χαλάσει η παραμονή Πρωτοχρονιάς». Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι ηπιότερη αλλά η κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί. Οι Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Κανένας περιορισμός στα πάρτι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς». Ο Τζόνσον αποκλείει καινούρια μέτρα για την Αγγλία. Στον Guardian διαβάζουμε: «Η Αγγλία θα πορευτεί μόνη της – ο πρωθυπουργός αποκλείει νέα μέτρα πριν το νέο έτος». Η απόφαση του πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απόκλιση από τις επιστημονικές συμβουλές. Τέλος, ο Independent: «Κανένας περιορισμός στην Αγγλία πριν το νέο έτος». Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ προτρέπει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί καθώς οι άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου αυστηροποιούν τους κανόνες για την πανδημία.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μπούσμαν είναι αντίθετος με την δημιουργία ενός εμβολιαστικού μητρώου». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν του FDP, εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κανένα σχέδιο για κύμα καραντίνας». Στις ΗΠΑ και την Βρετανία, η μετάλλαξη Όμικρον παραλύει τις βιομηχανίες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν βλέπει ακόμα το λόγο για να αλλάξει τους κανόνες της απομόνωσης των ατόμων. Τέλος, η Die Welt: «Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών θέλει να πληρώνει με μετρητά». Μόνο το 15% είναι πρόθυμο να παραιτηθεί από τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα. Η τάση αυτή όμως έχει αρχίσει να αντιστρέφεται εδώ και καιρό.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Νόμος για την Ασφάλεια προβλέπει αποθέματα αγαθών πριν από κρίσεις και πανδημίες». Η κυβέρνηση προτίθεται να αποφύγει στο μέλλον τα προβλήματα προμηθειών. Και η El Mundo: «Έξι αυτόνομες κοινότητες συμφωνούν από μόνες τους μπροστά στην παράλυση της κυβέρνησης». Η κοινότητα των Βάσκων, η Ναβάρα, η Λα Ριόχα, η Καντάμπρια, η Αστούριας και η Αραγόν περιορίζουν τα ωράρια και τον αριθμό των εστιατορίων στην εστίαση.
Στην Ιταλία, μειώνεται η διάρκεια της καραντίνας για τους εμβολιασμένους. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Αλλάζει η καραντίνα». Υπάρχουν οι σκέψεις για συντόμευση της απομόνωσης με βάση την εμβολιαστική κατάσταση του κάθε πολίτη, ενώ οι βασικές υπηρεσίες είναι σε κίνδυνο να σταματήσουν. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Νέοι κανόνες για την καραντίνα, μόνο πέντε μέρες για τους εμβολιασμένους». Το πρέσινγκ των περιφερειών στην κυβέρνηση μεγαλώνει. Ο Ντράγκι καλεί το επιστημονικό συμβούλιο, την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση. Η Il Messaggero έχει κύριο τίτλο: «Είναι η ώρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού». Εκπρόσωποι της βιομηχανίας δεν θέλουν να πληγώσουν την ανάπτυξη και λένε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να επιλέξει αν θα επιβάλλει τους εμβολιασμούς «ή τώρα ή ποτέ». Τέλος, η Corriere de la Sera: «Καραντίνα: νέοι κανόνες». Η κυβέρνηση καλεί το επιστημονικό συμβούλιο σε συνεδρίαση καθώς οι περιφέρειες της Ιταλίας βρίσκονται υπό πίεση. Παράλληλα, χτες τα κρούσματα άγγιξαν τα 30 χιλιάδες, ενώ η θετικότητα έφτασε στο 9%.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Πολιτική αναταραχή κλιμακώνει την ένταση στην ευαίσθητη Σομαλία». Ο στρατός βγήκε στους δρόμους της πρωτεύουσας Μογκαντίσου καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Αμπντουλαχί είπε ότι παύει από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλε εξ αιτίας κατηγοριών για διαφθορά. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, οι βασεκτομές έχουν γίνει μια πράξη αγάπης». Με τα δικαιώματα στην άμβλωση να είναι σε κίνδυνο, οι άνδρες της χώρας αναλαμβάνουν έναν πιο μεγάλο ρόλο στον οικογενειακό σχεδιασμό. Και τέλος, οι New York Times: «Η περίοδος της απομόνωσης μειώνεται στις πέντε μέρες». Η νέα σύσταση του CDC κόβει στο μισό τις μέρες της απομόνωσης για πολλούς αμερικανούς με σκοπό να αποτρέψει τις ελλείψεις εργατικών χεριών και τις διακοπές στη λειτουργία της οικονομίας.