Διεθνής Τύπος: Μεγάλες απεργίες νοσοκομειακών στη Βρετανία – Αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Διεθνής Τύπος: Μεγάλες απεργίες νοσοκομειακών στη Βρετανία – Αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Στη Βρετανία, στον Independent διαβάζουμε: «Καθώς η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με μαζικές απεργίες, ο υπουργός Υγείας προειδοποιεί το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS: “Εσείς παίρνετε χρήματα και οι ασθενείς πληρώνουν το τίμημα”». Ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, είπε ότι αν η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις, το τίμημα θα το πληρώσουν οι ασθενείς. Οι Times γράφουν: «Μην τους αφήσετε να φάνε τούρτα». Η εφημερίδα, σε μια καμπάνια για καλύτερη υγεία, μεταφέρει την ανησυχία δημόσιων λειτουργών για τα γλυκά κεράσματα στο γραφείο, τα οποία παρομοιάζει με το παθητικό κάπνισμα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή για την έρευνα σε αξιωματικούς που επέτρεψαν στο βιαστή να μείνει στη Μητροπολιτική αστυνομία». Εκκλήσεις για έρευνα σχετικά με την αποτυχία να διωχθεί ο Ντέιβιντ Κάρικ μετά από σωρεία καταγγελιών. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο νόμος για τα τρανς άτομα ‘μπορεί να κάνει εγκληματίες τους γονείς’». Η υπουργός Ισότητας, Κέμι Μπάντενοκ, προκαλεί ανησυχία εν μέσω αντιδράσεων σχετικά με την απαγόρευση της θεραπείας μετάβασης.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τα έξι ψέματα της κυβέρνησης». Αμφισβητώντας την κινητοποίηση της Πέμπτης, οι μακρονιστές προσπαθούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο, παρουσιάζοντας την απορύθμιση ως πρόοδο. Στη Libération διαβάζουμε: «Αεροδρόμιο Μπουρζέ: Τζετ, χαρτοφύλακες και βρώμικοι αστυνομικοί». Η εφημερίδα συνεχίζει να αποκαλύπτει στοιχεία για την υπόθεση Orion Oil: η σύλληψη του καναδο-κογκολέζου επιχειρηματία Λουσιάν Εμπατά στα γαλλικά τελωνεία ενισχύει τις υποψίες για διαφθορά στην αστυνομία των συνόρων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο ρυθμός γεννήσεων στη Γαλλία στα πιο χαμηλά από το 1946». Το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INSEE) εξέδωσε την αναφορά για το δημογραφικό την Τρίτη, δείχνοντας ότι υπάρχει στασιμότητα στο προσδόκιμο ζωής στη χώρα. Τέλος, η Le Figaro: «Συντάξεις: το δημογραφικό, η μεγάλη ξεχασμένη της ρύθμισης». Στην τελευταία του αναφορά, το INSEE σημειώνει μια ιστορική μείωση της γεννητικότητας στη Γαλλία. Μαζί με μια γήρανση του πληθυσμού, αυτή η κατάσταση ρηγματώνει το σύστημα συνταξιοδότησης.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο συρρικνούμενος πληθυσμός της Κίνας συσσωρεύει ανησυχίες για την ανάπτυξη». Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο μειωμένος πληθυσμός της χώρας θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Γουόλ Στριτ προετοιμάζεται καθώς το ρίσκο αθέτησης πληρωμών επικρέμαται πάνω από τις ΗΠΑ». Το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει ξανά για το όριο της έκδοσης χρέους, λίγες μέρες πριν ξεπεραστεί. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μια σίγουρη λύση, παρά το γεγονός ότι η πρόθεση είναι να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Στους Financial Times διαβάζουμε: «To ΔΝΤ κάνει ευοίωνες προβλέψεις καθώς ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με αναστάτωση». Το Ταμείο προβλέπει καλύτερη χρονιά από πέρυσι για το 2023, ενώ είναι αισιόδοξο για Κίνα, ΗΠΑ και ΕΕ. Τέλος η Washington Post: «Ο πληθυσμός και οι περιουσίες της Κίνας μειώνονται». Σε επίπεδα ρεκόρ το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, επιταχύνεται η αναμενόμενη μείωση που προστίθεται στους κινδύνους της οικονομικής στασιμότητας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Πιστόριους υπόσχεται να ενισχύσει την Μπούντεσβερ ». Ο καγκελάριος δίνει την ψήφο εμπιστοσύνης του, χαρακτηρίζοντάς τον έμπειρο υπουργό με μεγάλη καρδιά. Το CDU επικρίνει την επιλογή, κάνοντας λόγο για πολιτικό Β’ διαλογής. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πιστόριους θέλει “να κάνει την Μπούντεσβερ δυνατή”». Ο διορισμένος υπουργός Άμυνας υπόσχεται στους στρατιώτες ότι θα σταθεί δίπλα τους όποτε χρειαστεί. Με την απόφαση για διορισμό του πολιτικού από την Κάτω Σαξονία, ο Σολτς εγκαταλείπει την ισοτιμία ανδρών-γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο. Τέλος, η Die Welt: «Ο Χάμπεκ και ο Λίντνερ παίζουν άμυνα στο Νταβός». Οι δύο εκπρόσωποι του καγκελαρίου είναι εκπληκτικά αναιμικοί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εκτιμά η εφημερίδα. Το δίδυμο δεν αποτελεί διαφήμιση για τη Γερμανία. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σύλληψη Μεσίνα Ντενάρο: Το κρησφύγετο των μυστικών». Το αφεντικό της Κόζα Νόστρα διέφυγε σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Campobello στο Παλέρμο. Βρέθηκαν στο σπίτι δύο κινητά και μια ατζέντα. Κοντά στο σπίτι είχε εγκατασταθεί σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «H σκληρή ποινή φυλάκισης δεν αλλάζει». Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι θα έπρεπε να αλλάξει το Σύνταγμα, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η φιγούρα του αφεντικού μετανοεί». Οι πραγματικοί έμπιστοι του Μεσίνα Ντενάρο λένε ότι το σπίτι στο οποίο κρυβόταν είχε αγοραστεί με δικά του χρήματα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κυνήγι για τα μυστικά του νονού». Στο σπίτι του Campobello βρέθηκαν πολυτελή ρούχα και τιμαλφή. 

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Vox δίνει τελεσίγραφο στο Λαϊκό κόμμα για να εφαρμόσει το σχέδιο εναντίον των αμβλώσεων». O τομέας Υγείας της Καστίλης και Λεόν θα εφαρμόσει το σχέδιο όπως προτείνει η ακροδεξιά. Και η El Mundo: «Οικονομικό φόρουμ Νταβός: “Και επειδή είμαστε μορφωμένοι άνθρωποι”». Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εισηγμένων στο ισπανικό χρηματιστήριο παίρνουν απόσταση από την κυβέρνηση Σάντσεθ στο Νταβός.

Documento Newsletter