Διεθνής Τύπος: Μεγάλη καταστροφή στην Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας – Το επενδυτικό «στοίχημα» που κόστισε $9δισ.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Έκτακτη ανάγκη στην Εμίλια Ρομάνια: Η καταστροφή των  μη δαπανηθέντων χρημάτων». Σχεδόν εννέα δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν το 2018 για την καταπολέμηση της υδρογεωλογικής αστάθειας έχουν παραμείνει αχρησιμοποίητα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Σλάιν απορρίπτει την αυτονομία». Η αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος αναφέρει ότι η Μελόνι κοροϊδεύει τους πολίτες με την εκλογή του προέδρου απευθείας από το λαό και αυξάνει την ανισότητα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πλημμύρα, ένας στρατός εκτοπισμένων». Οι νεκροί ανέρχονται στους 13, δεκάδες οι αγνοούμενοι. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, για 3 μέρες χωρίς φως και φαγητό. Τέλος, η Corriere della Sera: «Λάσπη και θύματα, κατεστραμμένες περιοχές». Στην Εμίλια Ρομάνια, οι νεκροί ανέρχονται στους 13. Οι δήμοι κάτω από το νερό, τα κέντρα που επλήγησαν είναι περίπου σαράντα, η ακτή κατεστραμμένη.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο κορυφαίος κατάσκοπος του Σι οδηγεί την καταστολή». Η πίεση στις αμερικανικές εταιρείες είναι μέρος ενός σχεδίου να δοθεί περισσότερη εξουσία σε έναν μικρό κύκλο του τομέα ασφαλείας της Κίνας στο πεδίο της οικονομίας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει 2 νίκες στους γίγαντες της τεχνολογίας». Η νομική ασπίδα για τις αναρτήσεις των χρηστών αναβάλλεται, προς στιγμήν. Στους Financial Times διαβάζουμε: «O Άικαν παραδέχεται το λάθος του μετά το τεράστιο στοίχημα στην κατάρρευση της αγοράς, που του κόστισε $9δισ». Το στοίχημα ξεκίνησε μετά το κραχ του 2008, ενώ ο επενδυτής έβαλε σε κίνδυνο τη φήμη του. Τέλος η Washington Post: «Το Ανώτατο Δικαστήριο παίρνει το μέρος των Big Tech στην αγωγή για το περιεχόμενο». Οι δικαστές κάνουν βήματα πίσω στην απόφαση για τις αναρτήσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.  

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «BRICS: Πώς οι αναδυόμενες χώρες απειλούν τους G7». Η συνάντηση στη Χιροσίμα ανοίγει ενώ η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική αυξάνουν την επιρροή τους. Στη Libération διαβάζουμε: «Το δράμα του Καναδά». Στην προμετωπίδα της κλιματικής απορρύθμισης, ο Καναδάς ζητά βοήθεια για να σβήσει τις μεγάλες πυρκαγιές που σαρώνουν τέσσερις περιφέρειες εδώ και δυο εβδομάδες. Η εφημερίδα βρέθηκε στην Αλμπέρτα, μία από τις τέσσερις περιφέρειες που υποφέρουν και μια από τις πιο μεγάλες εξαγωγείς πετρελαίου, η οποία επηρεάζεται λίγο από τα περιβαλλοντικά κινήματα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Απαγωγή του Ολιβιέ Ντυμπουά: τα γαλλικά λάθη». Η δημοσιογραφική έρευνα γαλλικών Μέσων, που κράτησε ενάμιση χρόνο, αποκαλύπτει ότι αξιωματικοί της αποστολής Barkhane χρησιμοποίησαν τον Ντυμπουά για να εντοπίσουν έναν εμίρη της Αλ Κάιντα. Τέλος, η Le Figaro: «Η γήρανση του πληθυσμού απειλεί την οικονομία». Στη Γαλλία όπως στην Ευρώπη, η πτώση των γεννήσεων και η επέκταση του προσδόκιμου της ζωής βάζουν την αγορά εργασίας και το σύστημα υγείας υπό πίεση, σχολιάζει η εφημερίδα.                                                                                                                                                       

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός μαλώνει για το χρονοδιάγραμμα για τον νόμο περί θέρμανσης». Το FDP απαιτεί αναθεώρηση, ενώ αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των Γερμανών είναι ενάντια στο σχέδιο του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το χρονοδιάγραμμα για τον νόμο θέρμανσης παραπαίει». Το SPD και το FDP ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στα σχέδια του Ρόμπερτ Χάμπεκ. Οι Φιλελεύθεροι θεωρούν μη ρεαλιστικό να περάσει η μεταρρύθμιση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τέλος, η Die Welt: «Τώρα η κρίση των ακινήτων πλήττει το κράτος». Η αύξηση των επιτοκίων και το υψηλό κόστος κατασκευής προκαλούν πτώση στα φορολογικά έσοδα.                                                         

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H εξάρτηση της Βρετανίας από ξένες νοσοκόμες βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο». Τα δύο τρίτα των νέων προσλήψεων από το 2019 είναι από το εξωτερικό. Ο Guardian έχει τίτλο: «Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να συγκεντρώσει στήριξη για το Κίεβο». Η κυβέρνηση αποκάλυψε μια σειρά από μέτρα ενάντια στη Μόσχα καθώς ο Σούνακ φτάνει στην Ιαπωνία για τη συνάντηση των G7. Στον Independent διαβάζουμε: «£162 εκατομμύρια». Το υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτει το κόστος της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η κυβέρνηση διχάζεται για την ώθηση για 600.000 ξένους φοιτητές κάθε χρόνο». Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει αν η Βρετανία είναι «κοσμοπολίτισσα» ή κλειστό κράτος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΕ φοβάται ότι οι ΗΠΑ θα παραπαίουν στη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία». Αρκετές χώρες πιέζουν την Ουάσιγκτον να της επιτρέψει να προμηθεύσει τα F-16 . Και η El Mundo: «Ένα στα τρία παιδιά που γεννιούνται στην Ισπανία είναι γόνος μεταναστών». Μετανάστες εξηγούν στην εφημερίδα τη δυσκολία να κάνει παιδιά σε ξένη χώρα και το γολγοθά της απόκτησης ιθαγένειας. 

Ετικέτες