Διεθνής Τύπος: Μετρούν τις πληγές τους στο Μαρόκο, περιμένοντας τη διεθνή βοήθεια

Διεθνής Τύπος: Μετρούν τις πληγές τους στο Μαρόκο, περιμένοντας τη διεθνή βοήθεια

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η ερήμωση». Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για να στείλει βοήθεια στο Μαρόκο, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο σεισμός κόστισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 άτομα. Στη Libération διαβάζουμε: «Μαρόκο: ‘Βοηθήστε μας, πεθαίνουμε σιωπηλά’». Ο απολογισμός των νεκρών συνεχίζει να μεγαλώνει, στη χώρα που η διεθνής βοήθεια αργεί να έρθει. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ίλον Μασκ, ένας ιδιόρρυθμος παράγοντας στον πόλεμο της Ουκρανίας». Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν ενεργοποίησε τη συστοιχία δορυφόρων του, Starlink, πριν από μια μεγάλη ουκρανική επίθεση, γεγονός που εξόργισε το Κίεβο. Τέλος, η Le Figaro: «Μαρόκο: συναίσθημα και αλληλεγγύη μετά τον σεισμό». Με τον απολογισμό να κάνει λόγο για πάνω από 2.000 θύματα, η χώρα κινητοποιείται και η διεθνής προτείνει τη βοήθειά της.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ανταγωνισμό στο ‘Νέο Δρόμο του Μεταξιού’ της Κίνας». Σύνοδος κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί με συμβιβαστική δήλωση για την Ουκρανία. Κριτική από το Κίεβο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ανακούφιση για το σεισμό ξεκινά με αργό ρυθμό». Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της φυσικής καταστροφής στο Μαρόκο. Σε πολλά σημεία η κατάσταση είναι απελπιστική. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να συγκρατείται από το να ζητήσει διεθνή βοήθεια. Τέλος, η Die Welt: «Παγκόσμιοι πρωταθλητές!». Η εθνική ομάδα μπάσκετ της Γερμανίας κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι Μαροκινοί σπεύδουν να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού καθώς οι θάνατοι ξεπερνούν τους 2.000». Η χώρα της Βόρειας Αφρικής μετρά τις πληγές της. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Πόλεις στο Μαρόκο που επλήγησαν από το σεισμό δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια». Τα συντρίμμια μπλοκάρουν τους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση δεν προσφέρει πληροφορίες για τις προσπάθειες διάσωσης. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Σεισμός στο Μαρόκο σκοτώνει χιλιάδες». Η χώρα μετρά τις πληγές της, μετά το σεισμό που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους. Τέλος η Washington Post: «Οργή καθώς το Μαρόκο περιμένει για βοήθεια». Οι προσπάθειες διάσωσης, με πρωτοβουλία των πολιτών, συνεχίζονται. Στις αγροτικές περιοχές δεν υπάρχει ίχνος κρατικής βοήθειας, σημειώνει η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ύποπτος για κατασκοπία στην καρδιά της εξουσίας». Αποκαλύφθηκε ένας ύποπτος για κατασκοπία υπέρ της Κίνας, ο 28χρονος αποσπασμένος Τόρι στη Βουλή των Κοινοτήτων, Κρις Κας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το χωριό στο Μαρόκο όπου ο θάνατος ήρθε τη νύχτα». Το χωριό Μουλάι Ιμπραχίμ στο όρος Άτλας θρηνεί τα θύματά του. Στον Independent διαβάζουμε: «To Μαρόκο θρηνεί τα θύματα του σεισμού καθώς η έρευνα για τους επιζώντες συνεχίζεται». Πάνω από 2.000 υπολογίζονται οι νεκροί από το σεισμό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι μυστικές υπηρεσίες θα ξετρυπώσουν τους πράκτορες της Κίνας». Οι ύποπτοι που εργάζονται στη Βουλή των Κοινοτήτων μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για κατασκοπία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το σχολείο της επισφάλειας». Η σχολική χρονιά ξεκινά μετ’ εμποδίων για 7 εκατομμύρια μαθητές. Μια στις τέσσερις τάξεις έχουν κενό σε δάσκαλο, στις 70.000 θέσεις υπολογίζονται οι ελλείψεις σε όλη τη χώρα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Μελόνι κόντρα στην ΕΕ, η Σλάιν στην πιάτσα». Η πρωθυπουργός επιτίθεται στις Βρυξέλλες για την Ita, σκληρή η απάντηση από την ΕΕ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Οι συνταξιούχοι μερικής απασχόλησης δημιουργούν τους νεο-μισθωτούς». Προκύπτει ένα σχέδιο για να αποφευχθεί η διασπορά του επαγγελματισμού. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Μελόνι κόντρα στην ΕΕ». Η ιταλίδα πρωθυπουργός θεωρεί περίεργη την καθυστέρηση για την υπόθεση της αεροπορικής εταιρείας Ιta, διάδοχο της Alitalia.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τα χωριά στο νότιο Μαρόκο περιμένουν ακόμη βοήθεια». Οι πολίτες προσπαθούν να ανασύρουν τους νεκρούς τους με δικά τους μέσα, ενώ η βοήθεια από το εξωτερικό αργεί να έρθει. Και η El Mundo: «Η αδράνεια του Μοχάμεντ ΣΤ’ αφήνει αβοήθητα τα θύματα». Ο βασιλιάς του Μαρόκου άργησε 18 ώρες να δεχτεί τη διεθνή βοήθεια.

Documento Newsletter