Διεθνής Τύπος: Μπάιντεν και Σι δοκιμάζουν τη διπλωματία – Μετανάστες καταδικάζονται άδικα ως διακινητές

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Μπάιντεν και Σι αγωνίζονται να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τα παγκόσμια θέματα, ενώ η Ταϊβάν είναι ακόμα κόκκινη γραμμή για την Κίνα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Μπάιντεν και Σι δοκιμάζουν φιλικότερο τόνο καθώς οι εντάσεις αυξάνονται». Δόθηκε η υπόσχεση να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους σε μια προσπάθεια προσωπικής διπλωματίας για την αποφυγή της κατά μέτωπο σύγκρουσης. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι εντάσεις στην Ταϊβάν επισκιάζουν την προσπάθεια Μπάιντεν και Σι να βελτιώσουν τις σχέσεις». Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τις θέσεις τους στη συνάντηση που κράτησε 3,5 ώρες στο Μπαλί. Τέλος η Washington Post: «Ο Μπάιντεν συναντά τον Σι εν μέσω φόβων για ένα νέο Ψυχρό πόλεμο». Καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί τη σύγκρουση, είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Η εφημερίδα εκτιμά ότι μια κινέζικη επίθεση στην Ταϊβάν δεν θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Σι για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ταϊβάν». Ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος και για τις δύο χώρες, ενώ και οι δύο ηγέτες τάχθηκαν κατά του ατομικού πολέμου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μπάιντεν και Σι θέλουν να σταματήσει η κλιμάκωση». Οι δύο ηγέτες είναι κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Θέλουν επίσης να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους. Τέλος, η Die Welt: «Ο Μπάιντεν και ο Σι καταδικάζουν τις πυρηνικές απειλές». Στη συνάντηση στο Μπαλί, οι δύο αρχηγοί κρατών συζήτησαν για την Ουκρανία και την Ταϊβάν. 

Στη Γαλλία, στη Libération διαβάζουμε: «Κυνήγι για λαθρέμπορους: αυτοί οι μετανάστες καταδικάστηκαν άδικα». Έρευνα της εφημερίδας αποκαλύπτει ότι χιλιάδες μετανάστες που οδηγούν τις βάρκες στις οποίες επιβαίνουν άλλοι μετανάστες, καταδικάζονται άδικα ως διακινητές σε Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Humanité γράφει: «Η τρέλα της Πεκρές για την ασφάλεια». Ο προϋπολογισμός της πρώην υποψήφιας των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Βαλερί Πεκρές, στο δήμο του Ιλ-ντε-Φρανς έχει αυξηθεί κατά 450%. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ουκρανία: τι αλλάζει η κατάληψη της Χερσώνας». Μετά την ανακατάληψη της πόλης, το Κίεβο θέλει να πιέσει κι άλλο τη Ρωσία. Το μέτωπο είναι πλέον μικρότερο κατά 300 χιλιόμετρα και η Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, κινδυνεύει με απομόνωση. Τέλος, η Le Figaro: «Πρώτη προσπάθεια αναχαίτισης της δύναμης των γιγάντων του διαδικτύου». Μετά τα χρόνια της ευφορίας, Google, Facebook και Amazon ανακαλύπτουν τις απολύσεις ως μέσο για να κρατηθούν στην επιφάνεια.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Σούνακ θα βοηθήσει τους φτωχότερους με την αύξηση του βασικού μισθού». Επίσης, αναμένεται να δώσει επιδόματα σε 8 εκατ. νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που μπορεί να φτάσουν και τις 1.100 λίρες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Δημοτικά συμβούλια Τόριδων προειδοποιούν το Σούνακ για σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας». Δύο από τους μεγαλύτερους δήμους στην Αγγλία στους οποίους κυριαρχεί το Συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν τον πρωθυπουργό ότι είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι συνταξιούχοι αναμένεται να αποφύγουν την επιδρομή στις δημόσιες δαπάνες». Ο Σούνακ βρίσκεται υπό πίεση να αυξήσει όλα τα επιδόματα σε αναλογία με τον πληθωρισμό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με μεγάλη αύξηση στα δημοτικά τέλη». Ο μέσος λογαριασμός αναμένεται να ξεπεράσει τις £2.000 το χρόνο με το σχέδιο του Σούνακ να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «G20, “ξεπάγωμα” για Μπάιντεν και Σι». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μην επιτρέψουν τη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία, ενώ η Ταϊβάν ήταν η ‘κόκκινη γραμμή’ της Κίνας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σι-Μπάιντεν, το ‘ξεπάγωμα’». Μετά τον κινέζο πρόεδρο, ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει τη Μελόνι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ιταλία και Γαλλία επιστρέφουν στο διάλογο». Ο Ματαρέλα μιλά με τον Μακρόν για να τελειώσει η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για να καταστήσουν σχέδιο συνεργασίας για τους μετανάστες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μισή συμφωνία για Μπάιντεν και Σι». Οι δύο πρόεδροι ήταν μαζί για 3 ώρες. Συμφώνησαν να πουν από κοινού «όχι» στα πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο θέμα της Ταϊβάν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H κυβέρνηση θέτει όρια στη μεταρρύθμιση της υπεξαίρεσης». Το Σοσιαλιστικό κόμμα αντιστέκεται στην αλλαγή που προτείνει η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), η οποία θα ωφελούσε τους διεφθαρμένους. Και η El Mundo: «Ο Μπάιντεν μειώνει την ένταση με την Κίνα: ‘Δεν είναι αναγκαίος ένας Ψυχρός πόλεμος». Ο αμερικανός πρόεδρος και ο κινέζος ομόλογός του επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν από κοινού για μια σειρά από ζητήματα.

Ετικέτες