Διεθνής Τύπος: Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, πρόσωπα και προοπτικές – Το χάος της βρετανικής αποχώρησης από την Καμπούλ

Διεθνής Τύπος: Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, πρόσωπα και προοπτικές – Το χάος της βρετανικής αποχώρησης από την Καμπούλ

Στη Γερμανία, εν όψει της αυριανής ορκωμοσίας της κυβέρνησης, ο Τύπος αποκαλύπτει όλα τα ονόματα των υπουργών και τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από αυτούς. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Οι Πράσινοι ψηφίζουν υπέρ του συνασπισμού, όλα τα ονόματα των υπουργών». Ο Καρλ Λάουτερμπαχ αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας. Το CDU λέει ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τις πράξεις της. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Τι κομίζει η κυβέρνηση ‘φανάρι’;». Η εφημερίδα υπολόγισε τον αντίκτυπο του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης στους πολίτες και βρήκε ότι οι άνθρωποι με μικρό εισόδημα και όσοι είναι γονείς επωφελούνται περισσότερο. Τέλος, η Die Welt: «Τι προτίθεται να κάνει ο Σολτς με αυτή την κυβέρνηση». Ο μελλοντικός καγκελάριος στηρίζεται στην συνέχεια και σε έμπιστους στις επιλογές του για τις υπουργικές θέσεις.

Στη Βρετανία, διπλωμάτης αποκαλύπτει το μέγεθος της ανικανότητας του υπουργείου Εξωτερικών κατά την εκκένωση της Καμπούλ. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Παράτησαν τους αφγανούς να πεθάνουν στην Καμπούλ εξ αιτίας του βρετανικού γραφειοκρατικού χάους, λέει διπλωμάτης». Ένας διπλωμάτης που έσπασε τη σιωπή του, ο Ράφαελ Μάρσαλ, αποκαλύπτει ότι δεκάδες χιλιάδες αφγανοί αφέθηκαν στην τύχη τους κατά τη διάρκεια εκκένωσης της Καμπούλ λόγω γραφειοκρατικού χάους του υπουργείου Εξωτερικών. Στον Independent διαβάζουμε: «Αποκάλυψη: το χάος της αποχώρησης της Βρετανίας από την Καμπούλ». Δεκάδες χιλιάδες εκκλήσεις για βοήθεια δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, ενώ ο Ντόμινικ Ραμπ, που υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την εκκένωση της Καμπούλ, κατηγορείται για καθυστερήσεις που «πρόδωσαν τους φίλους και σύμμαχους» της χώρας. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Το σχέδιο των εμβολιασμών με την ενισχυτική δόση βρίσκεται σε αδιέξοδο». Αυξάνονται οι φόβοι για επιπλέον μέτρα τα Χριστούγεννα καθώς οι πολίτες που εμβολιάζονται μειώθηκαν το σαββατοκύριακο. Τέλος, οι Times: «Τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται κάθε τρεις μέρες». Θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε μερικές εβδομάδες, λένε οι ειδικοί.

