Διεθνής Τύπος: «Mea culpa» του πρώην Πάπα για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις – Στα ύψη το εμπορικό έλλειμμα Γαλλίας – ΗΠΑ

Στην Ιταλία, η συγγνώμη του πρώην Πάπα είναι πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Το mea culpa του Ράτσινκερ». Ντροπή και πόνο νιώθει ο πρώην Πάπας Βενέδικτος για τις αποκαλύψεις σεξουαλικής κακοποίησης στην αρχιεπισκοπή Μονάχου, που διετέλεσε επικεφαλής. “Δεν είμαι ψεύτης, σύντομα θα είμαι κοντά στον υπέρτατο κριτή της ζωής”, αναφέρει στην επιστολή που έστειλε προς απάντηση στις κατηγορίες για σιωπή σχετικά με τις αποκαλύψεις των κακοποιήσεων. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το mea culpa του Ράτσινκερ για τους παιδόφιλους ιερείς». Σε επιστολή του ο πρώην Πάπας ζητά συγχώρεση. Η Corriere della Sera γράφει: «Ράτσινγκερ: ζητώ συγχώρεση». Δεν είπα ψέματα για τους βιασμούς, λέει ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Τέλος, η Il Messaggero: «Σούπερ-μπόνους, λιγότεροι περιορισμοί». Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην πίεση για τις πιστώσεις φόρου. Παράλληλα, σχεδιάζει να ξοδέψει 7 δισ. για τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Οι αλχημείες της κυβέρνησης». Οι αριθμοί δείχνουν ότι η πτώση της ανεργίας είναι σε ιστορικά επίπεδα. Όμως αν λάβει κανείς υπόψη ότι 3 εκατομμύρια άνεργοι είναι εκτός συστήματος, η εικόνα δεν είναι και τόσο λαμπερή. Στη Libération διαβάζουμε: «Γιανίκ Ζαντό: έχω σχέδιο ρήξης». Ο υποψήφιος του κόμματος των Πρασίνων εξηγεί στην εφημερίδα το όραμά του για μια οικολογία ενθουσιώδη, ελπίζοντας να δημιουργήσει μια δυναμική πριν από την τελική ευθεία. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Μακρόν αναζητά τη μεσολάβηση». Εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πούτιν. Ο Μακρόν, χρησιμοποιώντας τη διπλωματική του ισχύ, θέλει να αποσπάσει έναν συμβιβασμό από το Κρεμλίνο. Τέλος, η Le Figaro: «Εξωτερικό εμπόριο: οι αιτίες ενός ναυαγίου». Το εμπορικό έλλειμμα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ των 84,7 δισ ευρώ.  Αυτή η πτώση είναι αποτέλεσμα της αποβιομηχανοποίησης της Γαλλίας, εκτιμά η εφημερίδα.
 
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Τα πιόνια του Πούτιν είναι σχεδόν στη θέση τους». Ρωσικά πολεμικα πλοία σαλπάρουν για τη Μαύρη θάλασσα, ενώ ένα διπλωματικό κύμα προσπαθεί να αποτρέψει την εισβολή στην Ουκρανία. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Το εμπορικό έλλειμμα μεγάλωσε 27% τον περασμένο χρόνο». Οι εισαγωγές των ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εξαγωγές, με το έλλειμμα απέναντι στην Κίνα να αυξάνεται στα $355 δισ. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Πούτιν δεν το κουνάει, ενώ η Δύση ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αναμονή». Ο ρώσος πρόεδρος ακόμα και να μην εισβάλει στην Ουκρανία αυτόν το χειμώνα, θα συνεχίσει να πιέζει όσο χρειαστεί για να πετύχει τους στόχους του. Τέλος, οι Financial Times: «Η ΕΕ αποκαλύπτει σχέδιο €43 δισ. για εργοστάσια τσιπ μετά το μάθημα της πανδημίας σχετικά με τον εφοδιασμό». Οι Βρυξέλλες ακολουθούν το δρόμο των ΗΠΑ, δίνοντας κρατικές επιδοτήσεις για πιλοτικά εργοστάσια.
 
Στη Γερμανία, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων και της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς εργαζόμενους. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Εντελώς λάθος σήμα». Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, επικρίνει την αναστολή των υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον βαυαρό πρωθυπουργό, Μάρκους Ζέντερ στα επαγγέλματα υγείας. Άλλοι πρωθυπουργοί κρατιδίων επικρίνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Ο Λάουτερμπαχ θέλει να επιμείνει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για το νοσηλευτικό προσωπικό». Τα ομόσπονδα κρατίδια με επικεφαλής από το CDU φοβούνται για χάος στα νοσοκομεία. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, λέει ότι το Πάσχα θα γιορταστεί με πιο χαλαρά μέτρα. Τέλος, η Die Welt: «Τόσες πολλές νέες θερμάστρες όσο ποτέ άλλοτε». Το 75% των συσκευών βασίζεται σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η αντλία θερμότητας φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η εργασιακή μεταρρύθμιση καθιστά μόνιμους 280.000 εργαζόμενους στις κατασκευές». Μόνο αυτό το μέτρο θα μειώσει το ποσοστό της προσωρινής απασχόλησης κατά δύο μονάδες, στο 23%. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν περιφρονεί τον Μακρόν και αρνείται συμβιβασμό για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία».
Στη Βρετανία, οι βουλευτές του Τζόνσον ανησυχούν για το κόλλημα στο NHS. Οι Times γράφουν σχετικά: «Οι Τόριδες πιέζουν τον πρωθυπουργό να δράσει ταχύτερα για τις λίστες αναμονής». Οι πολίτες που περιμένουν για μια εξέταση ή μια εγχείρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας πρέπει να μειωθούν πριν από τις επόμενες εκλογές, προειδοποιούν οι βουλευτές τον Μπόρις Τζόνσον. Στον Guardian διαβάζουμε: «Οι Τόριδες βουλευτές κατηγορούνται ότι προσπαθούν να κάνουν την κλιματική κρίση  άλλο ένα θέμα στους νέους πολιτισμικούς πολέμους». Επιστήμονες κατηγορούν συντηρητικούς βουλευτές ότι προσπαθούν να εκτροχιάσουν την πράσινη ατζέντα της κυβερνησης. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι λίστες αναμονής θα μεγαλώσουν όπως και να ‘χει, λέει ο Τζαβίντ». Το κόλλημα στα νοσοκομεία της χώρας δεν φαίνεται να λύνεται πριν από το 2024, παραδέχεται ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ. Τέλος, ο Independent: «Εποπτική αρχή παραδέχεται λάθος £2,5 δισ. στην ενεργειακή κρίση». Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας παραδέχεται ότι θα έπρεπε να δράσει νωρίτερα όταν οι πάροχοι ενέργειας κατέρρεαν ο ένας μετά τον άλλο, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά με υπέρογκους λογαριασμούς.