Στη Γαλλία, ο Τύπος αναλύει την παρουσία της δεξιάς υποψηφίου Βαλερί Πεκρές. Η Le Monde γράφει: «Εκλογές: τα δύο μέτωπα της Βαλερί Πεκρές». Η υποψήφια του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων πρέπει να ισορροπήσει τις απαιτήσεις τόσο των πιο κεντρώων ψηφοφόρων όσο και εκείνων του νέου ρεύματος των ταυτοτικών. Με τον δεξιό συνυποψήφιό της για το χρίσμα, Ερίκ Σιοτί, να παίρνει σχεδόν 40% στις εσωκομματικές εκλογές, είναι σαφές ότι αν θέλει να έχει ελπίδες θα πρέπει να αλιεύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Βαλερί Πεκρές περνά στη μάχη του δεύτερου γύρου». Σύμφωνα με δημοσκόπηση για την εφημερίδα, η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών λαμβάνει 17%, κάτι που της επιτρέπει να ονειρεύεται την παρουσία της στον δεύτερο γύρο. Η Libération κυκλοφορεί με ένα ιδιαίτερο πρωτοσέλιδο: «Κορονοϊός και παιδιά: αυτό κρέμεται από τη μύτη μας». Εμβολιασμός, γιορτές του τέλους του έτους, ημερομηνίες των σχολικών διακοπών… Η εφημερίδα αναζητεί τις αιτίες της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στους νέους. Τέλος, η Humanité: «Πώς ο Όλαφ Σολτς κορόιδεψε την αριστερά». Ο νέος καγκελάριος παίρνει τα ηνία της χώρας την Τετάρτη, ακολουθώντας μια γραμμή λιτότητας και φιλο-ατλαντική.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Μέρα του Συντάγματος δείχνει την έλλειψη σύμπνοιας για την αλλαγή του». Η κυβέρνηση και το Λαϊκό κόμμα δείχνουν ότι μια συμφωνία για το δικαστικό σώμα είναι ακόμα μακριά. Ο Πέδρο Σάντσεθ παραπονιέται για το μπλοκ, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να χορέψουν δύο, όταν ο ένας δεν θέλει». Και η El Mundo: «Η Μπατέτ και εταίροι του Σάντσεθ υπονομεύουν την μέρα του Συντάγματος». Η πρόεδρος της κάτω Βουλής, Μεριτσέλ Μπατέτ, χρησιμοποίησε το θεσμικό διάλογο για να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι «δικαστικοποιεί» την πολιτική, χωρίς να παραδεχτεί την ήττα της, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα συνδικάτα για τα οικονομικά μέτρα. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Τα σωματεία δοκιμάζουν τον Ντράγκι». Τα εργατικά συνδικάτα Cgil και Uil ανακήρυξαν απεργία για τις 16 Δεκεμβρίου ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία. Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση είναι αδικαιολόγητη αφού «καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει περισσότερα για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τα συνδικάτα προκαλούν τον Ντράγκι: απεργία». Τα εργατικά σωματεία κατεβαίνουν στο δρόμο στις 16 Δεκεμβρίου ενώ η κυβέρνηση λέει ότι η κινητοποίηση είναι αδικαιολόγητη. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Ψευδή πιστοποιητικά για δώρο Χριστουγέννων». Η έρευνα της αστυνομίας αποκαλύπτει ότι ένας πλαστός κωδικός QR προσφέρεται προς εκατό ευρώ. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Πράσινο πάσο χωρίς εξαιρέσεις». Το ντεμπούτο έγινε χωρίς απρόοπτα, μέσα σε 24 ώρες «κατέβηκαν» 1,3 εκατομμύρια πιστοποιητικά.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η αύξηση του πληθωρισμού και των προσλήψεων προκαλούν την αλλαγή πολιτικής της Fed». Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιταχύνουν το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, μεταθέτοντας την ημερομηνία λήξης του προγράμματος από τον Ιούνιο του επόμενου έτους στον Μάρτιο. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Χωρίς αμερικανική αποστολή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου». Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν αξιωματούχους στους αγώνες του Φεβρουαρίου, για να διαμαρτυρηθούν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο. Οι αθλητές θα παρευρεθούν κανονικά. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Συμφωνία με την Ινδία καθώς εκκρεμεί η κλήση από ΗΠΑ». Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ναρέντρα Μόντι συμφώνησαν χθες να ενισχύσουν τις σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας, ενώ αναμένεται σήμερα τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μπάιντεν για τις εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα. Τέλος, οι New York Times: «Πρώιμες έρευνες δείχνουν ότι η μετάλλαξη είναι λιγότερο σοβαρή». Οι παρατηρήσεις από τη Νότια Αφρική δίνουν ενθαρρυντικά σημάδια.

Documento Newsletter